Slavno talijansko jelo od patlidžana i sira najbolje je kad se dobro ohladi. Imamo provjeren recept!

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ljetno obilje voća i povrća uvijek iznova inspirira za stvaranje novih jela i okusa u kojima oni imaju glavnu ulogu. Uz tikvice, rajčice, paprike, tu su i prekrasni, ljubičasti patlidžani. Hranjivo, zdravo i svestrano povrće može se pripremati na bezbroj načina. Najpopularnije je pohanje, pečenje na grilu, korištenje u varivima kao što je ratatouille… Jedno od jela koje morate probati je parmigiana, složenac od patlidžana, rajčica i sira. U nastavku donosimo recept za parmigianu za koji vam ne treba puno vještine i sastojaka, a uvijek odlično ispadne!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

PARMIGIANA JE SLAVNO TALIJANSKO JELO, A IAKO JE DOBILA IME PO SIRU, GLAVNA ZVIJEZDA SU PATLIDŽANI

Iako nosi ime po siru, parmezanu, glavna zvijezda ovog jela su zapravo patlidžani. Parmigiana se prvi put spominje još u 16. stoljeću, a vjeruje se da potječe sa Sicilije, iako neki izvori spominju i Kalabriju. Kasnije se proširila Italijom pa danas svaka regija ima ponešto drukčiji recept, no njezina osnova ostala je ista. U nekim međunarodnim i modernijim verzijama spominje i meso, različite vrste povrća i umaka, ali u osnovi je ona jednostavan složenac od patlidžana, šalše, odnosno umaka od rajčice, i sira.

PRIJE PRIPREME SVAKAKO NASOLITE PATLIDŽANE KAKO NE BI BILI GORKI

Prvi korak u pripremi parmigiana je guljenje i “odgorčavanje” patlidžana. Nakon što ste oguljene patlidžane narezali na kriške debele oko pola centimetre, posolite ih i ostavite da odstoje. Nakon pola sata ih isperite, posušite kuhinjskim papirom i spremni su za pripremu. Jelo je najbolje kad se koristi domaća šalša, koju možete pripremiti po ovom receptu. Osim  ta dva sastojka trebat će vam još samo dvije vrste sira i svježi začini!

RECEPT ZA PARMIGIANU

Za parmigianu, pripremljenu na klasičan način, bit će vam potrebno:

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode
  • 3 veća patlidžana
  • 500 ml domaće šalše
  • 400 g mozzarelle ili tvrdog sira po izboru
  • 200 g ribanog parmezana
  • maslinovo ulje, sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pripremite četvrtasti lim za pečenje, te jednu gril tavu. Patlidžane koje ste ranije nasolili pa isprali ispecite na gril tavi 3-4 minute sa svake strane. Ako želite, možete ih peći i uvaljane u krušne mrvice, rezultat će biti odličan. Na dno lima za pečenje stavite malo maslinovog ulja i žlicu šalše, pa po njima rasporedite kriške patlidžana da prekriju dno. Na patlidžan rasporedite mozzarellu ili drugi tvrdi sir koji koristite, pa prelijte s trećinom pripremljene šalše.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gourmet Traveller (@gourmettraveller)

Pospite ribanim parmezanom, pa složite novi sloj patlidžana, sira i umaka od rajčice. Završite slaganje tako da zadnji sloj prelijete ostatkom šalše, na koji ćete posložiti kriške tvrdog sira i obilno posipati parmezanom. Ne brinite o urednosti složenca jer parmigiana je rustikalno jelo, najvažniji su okusi. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta, neka prvih pola sata bude prekrivena folijom, a zadnjih 10-15 minuta otklopite da se sir zapeče. Kad je jelo gotovo, pustite da se sasvim ohladi. Parmigiana je jedno od rijetkih jela koje je ukusnije hladno, kad se svi okusi dobro prožmu.

PODIJELI ČLANAK