Ukusnu pitu od mljevenog mesa i krumpira prvi su pripremali pastiri, a danas je svojim okusom i jednostavnošću osvojila cijeli svijet

Foto: Shutterstock

Fino mljeveno meso i krumpir. Jelo u kojem su ova dva sastojka glavne zvijezde ne može biti loše. A upravo je takvo jelo slavna pastirska pita, složenac od ragua od mljevenog mesa i pire krumpira, koji se nakon slaganja zapeče u pećnici. U složencima, općenito, ima nešto primamljivo. Primjerice musaka, u kojoj se nižu ploške krumpira, obložene sočnim bolonjezom. Ili lazanje, popularna tjestenina zagrljena svilenkastim bešamelom s mesnim ili povrtnim umakom između svakog sloja. Za one koji vole jela bez mesa, tu je i klasični francuski povrtni složenac, ratatouille. Dodajte svom popisu omiljenih složenaca i ovaj recept za pastirsku pitu koji donosimo u nastavku!

U POČETKU SE RADILA KAKO BI SE ISKORISTILI OSTACI PEČENJA

Pastirska pita pod tim se imenom prvi put spominje u 19. stoljeću u Engleskoj. Brojni izvori navode kako je originalni recept samo onaj u kojem se koristi janjetina, dok pite od junetine ili neke druge vrste mesa nazivaju „cottage pie“, odnosno „pita iz kolibe“. Logika iza te podjele je da su pastiri čuvali ovce, a ne svinje i telad. Diljem Europe, međutim, pastirska pita se već dugo radi od dostupnijih vrsta mesa, a sam se naziv odnosi na postupak pripreme. U počecima, kad nisu postojali frižideri i bilo je teško čuvati sirovo meso, pita se radila od ostataka pečenja. Već pečeno meso nadijevalo bi se krumpirom i ponovo vraćalo u pećnicu i postajalo sasvim novi obrok.

MESNI UMAK BOGAT POVRĆEM I ZAČINIMA

Iako malo duže traje, priprema pastirske pite je zapravo vrlo jednostavna. Detalji, poput kvalitetnog mesa i krumpira, začina i dodanog povrća, su oni koji rade razliku. Recept za pastirsku pitu koji donosimo priprema se od miješanog mljevenog mesa ili mljevene junetine. Dakako, ako uspijete nabaviti dobru janjetinu, svakako isprobajte originalni britanski recept, postupak pripreme je isti. Iako u ovom receptu možete koristiti klasični bolonjez, predlažemo da umak obogatite s povrćem, graškom, kukuruzom i malo ga izdašnije začinite. Okus će, kad se spoji s krumpirom, biti još bolji.

Za jedan dublji pekač prosječnih dimenzija trebat će vam sljedeći sastojci:

Za mesni ragu:

Za pire:

  • 4 krumpira
  • 50 g maslaca
  • 50 ml mlijeka
  • sol
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli (͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ ) (@ruffo_cocina)

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite i sitno narežite svo povrće. Celer i mrkvu možete i naribati.
  • Na ugrijanoj masnoći pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte mrkvu, celer i češnjak pa pirjajte još 7-8 minuta.
  • Dodajte mljeveno meso, miješajte da se razbiju grudice i sve se ravnomjerno ispeče.
  • Začinite solju, paprom i začinima po želji.
  • Ulijte pola količine temeljca i kuhajte 10 minuta uz miješanje.
  • Dodajte ostatak temeljca, grašak i pelate, pa kuhajte 20-30 minuta na laganoj vatri dok umak ne postane gust.
  • Ogulite krumpir, narežite na manje kockice i skuhajte u posoljenoj vodi.
  • Kada je kuhan, napravite pire dodajući maslac, mlijeko i sol, neka bude malo gušći.
  • U pekač stavite sloj mesa, pa ga ravnomjerno prekrijte pireom. Ostavite malo prostora do vrha pekača.
  • Po želji, preko krumpira možete staviti ribani sir.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta. Poslužite toplo.

Pročitajte još