Ovo toplo i jelo na žlicu savršeno je za zimske dane, a priprema ne može biti jednostavnija: danas radimo “prisiljeno zelje”!

Prisiljeno zelje
Foto: Shutterstock

Siječanj je tradicionalno vrijeme kad želimo odmoriti od prosinačkih bakanalija i okrenuti se zdravijoj prehrani i novim navikama, a često nemamo ideju otkud krenuti. Jela na žlicu, bez mesa, krepke juhe i ukusne salate uvijek su dobra ideja. Postoji namirnica koju ovih dana možete naći na svakom koraku, jeftina je, iznimno zdrava i savršena za salate isto kao iza kuhana jela. To je kupus! Svježi ili kiseli, zimi ga jedite u što većim količinama i tijelo će vam biti zahvalno. Danas vam donosimo recept za “prisiljeno zelje”, odnosno jednostavno varivo koje može biti samostalan obrok ili prilog mesu.

KUPUS JE JEFTINA SUPERNAMIRNICA KOJU MOŽETE JESTI U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA

Kupus je uistinu supernamirnica. Ima malo kalorija, bogat je vitamina A, B, C, E i K, i dostupan nam je praktički cijele godine. Prisiljeno zelje ime je za ovo jelo na sjeveru zemlje, no na sličan se način kupus tradicionalno priprema i u drugim krajevima. Osim kupusa, u ovom vam jelu treba još samo luk, pasirana rajčica i začini, što znači da je cijeli obrok vrlo zdrav i jednostavan. S njim možete poslužiti kobasicu ili suho meso, ili ga naprosto jesti samog na žlicu, kao varivo.

SASTOJCI

  • 1 manja glavica kupusa (1 – 1,5 kg)
  • 1 mrkva
  • 2 glavice luka
  • 0,5 l pasirane rajčice
  • Ulje ili svinjska mast
  • Sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Luk sitno narežite, kupus narežite na tanke trakice, a mrkvu na kolutiće.
  • Na zagrijanom ulju prepržite luk, pa dodajte mrkvu.
  • Kad povrće omekša, dodajte kupus i sve zajedno dinstajte desetak minuta.
  • Dodajte pasiranu rajčicu, sol, papar i po želji žličicu šećera. Po potrebi dodajte malo vode.
  • Kuhajte na laganoj vatri još 20–30 minuta, povremeno miješajući.
  • Poslužite toplo kao varivo ili prilog uz meso.

Pročitajte još