Prisiljeno zelje

UKUSNO I LAGANO

Ovo toplo i jelo na žlicu savršeno je za zimske dane, a priprema ne može biti jednostavnija: danas radimo “prisiljeno zelje”!

Siječanj je tradicionalno vrijeme kad želimo odmoriti od prosinačkih bakanalija i okrenuti se zdravijoj prehrani i novim navikama, a često nemamo ideju otkud krenuti. Jela na žlicu, bez mesa, krepke juhe i ukusne salate uvijek su dobra ideja. Postoji namirnica koju ovih dana možete naći na svakom koraku, jeftina je, iznimno zdrava i savršena za salate isto kao iza kuhana jela. To je kupus! Svježi ili kiseli, zimi ga jedite u što većim količinama i tijelo će vam biti zahvalno. Danas vam donosimo recept za “prisiljeno zelje”, odnosno jednostavno varivo koje može biti samostalan obrok ili prilog mesu.

KUPUS JE JEFTINA SUPERNAMIRNICA KOJU MOŽETE JESTI U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA

Kupus je uistinu supernamirnica. Ima malo kalorija, bogat je vitamina A, B, C, E i K, i dostupan nam je praktički cijele godine. Prisiljeno zelje ime je za ovo jelo na sjeveru zemlje, no na sličan se način kupus tradicionalno priprema i u drugim krajevima. Osim kupusa, u ovom vam jelu treba još samo luk, pasirana rajčica i začini, što znači da je cijeli obrok vrlo zdrav i jednostavan. S njim možete poslužiti kobasicu ili suho meso, ili ga naprosto jesti samog na žlicu, kao varivo.

Tvrđava svetog Nikole
PONOS ŠIBENIKANajljepša morska tvrđava na Jadranu stoljećima je čuvala grad od neprijatelja, oduševljava oblikom i očuvanošću, a zaštitio ju je i UNESCO
Nastavi čitati

RECEPT ZA PRISILJENO ZELJE

Za lonac prisiljenog zelja, od kojeg se može najesti nekoliko osoba, bit će vam potrebno:

  • 1 manja glavica kupusa (između 1 kg i 1,5 kg)
  • 1 mrkva
  • 2 glavice luka
  • 0.5 litre pasirane rajčice
  • ulje ili mast
  • sol i papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Luk očistite i narežite ga na sitno.
  • Kupusu skinite vanjske listove, pa ga narežite na tanke trakice. Očistite mrkvu i narežite ju na kolutiće.
  • U loncu zagrijte ulje (ili svinjsku mast), pa prepržite luk. Nakon nekoliko minuta dodajte mu i mrkvu.
  • Kad je povrće omekšalo, dodajte kupus, dobro promiješajte, pa sve zajedno dinstajte, uz miješanje, nekih desetak minuta.
  • Kad je kupus malo omekšao, dodajte pasiranu rajčicu, sol i papar po želji, a možete i žličicu šećera koja će “ubiti” kiselinu rajčice.
  • Ako želite više tekućine u varivu, dodajte i malo vode, a ako želite gušće dodajte manje rajčice, koliko vam odgovara. Neki dodaju i zapršku ali nama se čini da u ovom jelu zaista nije potrebna.
  • Neka se sve zajedno kuha na laganoj vatri još 20-30 minuta, povremeno promiješajte.
  • Prisiljeno zelje je gotovo kad kupus omekša, a začini, pasirana rajčica i ostalo povrće se savršeno sjedine u ukusno varivo.
  • Poslužiti toplo, kao varivo ili prilog uz komad mesa.

Aktualno

Pročitajte još