TAMO JE SVE POČELO...
Hrana i piće
Rižoto sa šparogama predivan je i jednostavan ručak pun proljetnih okusa, imamo recept s kojim ne možete pogriješiti
Jelo poput rižota uvijek je dobar odabir za ručak. Pogotovo ako imate ograničeno vrijeme za pripremu i žudite za jelom koje se brzo priprema, izuzetno je ukusno i želite da se sastoji od namirnica koje su lako dostupne. A u ove proljetne dana, to su šparoge. Na svakom su koraku, bilo da su divlje ili uzgojene, a od njih pripremamo juhe, salate, pečemo ih s jajima, a možemo iz pripremiti i kao rižoto. Recept za rižoto sa šparogama jednostavan je i uvijek uspijeva!
ŠPAROGE SU RIZNICA ZDRAVLJA
Šparoge su uistinu superhrana i preporučujemo da se u proljeće što češće nađu na vašem jelovniku. Riznica su zdravlja, bogate vitaminima i mineralima, a siromašne kalorijama. Bogat su izvor vitamina A, K, B, C i E, kalija, cinka, magnezija i selena, sadrže i željezo. Bogate su vlaknima i imaju detoksikacijski i protuupalni učinak. Zbog folne kiseline posebno se preporučuju trudnicama, a zbog flavonoida ljudima koji imaju problem s kolesterolom. Konzumacija šparoga regulira i krvni tlak te jača krvne žile.
DIVLJE ŠPAROGE JEFTINIJE SU I DOSTUPNIJE
Divlje šparoge među ljubiteljima imaju gotovo kultni status, sezona im je kratka, cijena visoka, okus bogat i specifičan. Nekako u sjeni slave ove samonikle biljke često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Mi smo obožavatelji uzgojenih, pa je naš recept za rižoto sa šparogama predviđen za pripremu baš od njih.
RECEPT ZA RIŽOTO SA ŠPAROGAMA
Ovo je vegetarijansko jelo, ali po želji možete ga raditi i s mesom ili dodati komadiće prepržene slanine. Ali čak i ovakav, u svom najjednostavnijem obliku, pun je okusa i savršen je prilog ili čak samostalni, lagani obrok. Za rižoto sa šparogama za četiri osobe bit će vam potrebno:
- 1 vezica šparoga (oko pola kilograma)
- 200 g riže
- 1 glavica luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 1 dcl bijelog suhog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- 600-800 ml vode ili temeljca
- 50 g maslaca
- 50 g ribanog parmezana
POSTUPAK PRIPREME
- Šparoge očistite i otkinite im donji, “drvenasti” dio stabljike. Operite ih i narežite na komadiće velike oko 1-2 centimetra.
- Šparoge sotirajte (prepržite na tavi s maslinovim uljem oko 5 minuta), ili ih skuhajte u vrućoj vodi. Ostavite ih zasad sa strane.
- Krenite u pripremu klasičnog bijelog rižota.
- Očistite luk i nasjeckajte ga na sitno, očistite i narežite češnjak.
- Na zagrijanom ulju dinstajte luk dok ne omekša, pa dodajte usitnjeni češnjak.
- Nakon nekoliko minuta dodajte rižu i miješajte ju da se zamasti i zastakli sa svih strana.
- Podlijte s decilitrom bijelog vina, miješajte dok ga riža ne upije, a alkohol ne ispari.
- Dodajte rižotu dio po dio temeljca (najbolje povrtni, ali može i mesni), i cijelo vrijeme miješajte.
- Dodajte sol, papar i začine po želji, poput bosiljka, origana, peršina…
- Nakon 15 minuta dodajte šparoge, ali prije odvojite nekoliko lijepih vršaka za dekoraciju.
- Nastavite postepeno dodavati temeljac i paziti da se rižoto ne zalijepi još 5-7 minuta.
- Ugasite vatru, pa dodajte u rižoto maslac i parmezan, sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja.
- U svaki tanjur dodajte nekoliko vršaka šparoga i poslužite toplo!