Hrana i piće

Rižoto sa šparogama predivan je i jednostavan ručak pun proljetnih okusa, imamo recept s kojim ne možete pogriješiti

Jelo poput rižota uvijek je dobar odabir za ručak. Pogotovo ako imate ograničeno vrijeme za pripremu i žudite za jelom koje se brzo priprema, izuzetno je ukusno i želite da se sastoji od namirnica koje su lako dostupne. A u ove proljetne dana, to su šparoge. Na svakom su koraku, bilo da su divlje ili uzgojene, a od njih pripremamo juhe, salate, pečemo ih s jajima, a možemo iz pripremiti i kao rižoto. Recept za rižoto sa šparogama jednostavan je i uvijek uspijeva!

Raj u AtlantikuIzolirani otok nevjerojatne prirode, fantastičnih vina i najljepših planinarskih staza oaza je opuštenosti i boja koja oduševljava svakoga tko ju posjeti
Nastavi čitati

ŠPAROGE SU RIZNICA ZDRAVLJA

Šparoge su uistinu superhrana i preporučujemo da se u proljeće što češće nađu na vašem jelovniku. Riznica su zdravlja, bogate vitaminima i mineralima, a siromašne kalorijama. Bogat su izvor vitamina A, K, B, C i E, kalija, cinka, magnezija i selena, sadrže i željezo. Bogate su vlaknima i imaju detoksikacijski i protuupalni učinak. Zbog folne kiseline posebno se preporučuju trudnicama, a zbog flavonoida ljudima koji imaju problem s kolesterolom. Konzumacija šparoga regulira i krvni tlak te jača krvne žile.

DIVLJE ŠPAROGE JEFTINIJE SU I DOSTUPNIJE

Divlje šparoge među ljubiteljima imaju gotovo kultni status, sezona im je kratka, cijena visoka, okus bogat i specifičan. Nekako u sjeni slave ove samonikle biljke često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Mi smo obožavatelji uzgojenih, pa je naš recept za rižoto sa šparogama predviđen za pripremu baš od njih. 

U SRCU MORAVSKEPodcijenjeni europski grad je živahan, jeftin i prepun događanja, poznat je po pivu, izlascima i zmaju koji je, zapravo, krokodil
Nastavi čitati

RECEPT ZA RIŽOTO SA ŠPAROGAMA

Ovo je vegetarijansko jelo, ali po želji možete ga raditi i s mesom ili dodati komadiće prepržene slanine. Ali čak i ovakav, u svom najjednostavnijem obliku, pun je okusa i savršen je prilog ili čak samostalni, lagani obrok. Za rižoto sa šparogama za četiri osobe bit će vam potrebno:

  • 1 vezica šparoga (oko pola kilograma)
  • 200 g riže
  • 1 glavica luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 1 dcl bijelog suhog vina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • 600-800 ml vode ili temeljca
  • 50 g maslaca
  • 50 g ribanog parmezana

POSTUPAK PRIPREME

  • Šparoge očistite i otkinite im donji, “drvenasti” dio stabljike. Operite ih i narežite na komadiće velike oko 1-2 centimetra.
  • Šparoge sotirajte (prepržite na tavi s maslinovim uljem oko 5 minuta), ili ih skuhajte u vrućoj vodi. Ostavite ih zasad sa strane.
  • Krenite u pripremu klasičnog bijelog rižota.
  • Očistite luk i nasjeckajte ga na sitno, očistite i narežite češnjak.
  • Na zagrijanom ulju dinstajte luk dok ne omekša, pa dodajte usitnjeni češnjak.
  • Nakon nekoliko minuta dodajte rižu i miješajte ju da se zamasti i zastakli sa svih strana.
  • Podlijte s decilitrom bijelog vina, miješajte dok ga riža ne upije, a alkohol ne ispari.
  • Dodajte rižotu dio po dio temeljca (najbolje povrtni, ali može i mesni), i cijelo vrijeme miješajte.
  • Dodajte sol, papar i začine po želji, poput bosiljka, origana, peršina…
  • Nakon 15 minuta dodajte šparoge, ali prije odvojite nekoliko lijepih vršaka za dekoraciju.
  • Nastavite postepeno dodavati temeljac i paziti da se rižoto ne zalijepi još 5-7 minuta.
  • Ugasite vatru, pa dodajte u rižoto maslac i parmezan, sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja.
  • U svaki tanjur dodajte nekoliko vršaka šparoga i poslužite toplo!

Aktualno

Pročitajte još