
Kvizovi
OKUS ORIJENTA
Doručak je, kažu stručnjaci, najvažniji obrok u danu koji nam daje energiju za sve dnevne aktivnosti. I dok neki u prolazu uzmu samo voćku, drugi rade zobene kaše ili jedu granolu, treći slažu sendviče i isprobavaju namaze, postoje i oni koji vole nešto konkretno, poput jaja. Jaja možemo jesti na bezbroj načina, a kao doručak ili lagana večera savršen je izbor šašuka, odnosno shakshuka. Jelo je to podrijetlom iz arapskih zemalja koje je bogato povrćem, zasitno je i jako ukusno. I zaista ga je jednostavno pripremiti! U nastavku donosimo recept za šašuku koja bi mogla postati vaš omiljeni doručak.
Šašuka, ili shakshuka, potječe iz sjeverne Afrike, a to ime na arapskom znači “mješavina”. Zbog ispreplitanja kultura na području Afrike, ne postoji konsenzus koja je zemlja prva počela pripremati ovo jelo. Tradicionalno se pripremalo u regiji Magreb, u Tunisu, Alžiru i Maroku. Početkom 20. stoljeća šašuka je osvojila i Bliski Istok, a do danas se proširila cijelim svijetom. Postoje različite verzije, ali osnova je ista: pirjano povrće, začini i jaja pečena na oko, i to sve u istom loncu ili tavu.
Osnovne sastojke za šašuku vjerojatno već imate doma. Baza su luk, rajčica, paprika i začini, ali recept za šašuku dozvoljava igru i improvizaciju. Možete mu dodati i tikvice, lisnato povrće poput špinata, šaku kukuruza… Iako je u original riječ o vegetarijanskom jelu, možete mu dodati čak i neko meso, poput šunke, kobasice ili slanine. Zapravo je jelo idealno za “čišćenje” hladnjaka od povrća koje se bližiti roku valjanosti.
Šašuka je jelo koje se tradicionalno poslužuje u jednoj tavi iz koje svi jedu, što simbolizira zajedništvo. Naš recept za šašuku je za dvije osobe (dva jaja po glavi), ako ga pripremate za više ljudi povećajte količinu sastojaka ili radite u dvije odvojene tave. Dodavanjem i oduzimanjem povrća i igranjem sa začinima vaša šašuka može svaki put ispasti neki potpuno novo jelo! U jelu se, uz sol i papar, možete igrati s različitim orijentalnim začinima, ali ako ih nemate poslužit će i naši uobičajeni mediteranski.
Kvizovi
BOGOWSKI IZ ZELINE
BEEP UP X PUTNI KOFER
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT
SVI GA VOLE
TAJNA “AVIONSKOG VOĆA”
Luksuzni napitak
Biljka koja spaja narode
mistično nazvano povrće
ukusno i pomalo egzotično