Aromatični, svježi, začinjeni, blagi… Ako putujete u Istru ne propustite posjetiti ove šarmantne sirane

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Maslinovo ulje, tartufi, malvazija i teran, boškarin, fuži, sir… Restorani u Istri jedan su od njezinih najjačih turističkih aduta, kojih uz prekrasnu obalu i u čarobnoj unutrašnjosti ne nedostaje. Svaki izlet u Istru, bilo da je kratki, na dan ili dva, ili imate sreće pa ćete se u ovom divnom kraju zadržati cijeli tjedan, uvijek je hedonističko iskustvo za gurmane kojima su hrana i piće jedan od najvažnijih dijelova svakog putovanja. Ovaj put vodimo vas u nekoliko najpoznatijih istarskih sirana, u kojima sireve možete kušati, naučiti nešto o proizvodnji od marljivih radnika te kupiti i ponijeti najfinije kao suvenir i dar za drage ljude. Za Istru su karakteristični kozji, ovčji, ali i kravlji sirevi, često im dodaju začine ili tartufe, a kad probate samo komadić bit će vam jasno zašto ovaj kraj, uz sve ostalo, zovu i poluotokom sira. Ovo su sirane i kušaonice sira u Istri koje morate posjetiti!

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

STANCIJA KUMPARIČKA (Cokuni 25, Krnica)

Preuređena stara farma u malom mjestu Krnica dom je obitelji Winkler i njihovih 250 koza od čijeg mlijeka proizvode vrhunske hrvatske sireve. Koze pasu na 200 hektara ekoloških pašnjaka punih aromatičnog bilja, što sirevima daje poseban okus i aromu. Osim sireva, proizvode i mlijeko, jogurte i sirutku, a nadaleko je slavan njihov slasni karamel. Proizvode možete kušati i kupiti na njihovoj farmi, na kojoj će vas osim koza pozdraviti i konji, psi, mačke i potpuni mir koji samo selo može pružiti.

View this post on Instagram

A post shared by Tannin Fine Wine & Food Shop (@tannin.wineshop)

STANCIJA ŠPIN (Špin bb, Tar)

Kušaonica u vlasništvu Agrolagune izgrađena od kamena centralno je mjesto istarske Ceste sira, kojom se mogu obići i pašnjaci i zgrade u kojima se proizvodi sir. Stancija Špin nalazi se nedaleko od Poreča, u mjestu Tar, u kraju u kojem stočarstvo i ovčarstvo imaju dugu tradiciju. Ovdje se mogu kušati kravlji, ovčji i miješani sir te sir s tartufima, ali i niz jedinstvenih jela kao što je sir u teranu i sir od tri vrste mlijeka. Stancija funkcionira i kao restoran s domaćim istarskim jelima.

Danas pečemo kukuruznu zlevanku! Imamo provjereni recept za ovo fino, tradicionalno jelo koje svi obožavaju, a gotovo je u pola sata

STANCIJA ŠANTAMARINA (Premanturska 157, Pula)

Priča o obiteljskom gospodarstvu obitelji Peršić počela je s jednom kravom, da bi danas imali 60 muznih krava, 40 boškarina i 150 ovaca.  Dnevno proizvode više od sto kilograma sira koji se može kupiti na tržnicama u Puli i Poreču ili uz najavu na njihovom imanju nedaleko od Pule. U Stanciji Šantamarina rade mekani, tvrdi i polutvrdi sir, a njihov škripavac često se naziva „najglasnijim” sirom u Istri.

View this post on Instagram

A post shared by kravlje mlijeko | sir | jogurt (@stancija_santamarina)

OPG RADOŠEVIĆ (Grobice 6, Brtonigla)

U selu Grobice, na idiličnom položaju na vrhu brijega okruženog zelenim pašnjacima, smjestilo se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Branka i Kristine Radošević. Oni su svoju siranu otvorili prije 25 godina, a danas se mogu pohvaliti i s nekoliko međunarodnih nagrada. Imaju više od 200 ovaca koje slobodno pasu na zelenim livadama, a od čijeg mlijeka nastaju vrhunski sirevi. Posebno je hvaljena njihova skuta i sir s tartufima koje uz najavu možete kušati na samom imanju.

VESNA LOBORIKA (Loborika 31, Marčana)

Nagrađivana istarska sirana Vesna Loborika obiteljski je posao koji s ljubavlju marljivo radi već nekoliko generacija obitelj Grubišić. Uz stalni asortiman od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, uvijek se trude smišljati i nove proizvode, ne odstupajući od kvalitete koju njihovu kupci već dobro znaju i prepoznaju. Proizvodnja se temelji na tradicionalnoj izradi istarskih sireva, uz primjenu suvremenih metoda sirarske tehnologije. Proizvode možete kušati na tržnici u Puli, na njihovom imanju ili u restoranu koji ova obitelj vodi u centru Marčane.

View this post on Instagram

A post shared by Vesna Loborika (@vesnaloborika)

PODIJELI ČLANAK