IMAMO VODIČ!
Hrana i piće
Najbolja jela od krumpira koja mogu biti savršen prilog, ali i slasni samostalni obrok: isprobajte ovih pet fantastičnih recepata
Kad se radi o namirnicama koje gotovo svi vole, koje su zasitne, povoljne, ukusne, a mogu se pripremiti na bezbroj načina, prvo mjesto mnogima zauzima krumpir. Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Bilo da ga kuhamo, dodajemo jelima bez mesa, varivima ili jednostavno ispečemo s mesom u pećnici, uvijek ćemo dobiti fantastičan prilog. No krumpir može biti i glavna zvijezda jela. Ova jela od krumpira jednostavna su za pripremu i idealna za dane kad trebate brzu i jednostavnu ideju za ručak.
GRATINIRANI KRUMPIR MOŽE BITI PRILOG, ALI I SAMOSTALNO JELO
Gratinirani krumpir potječe iz Francuske, gdje se naziva “gratin dauphinois” po regiji Dauphiné u kojoj se prvi put pojavio. Kao i mnoga jela koja su postala slavna diljem svijeta, i ovo je nastalo kao produkt maštovitosti francuskih seljaka koji su iskombinirali dostupne im namirnice i stvorili delikatesu. Prvi se put spominje krajem 18. stoljeća, kad se našlo na stolovima plemića. Glavni sastojci, uz krumpir, su sir i vrhnje, zbog čega je jelo zasitno i izdašno, te mu praktički mu ne treba ništa dodatno osim zdjele svježe salate.
PROČITAJ VIŠE Recept za gratinirani krumpir potražite ovdje.
FRANCUSKI KRUMPIR JEDNOSTAVNI JE SLOŽENAC S KOBASICAMA
Jedan od složenaca koji je nekad bio jako popularan u našim krajevima je francuski krumpir. Ovo jednostavno jelo nastalo je iz neimaštine, no na našim se stolovima zadržalo sve do danas. Francuski krumpir jelo je koje se nekad često pripremalo u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Nitko nije siguran zašto smo ga prozvali baš francuskim krumpirom, ali jelo s krumpirom i kobasicama na stolovima se zadržalo sve do danas.
PROČITAJ VIŠE Recept za francuski krumpir naći ćete ovdje.
PIRE KRUMPIR S POVRĆEM SAVRŠEN JE I KREMAST PRILOG
Jedan od omiljenih priloga od krumpira je jednostavni i klasični pire krumpir. Priprema klasičnog pirea od krumpira u osnovi je jako jednostavna. Skuhani krumpir pomiješa se s maslacom i malo mlijeka, posoli pa gnječi ručno (nipošto mikserom jer će ga to učiniti gumastim). Kremast je i ukusan, ali ponekad nam može malo dosaditi. Zato vam danas predlažemo da ga učinite zanimljivijim i dodate mu različito povrće koje će obogatiti njegov okus.
PROČITAJ VIŠE Recept za pire krumpir s povrćem pročitajte ovdje.
HRSKAVI I UKUSNI POPEČCI OD KRUMPIRA
Iako krumpir često doživljavamo samo kao prilog, puno je jela u kojima krumpir igra glavnu ulogu, poput popularnog francuskog krumpira. Ili barem ravnopravnu s mesom, kao što je slučaj kod musake. Jedno od jela u kojima je on zvijezda tanjura su i ovi popečci od krumpira. Popečci od krumpira mogu biti samostalno jelo, uz umak i zdjelu salate, a možete ih poslužiti i kao prilog mesu ili ribi. Praktični su i mogu se jesti iz ruke pa su dobar izbor za izlete i piknike, kao i za kućna druženja uz pokoji zalogaj i vino. Ukusni su i hladni pa ostatak slobodno ponesite drugi dan na posao za brzi gablec.
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti popečke od krumpira pročitajte ovdje.
RESTANI KRUMPIR OMILJENI JE, A JEDNOSTAVNI PRILOG
Restani krumpir jede se u cijelog Hrvatskoj, a najpopularniji je u Zagorju i na sjeveru zemlje. Kombinira dvije naizgled jednostavne namirnice, krumpir i luk, od kojih nastaje fantastičan spoj pun okusa. Najbolje će ispasti ako nabavite fine, domaće krumpire, a u ovom jelu bolje će funkcionirati stari od mladog. Ako želite, jelu za dodatni okus možete dodati i komadiće prepržene slanine. Uz restani krumpir zimi je često dinstano kiselo zelje, odnosno kiseli kupus.
PROČITAJ VIŠE Recept za restani krumpir potražite ovdje.