Hrana i piće

Najbolja jela od krumpira koja mogu biti savršen prilog, ali i slasni samostalni obrok: isprobajte ovih pet fantastičnih recepata

Kad se radi o namirnicama koje gotovo svi vole, koje su zasitne, povoljne, ukusne, a mogu se pripremiti na bezbroj načina, prvo mjesto mnogima zauzima krumpir. Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Bilo da ga kuhamo, dodajemo jelima bez mesa, varivima ili jednostavno ispečemo s mesom u pećnici, uvijek ćemo dobiti fantastičan prilog. No krumpir može biti i glavna zvijezda jela. Ova jela od krumpira jednostavna su za pripremu i idealna za dane kad trebate brzu i jednostavnu ideju za ručak.

GENERACIJA Z MIJENJA OBIČAJEZnate li što je to "suhi prosinac"? Blagdani bez alkohola novi su trend među mladima, čak polovica ih ne planira popiti ni kap ovog Božića
Nastavi čitati

GRATINIRANI KRUMPIR MOŽE BITI PRILOG, ALI I SAMOSTALNO JELO

Gratinirani krumpir potječe iz Francuske, gdje se naziva “gratin dauphinois” po regiji Dauphiné u kojoj se prvi put pojavio. Kao i mnoga jela koja su postala slavna diljem svijeta, i ovo je nastalo kao produkt maštovitosti francuskih seljaka koji su iskombinirali dostupne im namirnice i stvorili delikatesu. Prvi se put spominje krajem 18. stoljeća, kad se našlo na stolovima plemića. Glavni sastojci, uz krumpir, su sir i vrhnje, zbog čega je jelo zasitno i izdašno, te mu praktički mu ne treba ništa dodatno osim zdjele svježe salate.

PROČITAJ VIŠE Recept za gratinirani krumpir potražite ovdje.

NOVI KONCEPT ZABAVEBili smo na prvoj "ničijoj svadbi": na njoj ne postoje mladenci i ne poklanjaju se kuverte, ali se fantastično jede, pije i pleše do jutra
Nastavi čitati

FRANCUSKI KRUMPIR JEDNOSTAVNI JE SLOŽENAC S KOBASICAMA

Jedan od složenaca koji je nekad bio jako popularan u našim krajevima je francuski krumpir. Ovo jednostavno jelo nastalo je iz neimaštine, no na našim se stolovima zadržalo sve do danas. Francuski krumpir jelo je koje se nekad često pripremalo u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Nitko nije siguran zašto smo ga prozvali baš francuskim krumpirom, ali jelo s krumpirom i kobasicama na stolovima se zadržalo sve do danas. 

PROČITAJ VIŠE Recept za francuski krumpir naći ćete ovdje.

PIRE KRUMPIR S POVRĆEM SAVRŠEN JE I KREMAST PRILOG

Jedan od omiljenih priloga od krumpira je jednostavni i klasični pire krumpir. Priprema klasičnog pirea od krumpira u osnovi je jako jednostavna. Skuhani krumpir pomiješa se s maslacom i malo mlijeka, posoli pa gnječi ručno (nipošto mikserom jer će ga to učiniti gumastim). Kremast je i ukusan, ali ponekad nam može malo dosaditi. Zato vam danas predlažemo da ga učinite zanimljivijim i dodate mu različito povrće koje će obogatiti njegov okus.

PROČITAJ VIŠE Recept za pire krumpir s povrćem pročitajte ovdje.

HRSKAVI I UKUSNI POPEČCI OD KRUMPIRA

Iako krumpir često doživljavamo samo kao prilog, puno je jela u kojima krumpir igra glavnu ulogu, poput popularnog francuskog krumpira. Ili barem ravnopravnu s mesom, kao što je slučaj kod musake. Jedno od jela u kojima je on zvijezda tanjura su i ovi popečci od krumpira. Popečci od krumpira mogu biti samostalno jelo, uz umak i zdjelu salate, a možete ih poslužiti i kao prilog mesu ili ribi. Praktični su i mogu se jesti iz ruke pa su dobar izbor za izlete i piknike, kao i za kućna druženja uz pokoji zalogaj i vino. Ukusni su i hladni pa ostatak slobodno ponesite drugi dan na posao za brzi gablec.

PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti popečke od krumpira pročitajte ovdje.

RESTANI KRUMPIR OMILJENI JE, A JEDNOSTAVNI PRILOG

Restani krumpir jede se u cijelog Hrvatskoj, a najpopularniji je u Zagorju i na sjeveru zemlje. Kombinira dvije naizgled jednostavne namirnice, krumpir i luk, od kojih nastaje fantastičan spoj pun okusa. Najbolje će ispasti ako nabavite fine, domaće krumpire, a u ovom jelu bolje će funkcionirati stari od mladog. Ako želite, jelu za dodatni okus možete dodati i komadiće prepržene slanine. Uz restani krumpir zimi je često dinstano kiselo zelje, odnosno kiseli kupus.

PROČITAJ VIŠE Recept za restani krumpir potražite ovdje.

Aktualno

Pročitajte još