Tjestenina s piletinom i gljivama brzi je ručak idealan za radne dane kad ne želimo biti dugo za štednjakom

Foto: Shutterstock

Ukusne juhe, jela na žlicu, složenci i pečenja, variva i jela bez mesa… Uz malo mašte, i ponešto vremena, moguće je svaki dan kuhati ukusna i raznovrsna jela. A mnoga od njih uistinu su jednostavna za pripremiti, a upravo takva najviše volimo tijekom radno tjedna, kad nemamo vremena predugo boraviti u kuhinji. Jedan takav jednostavni recept je i ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!

KOMBINACIJA ŠAMPINJONA I PILETINE IDEALNA JE ZA CIJELI NIZ RECEPATA

Gljive su jedno od omiljenih jela na ovim prostorima, koristimo ih kao prilog, radimo rižota, pečemo na žaru, pohamo, od njih radimo juhe, dodajemo ih omletima… Često smatraju superhranom, uspijevaju u gotovo svim klimatskim uvjetima, a na svijetu ih postoji više od 50 tisuća vrsta. Međutim, samo ih je 200-tinjak jestivih, pa ako nemate znanja i iskustva prepustite berbu onima koji ih poznaju i kupite ih na tržnicama ili u trgovačkim centrima. Kod nas su najzastupljeniji šampinjoni, koje se savršeno slažu s piletinom. Od te se kombinacije namirnica mogu napraviti brojna zdrava i nutritivno hranjiva jela, poput ovog.

RECEPT: TJESTENINA S PILETINOM I GLJIVAMA

Za ovaj recept možete koristiti ostatak već pečenog bijelog mesa, ako ga, poput nas, svi za stolom izbjegavaju kad se peče cijelo pile. Druga je opcija ispeći na naglo filete i dalje ih koristiti u receptu kako je opisano. Tjestenina se kuha kratko, gljivama isto ne treba duga termička obrada, tako da je cijeli ručak na stolu za dvadesetak minuta. Za ovo će vam jelo, za dvije osobe, biti potrebno:

POSTUPAK PRIPREME

  • Na tavi ispecite na naglo pileće filee, prethodno lagano posoljene. Kad se prohlade, nasjeckajte na sitne kockice. Ako koristite već pečeno meso, samo ga nasjeckajte.
  • Nasjeckajte luk na sitno, a šampinjone očistite i narežite na ploške.
  • Na zagrijano ulje stavite luk i lagano dinstajte dok ne omekša. Dodajte šampinjone, promiješajte i lagano posolite.
  • Nakon 7-8 minuta, kad šampinjoni omekšaju, dodajte sjeckanu piletinu.
  • Kuhajte još 3-4 minute uz povremeno miješanje.
  • Dodajte passatu i žličicu hrena (ili neki drugi umak po izboru poput paste od maslina). Sve dobro promiješajte.
  • Po potrebi dodajte još soli, papra i začine.
  • Umak pomiješajte s prethodno skuhanom tjesteninom.
  • Poslužite toplo, s malo naribanog sira.

Pročitajte još