Tjestenina s piletinom i gljivama brzi je ručak idealan za radne dane kad ne želimo biti dugo za štednjakom

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ukusne juhe, jela na žlicu, složenci i pečenja, variva i jela bez mesa… Uz malo mašte, i ponešto vremena, moguće je svaki dan kuhati ukusna i raznovrsna jela. A mnoga od njih uistinu su jednostavna za pripremiti, a upravo takva najviše volimo tijekom radno tjedna, kad nemamo vremena predugo boraviti u kuhinji. Jedan takav jednostavni recept je i ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

KOMBINACIJA ŠAMPINJONA I PILETINE IDEALNA JE ZA CIJELI NIZ RECEPATA

Gljive su jedno od omiljenih jela na ovim prostorima, koristimo ih kao prilog, radimo rižota, pečemo na žaru, pohamo, od njih radimo juhe, dodajemo ih omletima… Često smatraju superhranom, uspijevaju u gotovo svim klimatskim uvjetima, a na svijetu ih postoji više od 50 tisuća vrsta. Međutim, samo ih je 200-tinjak jestivih, pa ako nemate znanja i iskustva prepustite berbu onima koji ih poznaju i kupite ih na tržnicama ili u trgovačkim centrima. Kod nas su najzastupljeniji šampinjoni, koje se savršeno slažu s piletinom. Od te se kombinacije namirnica mogu napraviti brojna zdrava i nutritivno hranjiva jela, poput ovog.

RECEPT: TJESTENINA S PILETINOM I GLJIVAMA

Za ovaj recept možete koristiti ostatak već pečenog bijelog mesa, ako ga, poput nas, svi za stolom izbjegavaju kad se peče cijelo pile. Druga je opcija ispeći na naglo filete i dalje ih koristiti u receptu kako je opisano. Tjestenina se kuha kratko, gljivama isto ne treba duga termička obrada, tako da je cijeli ručak na stolu za dvadesetak minuta. Za ovo će vam jelo, za dvije osobe, biti potrebno:

  • 2 pileća filea (ili oko 200 grama već pečenog bijelog mesa
  • 200 g šampinjona
  • 0,5 glavice luka
  • 200 g tjestenine (najbolje penne ili fusili, tzv. „šarafi“ ili „vijci“)
  • 200 ml passate ili soka od rajčice
  • žličica ribanog hrena (opcionalno)
  • sol, papar, sušeni začini po izboru
  • 1 žlica maslinovog ulja

POSTUPAK PRIPREME

  • Na tavi ispecite na naglo pileće filee, prethodno lagano posoljene.
  • Kad se malo prohlade, nasjeckajte meso ma sitne kockice. Ako koristite već pečeno meso, narežite ga na sitno.
  • Nasjeckajte luk na sitno, a šampinjone očistite i narežite na ploške.
  • Na zagrijano ulje stavite luk i lagano ga dinstajte dok ne omekša. Na luk dodajte šampinjone, dobro promiješajte i sve malo posolite.
  • Nakon 7,8 minuta, kad su šampinjoni omekšali i pustili vodu, dodajte umaku sitno sjeckanu piletinu.
  • Dobro izmiješajte, kuhajte uz miješanje 3-4 minute.
  • Sad dodajte pasatu, žličicu hrena (ili nekog intenzivnijeg umaka koji volite, poput paste od maslina ili sušenih rajčica) i sve dobro promiješajte.
  • Napomena: ako više volite umake „na bijelo“, pasatu zamijenite čašicom kiselog vrhnja (180g) i sve ostalo napravite prema receptu.
  • Provjerite okus, dodajte ako treba soli i papra, začinite omiljenih lisnatih začinom (odlično pašu bosiljak ili majčina dušica).
  • Pomiješajte s tjesteninom, poslužite toplo, s malo naribanog sira u svakom tanjuru.
Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode
PODIJELI ČLANAK