Ovo ukusno i zasitno varivo od leće i krumpira brzo je i ekonomično jelo, idealno za dane kada želite odmoriti od mesa

Foto: Shutterstock

U posljednje vrijeme sve veći broj ljudi prihvaća globalni pokret poznat kao “Ponedjeljak bez mesa” (Meatless Monday). Ova inicijativa je započela 2003. godine, a kako navode njezini začetnici, ona potiče ljude da smanje konzumaciju mesa za svoje zdravlje i zdravlje planeta. Ponedjeljak nije odabran slučajno. To je dan kada su ljudi najviše skloni uvođenju pozitivnih promjena u svoje živote. Stoga, ako se i vi želite pridružiti ovoj inicijativi, ne očajavajte razmišljujući što ćete jesti. Veganska jela često su iznenađujuće ukusna, a variva i jela na žlicu uvijek su dobar odabir. Danas pripremamo ukusno varivo od leće i krumpira i donosimo vas provjeren i isproban recept.

VARIVO OD LEĆE UKUSNO JE I ZASITNO JELO NAKON KOJEG NEĆETE PITATI ZA MESO

Kombinacija leće i krumpira u ovom varivu pruža mnogo nutritivnih vrijednosti, zbog čega ćete se osjećati siti i zadovoljni nakon obroka. Primjerice, jedna šalica kuhane leće sadrži oko 18 grama proteina. Osim toga, leća je bogata vlaknima, koja poboljšavaju probavu te stvaraju osjećaj sitosti koji traje dugo nakon obroka.

Krumpir, kao izvor složenih ugljikohidrata, osigurava stabilan i trajan izvor energije. Složeni ugljikohidrati se sporije probavljaju, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi, ali isto tako i pruža osjećaj sitosti tijekom dužeg vremena.

Uz ovakvu kombinaciju glavnih sastojaka, nećete se ni sjetiti da meso postoji, a na sličan način možete pripremiti i varivo od mahuna i krumpira.

ZAŠTO JOŠ VOLIMO VARIVO OD LEĆE I KRUMPIRA?

Nutritivne vrijednosti nisu jedini razlog zašto volimo ovo varivo. Ovo varivo se odlično slaže s raznim začinima intenzivnih okusa, što omogućava beskonačne varijacije. Možete dodati kim za laganu pikantnost, curry za egzotičnu aromu, kurkumu za dodatne zdravstvene prednosti, ili čak ljute papričice za malo žara u grlu.

Jedan od velikih pluseva ovog jela je i ekonomičnost. U našem varivu od leće i krumpira, koristili smo jedna šalicu leće što je bilo dovoljno za pet obroka. Dakle, od naizgled male količine sastojaka možete dobiti veliki lonac ukusnog i zasitnog variva, što je idealno za veće obitelji ili za pripremu obroka unaprijed.

Važno je napomenuti da postoji više različitih vrsta leće, a svaka se kuha različito. Crvena leća, koju smo koristili u ovom receptu, kuha se najbrže – obično oko 15-20 minuta. Zelena i smeđa leća zahtijevaju malo duže, oko 30-40 minuta, dok crna leća može trebati i do 45 minuta, no nju i onako ne preporučamo za variva zbog prečvrste teksture.

Sada kada ste dovoljno zagrijani za kuhanje, vrijeme je da počnete sa skupljanjem potrebnih namirnica:

SASTOJCI

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žuti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršina
  • 1 crvena paprika
  • 3 krumpira (oko 440 g)
  • 1 šalica crvene leće
  • 1,4 L vode
  • 300 g pasate od rajčice
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 3 žličice soli
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • malo kajenskog papra
  • malo mljevenog crnog papra
  • 1 lovorov list
  • 3 žlice ajvara

POSTUPAK PRIPREME

  • U loncu ugrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk i češnjak, blago posolite.
  • Nakon par minuta dodajte sitno rezanu mrkvu, papriku i korijen peršina. Pirjajte 8–10 minuta.
  • Ogulite i narežite krumpire na manje kockice.
  • Dodajte krumpir i crvenu leću u lonac, prelijte kipućom vodom, pasatom od rajčice i ajvarom.
  • Začinite solju, slatkom paprikom, kajenskim paprom, crnim paprom i ubacite lovorov list.
  • Kuhajte 20-ak minuta dok leća i krumpir ne omekšaju.
  • Poslužite toplo uz tostirani kruh.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Pročitajte još