
PROŠIRENJE PONUDE
U posljednje vrijeme sve veći broj ljudi prihvaća globalni pokret poznat kao “Ponedjeljak bez mesa” (Meatless Monday). Ova inicijativa je započela 2003. godine, a kako navode njezini začetnici, ona potiče ljude da smanje konzumaciju mesa za svoje zdravlje i zdravlje planeta. Ponedjeljak nije odabran slučajno. To je dan kada su ljudi najviše skloni uvođenju pozitivnih promjena u svoje živote. Stoga, ako se i vi želite pridružiti ovoj inicijativi, ne očajavajte razmišljujući što ćete jesti. Veganska jela često su iznenađujuće ukusna, a variva i jela na žlicu uvijek su dobar odabir. Danas pripremamo ukusno varivo od leće i krumpira i donosimo vas provjeren i isproban recept.
Kombinacija leće i krumpira u ovom varivu pruža mnogo nutritivnih vrijednosti, zbog čega ćete se osjećati siti i zadovoljni nakon obroka. Primjerice, jedna šalica kuhane leće sadrži oko 18 grama proteina. Osim toga, leća je bogata vlaknima, koja poboljšavaju probavu te stvaraju osjećaj sitosti koji traje dugo nakon obroka.
Krumpir, kao izvor složenih ugljikohidrata, osigurava stabilan i trajan izvor energije. Složeni ugljikohidrati se sporije probavljaju, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi, ali isto tako i pruža osjećaj sitosti tijekom dužeg vremena.
Uz ovakvu kombinaciju glavnih sastojaka, nećete se ni sjetiti da meso postoji, a na sličan način možete pripremiti i varivo od mahuna i krumpira.
Nutritivne vrijednosti nisu jedini razlog zašto volimo ovo varivo. Ovo varivo se odlično slaže s raznim začinima intenzivnih okusa, što omogućava beskonačne varijacije. Možete dodati kim za laganu pikantnost, curry za egzotičnu aromu, kurkumu za dodatne zdravstvene prednosti, ili čak ljute papričice za malo žara u grlu.
Jedan od velikih pluseva ovog jela je i ekonomičnost. U našem varivu od leće i krumpira, koristili smo jedna šalicu leće što je bilo dovoljno za pet obroka. Dakle, od naizgled male količine sastojaka možete dobiti veliki lonac ukusnog i zasitnog variva, što je idealno za veće obitelji ili za pripremu obroka unaprijed.
Važno je napomenuti da postoji više različitih vrsta leće, a svaka se kuha različito. Crvena leća, koju smo koristili u ovom receptu, kuha se najbrže – obično oko 15-20 minuta. Zelena i smeđa leća zahtijevaju malo duže, oko 30-40 minuta, dok crna leća može trebati i do 45 minuta, no nju i onako ne preporučamo za variva zbog prečvrste teksture.
Sada kada ste dovoljno zagrijani za kuhanje, vrijeme je da počnete sa skupljanjem potrebnih namirnica:
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.
PROŠIRENJE PONUDE
SVI NA SLJEME!
Kvizovi
samo da je povoljno!
CRNI KRALJEVIĆ ŠOLTE
Arehološka senzacija
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje