Jede vam se nešto na žlicu? Pripremite ovo ukusno i jednostavno varivo od mahuna s piletinom i krumpirom

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U Hrvatskoj je običaj barem nekoliko puta tjedno kuhati i jesti nešto na žlicu. Praktična jela iz jednog lonca, puna povrća, jednostavna su za pripremu, brzo gotova i iznimno zdrava. Variva mogu biti bez mesa ili sadržavati komadiće piletine, kobasice ili suha rebra. To je njihova ljepota, što ostavljaju prostora za improvizaciju i prilagođavanje recepta onome što trenutno imate u hladnjaku. Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna. U nastavku donosimo provjereni i nama omiljeni recept!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

MAHUNE SU RIZNICA ZDRAVLJA, A ZALEĐENE SU NAM DOSTUPNE CIJELE GODINE

Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. Pune su vlakana, vitamina K, C, B2, te brojnih drugih vitamina i minerala koji imaju blagotvorni učinak na naš organizam. Svježe mahune ne treba dugo kuhati, a kad god imate priliku pripremite ih na pari jer tako zadržavaju najviše nutritivnih svojstava. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine.

U OVAJ RECEPT DODAJTE I DRUGO POVRĆE AKO ŽELITE, A ZA VEGANSKU VERZIJU SAMO IZBACITE MESO

Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u veganskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije.

Za varivo od mahuna za 4 osobe trebat će vam:

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”
  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća ili dvije manje mrkve
  • 1 režanje češnjaka
  • 300 grama piletine (file ili otkošteni zabatak)
  • 1 veći krumpir
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 500 g mahuna
  • 1 litra vode ili temeljca
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista

VARIVO OD MAHUNA: POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite luk, krumpir i mrkvu. Luk narežite na sitno, mrkvu na tanke kolutiće.
  • Piletinu narežite na manje kockice, ako ne koristite file uklonite kožu i kosti.
  • Zagrijte ulje u loncu, pa na njega bacite luk i mrkvu. Dinstajte 5 minuta uz miješanje, pa dodajte protisnuti češnjak.
  • Kad je povrće omekšalo, nakon ukupno desetak minuta, stavite na njega kockice piletine. Miješajte dok meso ne bude „zatvoreno“ sa svih strana i prekriveno usitnjenim povrćem.
  • Dodajte sol, papar, crvenu papriku (slatku ili ljutu, ovisno o ukusu), pa sve dobro izmiješajte.
  • Dodajte krumpir narezan na kockice.
  • Zalijte vodom (ili temeljcem), dodajte lovorov list pa ostavite sve da se kuha oko pola sata.
  • Potom provjerite začine i dodajte soli i papra dok niste zadovoljni okusom.
  • Nakon pola sata dodajte mahune, koje ste prethodno oprali i narezali na manje komade. Ako koristite zaleđene mahune, bez odleđivanja ih dodajte jelu.
  • Dodajte žlicu koncentrata od rajčice. Sve dobro promiješajte i kuhajte još desetak minuta.
  • Prije serviranja izvadite lovor, poslužite toplo uz krišku svježeg kruha. Dobar tek!
PODIJELI ČLANAK