Kad poželite nešto toplo i fino, varivo od mahuna odličan je izbor! Ovaj recept bit će vaš novi favorit za zdravi ručak na žlicu

Zdrav, ukusan i topao ručak iz jednog lonca! Varivo od mahuna idealno je za dane kad nemate puno vremena, ali želite nešto fino i domaće

Varivo od mahuna u umaku od rajčice, posluženo u zdjeli na drvenom stolu s češnjakom, peršinom i ljutom papričicom – ukusno domaće povrtno jelo.
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je običaj barem nekoliko puta tjedno kuhati i jesti nešto na žlicu. Praktična jela iz jednog lonca, puna povrća, jednostavna su za pripremu, brzo gotova i iznimno zdrava. Variva mogu biti bez mesa ili sadržavati komadiće piletine, kobasice ili suha rebra. To je njihova ljepota, što ostavljaju prostora za improvizaciju i prilagođavanje recepta onome što trenutno imate u hladnjaku. Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna.

Ako tražite ukusan i lagan ručak, ovo varivo od mahuna s piletinom i krumpirom odličan je izbor. Spoj zdravih sastojaka, jednostavne pripreme i domaćih okusa čini ga idealnim jelom za svaki dan. Ovo je idealan recept za one koji nemaju puno vremena i vole variva, ali ne pristaju na kompromise kad je riječ o okusu i kvaliteti. Bilo da koristite svježe ili smrznute mahune, rezultat će vas oduševiti.

MAHUNE SU RIZNICA ZDRAVLJA, A ZALEĐENE SU NAM DOSTUPNE CIJELE GODINE

Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. Pune su vlakana, vitamina K, C, B2, te brojnih drugih vitamina i minerala koji imaju blagotvorni učinak na naš organizam.

Svježe mahune ne treba dugo kuhati, a kad god imate priliku pripremite ih na pari jer tako zadržavaju najviše nutritivnih svojstava. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine.

U RECEPT ZA VARIVO OD MAHUNA DODAJTE I DRUGO POVRĆE AKO ŽELITE, A ZA VEGANSKU VERZIJU SAMO IZBACITE MESO

Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u veganskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije. Za varivo od mahuna za 4 osobe trebat će vam sljedeći sastojci:

SASTOJCI

  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća ili 2 manje mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 300 g piletine (file ili otkošteni zabatak)
  • 1 veći krumpir
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 500 g mahuna (svježe ili smrznute)
  • 1 litra vode ili temeljca
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • sol, papar, crvena paprika (slatka ili ljuta)
  • 2 lovorova lista

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite luk, mrkvu i krumpir. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a krumpir na kockice.
  • Piletinu narežite na manje kockice, odstranite kožu i kosti ako koristite zabatak.
  • U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk i mrkvu. Dinstajte 5 minuta, zatim dodajte protisnuti češnjak.
  • Nakon desetak minuta dodajte kockice piletine i miješajte dok se meso ne zatvori.
  • Začinite solju, paprom i crvenom paprikom, pa dobro promiješajte.
  • Dodajte krumpir i sve zalijte vodom ili temeljcem, dodajte lovorov list i kuhajte oko 30 minuta.
  • Provjerite začine i po potrebi dodajte još soli i papra.
  • Dodajte mahune (svježe narezane ili smrznute), žlicu koncentrata rajčice, promiješajte i kuhajte još 10 minuta.
  • Izvadite lovorov list prije posluživanja. Poslužite toplo uz svježi kruh.

DODATNI SAVJETI I VARIJACIJE ZA PRIPREMU VARIVA OD MAHUNA

  • Ako želite gušću teksturu, zgnječite nekoliko kockica krumpira pri kraju kuhanja.
  • Kod veganske verzije, meso zamijenite lećom ili slanutkom.
  • Dodatak paprike, tikvice ili celera daje dubinu okusa i više boja.
  • Poslužite s kriškom domaćeg kruha ili palentom.

Možda će vas zanimati i ovi recepti:

Pročitajte još