Zasladite se za vikend: recept za sočnu međimursku gibanicu koja će oduševiti vaše ukućane i goste

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Gotovo svatko tko posjeti krajnji sjever Hrvatske iz njega ne odlazi bez da kuša najpoznatiji kolač po kojem je ova regija poznata. Radi se, dakako, o međimurskoj gibanici, zasitnoj i ukusnoj slastici od vučenog tijesta i čak četiri vrste nadjeva: maka, sira, oraha i jabuka. Slična slastica postoji i u susjednoj Sloveniji u Prekmurju, no kolači se ipak razlikuju po načinu slaganja i posluživanja. Tradicionalno se ova delikatesa pripremala u glinenim posudama, od sastojaka koji su bili dostupni u svako doba godine, a jela se u svečanim prilikama i pripremala za važne i drage goste. Sočna međimurska gibanica s četiri nadjeva idealna je ako želite oduševiti vaše ukućane i goste pa ako želite u svom domu pripremiti ovaj fini kolač, u nastavku donosimo recept!

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode
View this post on Instagram

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

MEĐIMURSKA GIBANICA S ČETIRI NADJEVA: RECEPT I POTREBNI SASTOJCI

SASTOJCI:

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju
  • 500 g gotovih kora za savijače
  • 100 g otopljenog maslaca za premazivanje
  • 1 kiselo vrhnje
  • šećer u prahu za posipanje

PRVI NADJEV:

  • 350 g mljevenog maka
  • 50 g šećera
  • naribana korica limuna
  • 1,5 dcl mlijeka

DRUGI NADJEV:

  • 500 g svježeg sira
  • 50 g šećera
  • 1 jaje

TREĆI NADJEV:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 1 dcl mlijeka

ČETVRTI NADJEV:

  • 6-7 jabuka srednje veličine
  • 50 g šećera
  • žličica cimeta
View this post on Instagram

A post shared by dobra hrana (@dobra_hrana)

POSTUPAK PRIPREME

  • Najprije pripremite nadjeve. Za prvi, pomiješajte mak, šećer i naribanu koricu limuna pa zalijte s pola šalice toplog mlijeka (ili više, nadjev mora postati vlažan i kompaktan). Dobro promiješajte. Na isti način pripremite i mljevene orahe za treći sloj.
  • Za drugi nadjev dodajte siru šećer i jaje pa ga izmiksajte u kremastu smjesu. Jabuke ogulite, naribajte i dodajte cimet i šećera po želji, ovisno o tome koliko slatko ili kiselo voće koristite.
  • Sada premažite lim za pečenje otopljenim maslacom. Složite na dno dvije kore vučenog tijesta, pa i njih premažite. Stavite na tijesto nadjev od maka i poravnajte površinu. Na mak stavite dvije kore za savijače premazane maslacem, pa na njih nadjev od sira. Na sir ponovo idu kore, na njih nadjev od oraha, pa sloj tijesta i naposljetku nadjev od ribanih jabuka. Preko jabuka stavite zadnji sloj tijesta i stavite gibanicu peći na 180 stupnjeva.
  • Nakon 20 minuta izvadite je, prelijte kiselim vrhnjem, pa vratite još 20 minuta u pećnicu. Kada je govora, pospite ju šećerom u prahu i poslužite kad se malo ohladi. Dobar tek!
PODIJELI ČLANAK