Jedini grad na svijetu u kojem žive samo žene: vjeruju da mogu same i bolje od muškaraca, a muževi ih posjećuju samo vikendom

Noiva do Cordeiro - Jedini grad na svijetu u kojem žive samo žene
piše Putni Kofer

Feminističkim rajem Noiva do Cordeiro, smještenim na jugu Brazila, vladaju žene i samo žene. To je jedini grad na svijetu u kojem ne živi niti jedan muškarac, a kako stvari stoje, tako će i ostati. Čak 600 stanovnica uživa u dinamičnoj svakodnevici koja je obilježena zajedničkim radom, podjelom poslova, solidarnošću i međusobnim uvažavanjem. Njihovo društvo skladno je ustrojeno prema vlastitim pravilima koja oslikavaju prave matrijarhalne vrijednosti. Budući da granicu između ženskog i vanjskog muškog svijeta smiju prijeći samo prema utvrđenom rasporedu, muškarci će teško ovdje zalutati ili ući bez službenog poziva i dozvole vladajućih Amazonki.

Nevjerojatna "planina koja vrije" aktivni je vulkan s tri jezera koja mijenjaju boju, a uz nju su vezane brojne narodne legende i vjerovanja

NOIVA DO CORDEIRO – MJESTO U KOJEM SVAKA ŽENA PRONALAZI RAZUMIJEVANJE, PODRŠKU I SIGURAN PROSTOR

Prije više od stoljeća, jedna je razočarana Brazilka odlučila reći „dosta“ represivnom sustavu i stvoriti vlastiti svijet siguran i podržavajuć za sve žene. Naime, Maria Senhorinha de Lima izbačena je iz vlastitog doma i vlastite zajednice zbog optužbi da je počinila preljub. Ona i njezinih pet budućih generacija su izopćene iz mjesne crkve jer se Maria usudila zaljubiti u drugog muškarca koji nije bio njezin suprug, s kojim je pak bila u dogovorenom braku.

View this post on Instagram

A post shared by Noiva do Cordeiro (@noivadocordeiro)

Nakon nevjerojatno ružnog slijeda događaja, Maria je krenula u avanturu osnivanja mjesta u kojem će svaka žena pronaći razumijevanje, podršku i siguran prostor. Tako je 1891. godine na karti Brazila osvanuo gradić Noiva do Cordeiro koji je krasio brdoviti kraj doline Velo. Čim su se žene zauzele za sebe krenula su govorkanja i zlonamjerni tračevi o tome da ovdje zapravo skrivaju prostitutke. Što je najgore, nisu samo muškarci bili pokretači takvih glasina.

Znate li koja tri grada u Hrvatskoj imaju gotovo identičan spomenik? Poznat je po uzdignutom prstu, knjizi u ruci i nožnom palcu koji donosi sreću

VJERUJU DA MOGU SAME I BOLJE OD MUŠKARACA: NE SVAĐAJU SE I SVE RJEŠAVAJU KOMPROMISOM

Nakon izazovnih desetljeća i osuđivanja vanjskog svijeta, Noiva do Cordeiro još uvijek stoji na sigurnim nogama te svakim danom sve više stvara bolju budućnost. Stanovnice koje su ovdje stvorile svoj dom čvrsto vjeruju da sve mogu same i bolje od muškaraca. Što god da se radi odvija se prema zajedničkom dogovoru te uvažavanju svačijeg mišljenja. Nema prepirki, mjerenja ega ili agresivnih metoda rješavanja dilema i eventualnih nesuglasica.

Ipak, nije oduvijek sve išlo glatko. Kobne 1940. godine vlast je preuzeo muškarac, i to evangelički svećenik Anisio Pereira. Nakon što je oženio jednu od pripadnica zajednice Noiva do Cordeiro on je ovdje utemeljio crkvu i sukladno njezinom nauku mještankama počeo nametati rigorozna pravila i restrikcije. Od tada pa idućih pedeset godina nisu smjele šišati kosu, slušati glazbu, konzumirati alkohol niti uzimati kontracepciju. Mjesto je prodisalo i povratilo svoju staru slavu nakon njegove smrti, a stanovnice su odlučile da više nikada muškarac neće imati glavnu riječ u društvu.

ŽENE OBRAĐUJU ZEMLJU, KUHAJU, ORGANIZIRAJU MODNE REVIJE, RADE U KOZMETIČKIM SALONIMA…

Pripadnice ženskog spola u ovom brazilskom kutku se osjećaju nesputano i opušteno jer ne moraju slijediti životne uloge prema pravilima vanjskog svijeta. Također, ne moraju se brinuti hoće li i kako privući pažnju muškaraca. Neke do njih uživaju u istospolnim vezama, dok one koje i dalje uživaju u seksualnim aktivnostima sa suprotnim spolom mogu to činiti, pa čak i stupiti u brak i imati djecu s njima.

Ipak, moraju se voditi pravilima koja dozvoljavaju muške posjete samo vikendima, a isto vrijedi i za punoljetne sinove. Oni obično rade i školuju se u okolnim gradovima, dok svoje žene i majke posjećuju u točno dogovoreno vrijeme. Kada vikendu dođe kraj, žene obrađuju zemlju, kuhaju, organiziraju modne revije, rade u kozmetičkom salonu te organiziraju razne proslave blagdana i ostale društvene događaje.

View this post on Instagram

A post shared by Noiva do Cordeiro (@noivadocordeiro)

Ova neobična zajednica posjeduje i profile na društvenim mrežama putem kojih privlači pažnju potencijalnih sugrađanki. Osim toga, tamo često znaju osvanuti i oglasi žena u potrazi za muškarcima za kratkoročnu ili dugoročnu vezu. Ono što je važno istaknuti prije započinjanja intimnog odnosa s muškarcima jest njihov specifičan način života kojeg oni moraju prihvatiti. Iako se čini kao puno nesvakidašnjih uvjeta koje treba zadovoljiti, muškarci su rijetko kada toliko obeshrabreni da ne bi poželjeli barem vikendom otkriti čari i tajne ovog amazonskog carstva.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK