Zbrka na raskrižjima u „gradu ljubavi i svjetlosti”: zašto u Parizu ne postoji niti jedan prometni znak STOP

Fotografije: Unsplash
piše Putni Kofer

Vožnja bilo kojim ogromnim gradom može biti veliki stres, koliko god vozač bio iskusan. Nepoznate ulice, gužve, brojne trake, skretanja, kružni tokovi, semafori… Sve to zahtjeva veliku koncentraciju i popriličnu količinu živaca. Iznimka nije ni francuska metropola, prekrasni Pariz, grad svjetla, grad umjetnosti, ljubavi… I grad bez ijednog prometnog znaka STOP!

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

KRUŽNI TOK NA KOJI SE SPAJA 12 RAZLIČITIH PROMETNICA

U Parizu postoji više od 6100 ulica na kojima je promet često kaotičan, od one najpoznatije, Champs-Élysées, preko brojnih manjih i pristupnih cesta bez graničnika između traka, sve do slavnog Etoila, odnosno „zvijezde”, ogromnog kružnog toka na kojem se spaja čak 12 različitih prometnica. Sve to bez ijednog znaka „stop”, na koji su vozači u gotovo svim krajevima svijeta navikli. S druge strane, svi ostali prometni znakovi normalno postoje na pariškim prometnicama.

Znak „stop” spada među znakove „izričitih naredbi” (za razliku od onih koji označavaju opasnost ili obavijest). Jedini među prometnim znakovima ima oblik pravilnog osmerokuta, kako bi bio prepoznatljiv i kad ga se vidi sa stražnje strane. Stavlja se na sporedne ceste bez semafora na opasnijim križanjima kako bi se vozač zaustavio i pažljivo pogledao prometnicu na koju se uključuje.

STATISTIKA O NESREĆAMA POKAZUJE DA IM MANJAK ZNAKOVA STOP NIJE NEKI PROBLEM

Zašto su Parižani odlučili da njima to ne treba? Objašnjenje je prilično banalno: prednost uvijek ima vozilo s desne strane, bilo da se radi o križanju ili kružnom toku pa nema potrebe za dodatnim znakom. Možda su i u pravu. Iako je zaustavljanje (ili nezaustavljanje) na opasnijim križanjima prepušteno procjeni vozača, statistika o nesrećama pokazuje da je u Parizu od 2009. do 2012. bilo za četvrtinu manje prometnih nesreća u odnosu na Rim i za trećinu manje u odnosu na London. Čini se da manjak znakova stop nije bitno utjecao na njihovu crnu statistiku.

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

Zanimljivo je da je svojedobno u gradu postojao jedan jedini znak stop, koji je postao i svojevrsna atrakcija. Nalazio se na ulici Quai Saint-Exupéry u blizini obale Seine. Prije desetak godina je misteriozno nestao i od tada nije postavljen novi.

PODIJELI ČLANAK