Antonio je pokrenuo tvrtku koja spašava hranu od bacanja: “Ja sam s otoka, a mi smo naučeni da se ništa ne baca”

Antonio Matušan pokrenuo je Crumbs, aplikaciju koja se bori protiv bacanja hrane i spaja restorane, trgovine i pekarnice s kupcima. Evo kako sve funkcionira!

Foto: 3K Cinema

Zamislite svijet u kojem ne bacamo hranu, u kojem smo promišljeniji, u kojem više cijenimo ono što imamo i u kojem smo nekako zahvalniji. E pa takav svijet, u kojem živimo u skladu sa svojim potrebama i ne razbacujemo se vrijednim resursima – nešto nam je bliži zahvaljujući 28-godišnjaku s Raba po imenu Antonio Matušan. Upravo je on suosnivač tvrtke Crumbs koja bi vas mogla ponukati da i vašu svakodnevica, bilo da ste vlasnik restorana, dućana, pekare ili nekog drugog lokala, ili pak ‘običan’ građanin i potrošač, promijenite na bolje… Uostalom, kako odoljeti pozivu te tvrtke, a koji glasi “Budi heroj, spasi hranu”?

KVALITETNA HRANA KOJA SE NIJE PRODALA, I TO U POLA CIJENE

No, što je to točno Crumbs, vjerojatno se pitate? Riječ je o aplikaciji, ili kako sami za sebe kažu, platformi gdje trgovine, restorani i pekare, pa čak i cvjećarnice nude kvalitetnu hranu (ili cvijeće) u pola cijene koja se nije prodala tijekom dana, a gdje potencijalni kupci mogu iskoristiti te odlične cijene te tako uštedjeti i boriti se protiv bacanja hrane uz popuste koji se kreću od 50 do 70 posto. Crumbs je mjesto, kažu nadalje, gdje možeš uživati u hrani dok praviš razliku. I, osim što je ona upola jeftinija, osjećat ćeš se duplo bolje…

PRVA ‘MRVICE’ RODILE SE U ITALIJI

No, u razgovoru s Antonijem, odlučili smo zaroniti i dublje iza ovih poruka i opisa koje krase internetsku stranicu Crumbsa. Zanimalo nas je gdje su se zapravo ‘rodile’ prve mrvice spomenute ideje (riječ ‘crumbs’ na engleskom znači mrvica), a koje su danas prerasle u biznis s hvalevrijednom porukom ? Kotačići sudbine pokrenuli su se, rekao nam je, još prije korone, ali ne u Hrvatskoj nego u Italiji.

BIO STUDENT KOJI JE ŽIVIO NA BUDŽETU I PAZIO NA SVAKI EURO

Naime, upravo je tamo, u Milanu, Antonio tada bio studirao. I, živeći kao student u toj zemlji, tamo koristio sličnu aplikaciju koju su još prije deset godina, kaže, napravili Danci. Aplikacija se zove Too Good to Go. „To je bilo fenomenalno jer kada si student onda si na budžetu i paziš na svaki euro“, priča Antonio, koji je, osim na Milanu, studirao i na FER-u u Zagrebu te mogli bismo reći, pošto je bila riječ o dva studija, ‘dvostruko diplomirao’ automatizirani inženjering, iako se naposljetku udomaćio u zanimanju product managera kao, kako kaže, spoju biznisa, marketinga i tehnologije.

PRVA AVANTURA S HRANOM PA ZAVRŠETAK STUDIJA I ONDA CRUMBS

To iskustvo, odnosno sjećanje na njega, ponio je sa sobom kada se vratio u Hrvatsku. No, nije se odmah bacio u ‘crumbs’ vode, iako je krenuo u, kako kaže, svoju prvu avanturu s hranom. Bilo je 2021. godine. „Radilo se o vakuumiranoj, termičkoj obrađenoj hrani s produljenim rokom trajanja koja se dostavlja na kućnu adresu, u biti, ready to eat meals“, kazao je, dodajući kako je upravo tu provodio vikende u kuhinji i iz prve ruke svjedočio koliko se hrane baca. No, onda se vratio na fakultet, odnosno fakultete – obećao je mami, govori uz smijeh, da će ih završiti i napokon napisati diplomske radove, a kad je to napravio ponovno su se pokrenuli kotačići sudbine. Prije godinu dana upoznao je Roberta Bukvića, suosnivača i partnera u Crumbsu, i zajedno su krenuli u ovu najnoviju pustolovinu.

POKRETAČ JE BILA IDEJA BORBE PROTIV BACANJA HRANE

“Pokretač” je pak bilo bacanje hrane, kaže Antonio. Pitao se kako to da sličnog koncepta nema u Hrvatskoj, prisjetio se i ispričao onoga što je doživio vani, na studiju, i krenuli su u razvijanje aplikacije i obilaženje prvih potencijalnih partnera. Feedback je bio pozitivan i prošlo su ljeto iskoristili kako bi sve postavili, a on je ujedno i napustio dotadašnji posao, u startupu Bonsai. Crumbs je naposljetku s radom počeo lani u rujnu, a trenutačno su prisutni na području Zagreba.

TRENUTAČNO IMAJU 150 PARTNER LOKACIJA I 9000 SPAŠENIH PAKETA HRANE

Trud i rad koji su uložili u proteklim mjesecima pokazuje plodove. Trenutačno, kaže Antonio, imaju 150 partner lokacija (kažu ‘partner-lokacija zato što neki od njihovih partera imaju više lokacija na kojima korisnici mogu preuzeti svoje pakete) te devet tisuća spašenih paketa hrane. Pitate se kako možete spasiti hranu? Tako da, za početak, besplatno skinete Crumbs aplikaciju s App Storea ili Google Play Storea, pronađete najbliži lokal (pekaru, restoran ili slastičarnu) koja nudi Crumbse, odaberete crumbs paket, platite karticom ili AirCashom i taj paket naposljetku i preuzmete na dotičnoj lokaciji, i to u označeno vrijeme preuzimanja.

UVELIKE GA ODREDILO ČINJENICA DA JE PORIJEKLOM S RABA

I sam Antonio, govori nam, koristi aplikaciju i preuzima svoje vlastite crumbs pakete, kaže, kao neka vrsta mystery shoppera. Za sebe inače kaže da je, a tako ga opisuju i drugi, govori, ‘posvuda’. Opisuje se kao znatiželjni inženjer s interesom za hranu, automatizaciju i biznis. A na sve što radi uvelike je utjecalo njegovo porijeklo, to da je s otoka Raba.

HRANA IMALA VAŽNO MJESTO I U NJIHOVOJ OBITELJI

“S Raba sam, s mora, i uvijek nešto radiš, po nekoliko poslova, uvijek se nešto treba vrtjeti”, govori on. S druge strane, to da je, kako kaže, bodul, odredilo ga je i u smislu principa koje danas živi i kroz Crumbs. „Uvijek je vrijedilo iskoristi ono što imaš, uvijek treba paziti da se ne baca“, objašnjava. A stječemo dojam da ne baca ni vrijeme. Puno radi trenutačno, do mjere da su njegovi brojni hobiji – košarka, odlazak na Sljeme i u teretanu – pali u drugi plan. Isto kao i kuhanje, koje voli i koje mu je također svojevrsna ‘obiteljska ostavština’. Uvijek se kod njih doma nešto spremalo, uvijek su, govori, mama i tata nešto kuhali, a kad je studirao krenuo si je i on sam pripremati hranu.

U PLANU VELIKO ŠIRENJE U SPLIT, ALI I PO CIJELOJ HRVATSKOJ

A to će kuhanje, kao i ostali interesi, još neko vrijeme ostati po strani, zaključili smo kad nam je obznanio koji su planovi za Crumbs. Naime, ta platforma koja korisnicima omogućuje da proizvode kupe po jeftinijoj cijeni, a vlasnicima biznisa da naprave nešto korisno s viškom hrane te njeguju održivost – uskoro se ozbiljno širi. Prvi je u planu Split, a onda i cijela Hrvatska čime će se broj njihovih partnera lokacija povećati na najmanje 1000, najavljuje. Trebao bi rasti isto tako i broj samih korisnika aplikacije – trenutačno je oko 30 tisuća ljudi preuzelo istu.

DUGOTRAJNI PREGOVORI I IZAZOVI VELIKIH SUSTAVA

No, uz razvijanje koncepta Crumbsa vežu se i određeni izazovi. To je, kazuje, primjerice kako uvesti neki proces u velike sustave, u smislu velikih partnera s kojima pregovaraju. Dugotrajni su ponekad i pregovori. No, stvari su se pokrenule od početaka pa do danas. “Isprva smo spajali partnere koji imaju samo jednu lokaciju, pa onda počeli ove srednje koji imaju više lokacija, od dvije do 20, a sada smo u procesu spajanja velikih sustava”, najavljuje Antonio Matušan.

RAZBIJANJE PREDRASUDA U SMISLU 'OSTATAKA S NEČIJEG TANJURA'

No, predstavljanje koncepta Crumbsa znači i razbijanje predrasuda – primjerice, onih o kvaliteti hrane koju će korisnik dobiti, u smislu radi li se ‘o ostacima s nečijeg tanjura’. Antonio kaže da to definitivno nisu ostaci s nečijeg tanjura, nego legitimna i dobra hrana koju lokali nisu prodali, odnosno ‘last minute’ kupnji dobre hrane. A najbolje idu proizvodi, odnosno najviše se spašava hrana iz pekara. „Pekare najviše idu, posebno craft pekare poput Bekeraja, Noel Bread&Delija i Boogie Laba, slastice iz Magnolie te nakon njih kvartovski “zdravi” dućani s voćem i povrćem koji rade s lokalnim proizvođačima poput Friškoteke i Cekera… Ili, pak, doručak iz hotela, iz Sheratona, koji je hotel s pet zvjezdica. Korisnici u niskom startu čekaju i kad dođu svježe cijeđeni sokovi iz DDetoxa. Ostale dragulje neću otkrivati – provjerite sami!”, kazao je Antonio.

Pročitajte još