Kultura i Život

Restorani bez alkohola u kojima su zabranjeni mobiteli, napojnice i kratke suknje nalaze se u najstrožim kaznionicama, a sve poslove rade zatvorenici

Na ulazu morate pokazati osobnu, proći pretres i sigurnosni pregled. Svoje osobne stvari, osim jedne kreditne kartice, ostavljate u ormariću na ulazu. Nema mobitela, zabranjeno je fotografiranje, zaboravite na novčanik, pametni sat, torbicu, cigarete… Ovako izgleda ulazak u restorane lanca Clink koji su smješteni u nekoliko engleskih zatvora i u kojem kuhaju, poslužuju i sve poslove rade zatvorenici. Unatoč neobičnim uvjetima, restorani Clink jako su dobro posjećeni i imaju izvanredne ocjene na platformama za recenzije. Iza svega stoji izvrsna priča o obrazovanju i rehabilitaciji zatvorenika!

CILJ INICIJATIVE JE DATI ZATVORENICIMA PRILIKU ZA ZAPOSLENJE NAKON IZLASKA

Trenutno postoje tri Clink restorana u Engleskoj, a smješteni su u zatvorima Brixton, High Down i Styal. Do prošle je godine postojao i restoran u kaznionici u Cardiffu, ali zatvoren je nakon što je istekao najam. Koncept je osmislio Alberto Crisci 2009. kad je i otvoren prvi restoran. Glavni je cilj inicijative prekinuti krug kriminala u koji zatvorenici često upadaju te im pružiti priliku za zaposlenje u ugostiteljskoj industriji nakon odsluživanja kazne.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Clink Restaurant (@theclinkrestaurant)

SVI ZATVORENICI PROLAZE SLUŽBENU EDUKACIJU I STJEČU REALNO ISKUSTVO RADA

Svaki zatvorenik koji radi u restoranu Clink prolazi edukaciju i dobiva službeni certifikat za pripremu i posluživanje hrane, te čišćenje i uređenje okoliša. Radeći u restoranu, zatvorenici stječu realno iskustvo u operativnom poslovanju, a nakon izlaska dobivaju upute i savjete za pronalazak posla koji mnogima znači novi početak. U programu sudjeluju zatvorenici kojima je ostalo od šest do 18 mjeseci kazne i u tom vremenu prolaze edukacije i stječu iskustvo u restoranu. S vremenom je u okviru projekta pokrenuti i Clink catering, pa je moguće od zatvorenika naručiti i hranu za različita događanja.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Clink Restaurant (@theclinkrestaurant)

STROGE UPUTE: NEMA ALKOHOLA, MALOLJETNICIMA ULAZ JE ZABRANJEN

Na stranicama restorana stoje jasne upute za posjetitelje. U restoran smiju doći samo stariji od 18. Potrebno se najaviti najmanje 48 sati ranije, a u zatvor doći pola sata prije rezerviranog termina. Poželjno je ponijeti što manje stvari jer je kapacitet ormarića u kojima se ostavljaju ograničen. Na ulasku se prolazi skener, sličan onom u zračnim lukama, nakon čega slijedi i osobni pregled. Osim što na ulazu moraju ostaviti mobitele, kišobrane, satove i ostale stvari, posjetitelji moraju biti i propisno odjeveni.

DRESS CODE RESTORANA ZABRANJUJE KAPE, KRATKE SUKNJE, OTVORENU OBUĆU, TRAPERICE S RUPAMA…

Restorani Clink imaju strogi dress code. Nije dozvoljeno nošenje šešira ni kapa. Zabranjene su rukavice i šalovi, a preporučuje se ne nositi majice s kapuljačom. Nisu dozvoljene traperice „s rupama“, haljine i suknje moraju prekrivati koljena, a majice ne smiju biti prozirne i otkrivati dekolte.  Obavezna je zatvorena obuća, a nisu dozvoljene ni majice s motivima sportskih timova, one koje sadrže uvredljive natpise ili slike ilegalnih supstanci, poput lista marihuane.

JEDINI RESTORAN U KOJEM NE SMIJETE OSTAVITI NAPOJNICU

U restoranima se ne poslužuje alkohol, a plaćanje je moguće samo karticama. S obzirom na činjenicu da vam kuhaju i poslužuju vas ljudi lišeni slobode, nije im moguće ostaviti napojnicu. Dozvoljeno je, međutim, razgovarati sa zatvorenicima koji vas poslužuju. „Restorani Clink nisu obični restorani. Smješteni su unutar zidova pravog zatvora, a sva hrana je pripremljena i poslužena od strane zatvorenika. Dolaskom u naš restoran, pomažete im da dobiju drugu šansu nakon izlaska na slobodu,“ stoji na stranici restorana.

REZULTATI SU IZVRSNI: ZATVORENICI KOJI SU PROŠLI PROGRAM RJEĐE PONAVLJAJU PRIJESTUP

Čini se da je ovaj projekt zaista uspješan i da daje rezultate. Istraživanje Justice Laba iz 2019. otkrilo je da je samo 11 posto zatvorenika koji su prošli Clink program ponovo napravilo prijestup, dok je prosjek za one koji nisu prošli edukaciju 32 posto. Zadovoljni su i posjetitelji. Na platformi TripAdvisor restoran u zatvoru Brixton ocijenilo je 1,127 gostiju, od kojih mu je većina dala čistu peticu. Hrana koju poslužuju nudi suvremeni zaokret u tradicionalnoj britanskoj kuhinji, a svaki je jelovnik osmišljen oko lokalnih i sezonskih namirnica. Ukusna hrana, iskustvo za pamćenje i osjećaj da si nekome pomogao. Recept koji, očito, dobro funkcionira.

Aktualno

Pročitajte još