Ako na ovom talijanskom otoku za vašeg posjeta padne kiša, smještaj dobivate besplatno

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Dugo planirani godišnji odmor malo što može pokvariti kao loše vrijeme. Kišni dani s vjetrom kvare razgledavanje, uživanje na plaži čine nemogućima, a čak i običnu šetnju mogu učiniti pravom mukom. Zato je jedan otok prije četiri godine uveo pravilo: ako na Elbi za vašeg posjeta padne kiša, smještaj dobivate besplatno.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Elba je talijanski je otok u Toskani, najveći u Toskanskom otočju i treći po veličini u zemlji, nakon Sicilije i Sardinije. Iako je kiša na njemu rijetka pojava, može se dogoditi, pogotovo u proljeće i jesen. Zato je uveden program “Elba bez kiše” koja se odnosi na mjesec svibanj i razdoblje od sredine rujna do kraja listopada. Ako, dakle, u dane vašeg boravka na Elbi kiša pada više od dva sata od 10 do 20 sati, noćenje je za vas besplatno!

HOTELI ZAPRAVO PROFITIRAJU JER KIŠA PADA RIJETKO, A NA OVAJ NAČIN NE DOBIVAJU LOŠE RECENZIJE

Turistički ured na Elbi, kao i hoteli, primijetili su da gosti često daju lošu recenziju smještaju i cijelom boravku ako ga nisu uspjeli na pravi način doživjeti zbog lošeg vremena. S obzirom na to da je otok prilično sunčan i kiša pada rijetko, izračunali su da im se isplati uvesti ovaj program koji će “udobrovoljiti” one koje ipak zadesi pokoji pljusak.

Ovim su potezom uspjeli zadržati posjetitelje i osigurati stabilan broj gostiju bez obzira na vremenske prilike i godišnje doba. Da bi koristili pogodnosti programa, posjetitelji se moraju prijaviti u neki od hotela koji sudjeluju u programu, a za listu i konkretne uvjete potrebno se javiti na info@visitelba.info.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

ELBA JE OTOK PUN POVIJESTI NA KOJEM SE SKRIVAO NAPOLEON BONAPARTE

Toskanski otok Elba idealno je odredište za odmor protkan poviješću i prekrasnom prirodom. Bogat je mineralnim resursima i jedinstvenim prirodnim krajolikom, a najpoznatiji je u povijesti kao mjesto prognanstva Napoleona Bonapartea. Na otoku se nalazi niz muzeja, arheoloških i povijesnih nalazišta koje je moguće razgledavati danima, čak i ako pada kiša. Moguće je posjetiti Napoleonovu prognaničku koloniju, kao i istražiti rudarsku povijest otoka i drevne ruševine, od kojih neke datiraju još iz etruščanskog doba.

ŠTO VIDJETI NA ELBI? MUZEJE, RUDARSKU OSTAVŠTINU, TVRĐAVE I CRKVU PRETVORENU U KAZALIŠTE

Jedna od najvećih atrakcija otoka je Museo Villa Napoleonica di San Martino koja se nalazi pet kilometara od grada Portoferraija. Napoleon je osobno nadgledao transformaciju nekadašnje seoske kuće u raskošnu vilu. Na brežuljku iznad Portoferraija nalazi se impresivna utvrda iz 16. stoljeća, tvrđava Falcone, grad je s druge strane branila tvrđava Stella, a u blizini grada su i ostaci rimske vile Grotte, impresivne ruševine iz 1. stoljeća prije Krista s pogledom na more.

Kazalište Vigilanti u Portoferraiju nekad je bilo jedna od najvećih i najkompleksnijih crkvi u mjestu, a kasnije je pretvorena u kazalište koje je i danas jako zanimljivo obići.

PJESAK, ŠLJUNAK I KRISTALNO ČISTO MORE: ELBA IMA PLAŽE ZA SVAČIJI UKUS

Osim po Napoleonu, povijesti i rudarstvu, ovaj je otok poznat i po prekrasnim plažama. Jedna od najpoznatijih je plaža Cavoli, koja se nalazi šest kilometara od Marine di Campo. Kombinacija je pješčane i šljunčane plaže i pogodna je za obitelji jer ima kafić, ležaljke, na njoj se mogu unajmiti pedaline…

Plaža Sansone omiljen je fotografski motiv. Bijela šljunčana plaža s kristalno čistim morem nalazi se prije rta Enfola, uz samu cestu iz Portoferraija. Plaža Fetovaia dobila je ime po gradu uz koji se nalazi, krasi ju meki, zlatni pijesak, a s nje se pruža prekrasan pogled na planine i stijene u pozadini. Za one koji vole šljunak i neobične stijene, idealna je plaža Chiessi koja se nalazi na zapadnoj strani otoka.

Ako volite povijest, ugodnu klimu i slikovite plaže, Elba je savršeno odredište za vaš sljedeći odmor. A ako ju posjetite u svibnju, rujnu ili listopadu, ne morate brinuti za vremenske prilike: ako na Elbi padne kiša smještaj dobivate besplatno.

PODIJELI ČLANAK