Najljepša fontana na svijetu prepuna je simbolike i fascinantnih priča, a u njoj svake godine završi više od milijun eura

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Jedan od najljepših gradova Europe, Rim, pravi je muzej na otvorenom. Njegove su ulice, trgovi, zgrade i parkovi prepuni znamenitosti, atrakcija i povijesti. Da bi ih uistinu sve upoznali trebalo bi nam i nekoliko tjedana. No, već je i kraći posjet dovoljan da se zaljubite u njegov šarm, iznimnu arhitekturu, opuštenu atmosferu i prošlost koja se ovdje, doslovno, može opipati prstima. A jedan od spomenika koji zaista vrijedi vidjeti barem jednom u životu je slavna Fontana di Trevi, koja krije bezbroj intrigantnih zanimljivosti. Legenda kaže da ako ubacite novčić u Fontanu di Trevi, u Rim ćete se sigurno vratiti. Upoznajmo bolje ovaj nenadmašni spomenik za koji zna cijeli svijet!

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

NAJPOZNATIJA FONTANA NA SVIJETU IZGRAĐENA JE U 18. STOLJEĆU

Fontana di Trevi vjerojatno je najpoznatija fontana na svijetu i jedna od najznačajnijih znamenitosti talijanske prijestolnice. Povjesničari smatraju da njezino ime potječe od latinske riječi “trivium”, što znači tri ulice. Prijevod imena doslovno bi bio “fontana tri ulice”, što ima smisla jer ona zaista stoji na mjestu na kojem se spajaju tri različite ceste. U Rimu postoji više od 2000 fontana, ali ova je najveća i najraskošnija. Djelo je talijanskog kipara i arhitekta Nicole Salvija. Visoka je 26,3 i široka 49,15 metara, a pažnju plijeni svojom nevjerojatnom ljepotom i baroknim ukrasima i spomenicima.

Iako je na ovom mjestu fontana jednostavnijeg oblika postojala već u 15. stoljeću, Fontana di Trevi je izgrađena 300 godina kasnije, u 18. stoljeću, po nalogu pape Klementa XII. Lokacija nije odabrana slučajno. Upravo ovdje završava akvadukt Aqua Virgine, sagrađen 19. godine prije Krista, koji doprema vodu iz dvadesetak kilometara udaljenog izvora.

SIMBOLIKA I PRIČA IZ SPOMENIKA KOJIMA JE UKRAŠENA FONTANA

Kao i sva velika umjetnička djela, svaki detalj Fontane di Trevi krije vlastitu priču i pozadinu, a zajedno čine osmišljenu cjelinu zanimljivog koncepta. Centralna figura je Neptun, vladar mora, s njegove lijeve strane stoji kip koji simbolizira Obilje, a s desne Zdravlje. Neptunova kola vuku dva konja. Jedan je pitom, a druga divlji, što simbolizira ćudljivost i nepredvidivost mora.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

Na prvoj razini lako je primijetiti reljef jedne djevojke, iza kojeg također stoji zanimljiva priča. To je djevojčica koja je vojskovođi Marku Agripi pokazala izvor vode, te po kojoj je drevni vijadukt dobio ime. Iznad glavnih kipova postoje i manje statue, koje simboliziraju plodnost zemlje.

U FONTANU TURISTI SVAKI DAN UBACE OKO 3000 EURA

Danas je bacanje novčića u fontanu obavezan dio svakog turističkog posjeta. Procedura je ovakva: fontani treba okrenuti leđa, pa novčić baciti preko ramena u njezinu vodu. Jedna priča kaže da treba baciti dva, a druga čak tri novčića. U prvoj verziji, uz bačeni novčić treba zaželjeti osobnu želju, a drugi se baca za ponovni povratak u Rim. Ako bacate tri novčića, onda im je značenje nešto drukčije. Prvi znači da ćete se vratiti u Rim, drugi da vas čeka romansa, a treći da ćete stupiti u brak. Vjeruje se je ova tradicija u nekom obliku postojala još u rimsko doba, no u novije vrijeme proslavio ju je stari američki film “Tri novčića u fontani”.

Ova zabavna tradicija važan je izvor prihoda za održavanje cijelog spomenika. Prema nekim izvorima, svaki se dan u fontanu ubaci oko 3.000 eura, odnosno 1.095.000 eura godišnje! On se koristi za održavanje spomenika, a velik dio novca odlazi u ruke talijanskom Caritasu i brojnim drugim humanitarnim organizacijama. Fontana je, dakako, bila kulisa brojnim filmovima koji su snimani u Rimu, poput Praznika u Rimu, Dolce Vita i brojni drugi.

NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJET JE RANO JUTRO, PRIJE NEGO KRENE GUŽVA

Kad posjećujete Rim, Fontanu di Trevi obavezno morate obići. Kako vam dojam tog prekrasnog mjesta ne bi bio pokvaren, pripremite se za ogromne gužve. Izbjeći iz možete ako se probudite u zoru i obiđete fontanu uz izlazak sunca.

Ako ju ipak posjetite preko dana, pazite na džepare koji vrebaju neoprezne i ljepotom fontane zabavljene turiste. Ako imate vremena, pokušajte ovo divno mjesto posjetiti dvaput: jednom za dnevnog svjetla, i drugi put kad padne mrak. Detalje ćete bolje vidjeti po danu, ali prekrasna je i osvijetljena u večernjim i noćnim satima.

PODIJELI ČLANAK