U stijenama se stanovalo, objedovalo, skrivalo od neprijatelja, molilo… Evo kako je nastao jedan od najljepših starih gradova u Turskoj

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Jedna od najposjećenijih regija u Turskoj je magična Kapadokija, a pogled na nju iz zraka prilikom leta balonom jedno je od iskustava koja se pamte cijeli život. Najupečatljivije mjesto u Kapadokiji, a po mnogima i najljepše i najneobičnije u cijeloj Turskoj, je bajkoviti grad Göreme. Poznat je po svojim jedinstvenim stijenama koje su izdubljene kako bi se koristile za stanovanje te kao crkve i samostani, a njegova povijest duga je nekoliko tisuća godina.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

NEVJEROJATNE OBLIKE KAMENJA STVORILA JE SAMA PRIRODA, A ČOVJEK ISKORISTIO

Tajanstvena i očaravajuća Kapadokija nalazi se u unutrašnjosti Turske, u srcu regije Anatolije, i pruža brojne mogućnosti za rekreaciju, od jahanja konja i deva do planinarenja, no najpopularnija je aktivnost vožnja balonima na vrući zrak. Jedinstveni dio Kapadokije je Nacionalni park Göreme koji je pod UNESCO-vom zaštitom od 1985. godine. U njemu posjetitelji mogu upoznati način života stanovnika iz bizantskog vremena i diviti se neobičnim oblicima koje je priroda stvorila, a čovjek iskoristio.

JEDINSTVENI PRIZOR: KAMENI “ŠTAPIĆI” KOJI STRŠE VISOKO U ZRAK

Göreme je gotovo u potpunosti nastao erozijom tla, a poznat je po svojim  “vulkanskim konusima” koji su nastajali tisućama godina. Ovi konusi, koji izgledaju poput kamenih “štapića” koji strše u zraku, danas su jedna od najvećih turističkih atrakcija u Turskoj. Zanimljivo je da je ovaj grad jedna od najstarijih turističkih destinacija koju su prvi turisti otkrili još u 19. stoljeću. Danas je postao globalno poznat i nacionalni park posjećuje oko dva i pol milijuna godišnje.

STIJENE SKRIVAJU VIŠE OD 360 STARIH KAPELICA, CRKVI I SAMOSTANA

U stijenama je uklesano oko 360 bizantskih crkava i samostana, a najpoznatija među njima je crkva Tokalı Kilise. Formiranje grada započelo je prije više od 2000 godina kada su se prvi kršćanski redovnici naselili u ovom području. Stjenovite formacije i pećinski prostori pružali su sigurno utočište i izolaciju. To je privuklo redovnike da upravo u njima stvore samostane i crkve, pa i prostore za stanovanje.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

NA ZIDOVIMA SU I DANAS OČUVANE FRESKE S BIBLIJSKIM MOTIVIMA

Većina je crkvi i samostana unutar stijena izgrađena tijekom ranog kršćanskog razdoblja. Redovnici su dubili stijene kako bi stvorili funkcionalne prostorije za molitvu. Unutar njih i danas se mogu vidjeti freske koje prikazuju biblijske scene i kršćanske motive. Tijekom ikonoklastičkog razdoblja, u 8. i 9. stoljeću, mnoge su crkve pretrpjele napade i velik je broj freski uništen ili oštećen. Srećom, neke su ipak ostale očuvane.

U VRIJEME MONGOLSKIH I OSMANSKIH OSVAJANJA STIJENE SU BILE UTOČIŠTE STANOVNIŠTVU

Grad Göreme bio je dom mnogim stanovnicima tijekom Mongolskog osvajanja u 13. stoljeću i Osmanlijskog Carstva u 15. stoljeću. Tijekom tih razdoblja, stanovništvo se preselilo u stijene i koristilo ih kao sklonište od neprijatelja. Cijelo je područje danas zaštićeno i ima status nacionalnog parka, a posjetitelji mogu istražiti stijene i diviti se bogatstvu povijesti i arhitekture koji krase ovaj jedinstveni grad.

KAPADOKIJA JE RAJ ZA LJUBITELJE POVIJESTI I DOBRE HRANE

U blizini Göremea nalaze se i mnoge druge turističke atrakcije. Među njima se ističu brojni podzemni gradovi i drevne utvrde. Derinkuyu, podzemni grad koji se nalazi u blizini Göremea, najveći je podzemni grad u Kapadokiji u kojem je nekad živjelo i do 20.000 ljudi. Cijela je destinacija poznata i po svojoj gastronomiji jer se ovdje mogu probati neki od najboljih turskih specijaliteta.

PODIJELI ČLANAK