Divlji kutak Mediterana i simbol prkosa buri, kamenu i čovjeku: maslinici na Pagu jedinstveno su mjesto na svijetu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Na tisuće stoljetnih stabala masline okruženih surovim kamenom, okupanih burom i morskom soli prizor je koji oduzima dah u malom mjestu Lun na otoku Pagu. Lun je najsjevernije mjesto otoka, a njegovi Lunjski maslinici jedinstveni su raritet ne samo u Hrvatskoj, već i na cijelom Mediteranu. Masline ovdje rastu oduvijek, a dokazano je da najstarija među njima, i jedna od najstarijih na svijetu, na ovom mjestu stoji čak 2000 godina.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

KROZ MASLINIKE JE UREĐENA STAZA DUGA SEDAM KILOMETARA

Dio lunjskih maslinika još je 1963. proglašen zaštićenim botaničkim rezervatom, a kroz njega je uređena šetnica duga sedam kilometara. Jedinstvena je to i umirujuća šetnja kroz redove moćnog drveća, i kratka lekcija iz povijesti maslinarstva na ovim prostorima. Na površini od oko 400 hektara ovdje raste oko 80 tisuća stabala masline. U slikovitom okruženju kamena, zelenila i mora čovjek samo može duboko udahnuti i zahvaliti prirodi za čudo koje je ovdje stvorila.

SVAKO STABLO IMA DRUGAČIJI IZGLED ZBOG BORBE S VJETROM I KAMENOM

Većina je stabala masline ovdje divlja, odnosno samonikla. Lun je jedno od najstarijih i najvećih nalazišta divljih maslina na svijetu. Svaka od njih ima neki specifičan izgled, vlastiti način na koji se izborila s kamenom, velebitskom burom i uklopila u okruženje. Postoje divlji maslinici i u drugim zemljama, ali malo gdje su ovako dobro očuvani i uklopljeni u svoje prirodno okruženje. Stanovnici Luna i okolnih naselja generacijama su vezani uz masline i maslinike koji ostaju generacijama u obiteljima.

STAROST MASLINA UTVRĐUJE SE MJERENJEM PROMJERA I POLUMJERA DEBLA

Prije nekoliko godina napravljeno je veliko istraživanje koje je predvodila grupa agronoma, a koje je dokazalo da su masline iz Luna među najstarijima na svijetu. Istraživanja se provode kontinuirano pa je tako 2015. utvrđeno da je najstarijoj maslini u Lunu čak 2000 godina. Starost maslina utvrđuje se mjerenjem promjera i polumjera debla koji otkrivaju starost svakog stabla.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

LUNJSKI MASLINICI SU PUNI PRIRODNIH FENOMENA

Lunjski maslinici stoljećima predstavljaju netaknuti i jedan od najegzotičnijih kutaka Mediterana. Prirodne samonikle masline tisućljećima su simbol prkosa prema buri, kamenu i čovjeku. Najvažnije lokacije koje morate posjetiti su maslina stara 2000 godina. Tu je i ona kojoj je 1600 godina, te pojilište Dolnja lokva sagrađeno u 17. stoljeću. Razgledajte amfiteatar, suhozide… Jedna od atrakcija je i maslina kojoj tepaju “lunjska čipka”. U deblo joj je “utkano” bezbroj rupica, što je fenomen za koji znanost nema objašnjenje.

VIDIKOVAC S KOJEG SE VIDI MASLINIK, MORE I OKOLNI OTOCI

U južnom dijelu maslinika, na kraju makadama, pronaći ćete vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na maslinike, more, ali i okolne otoke. Mjesto je to s kojeg ćete ponijeti najljepšu fotografiju kao uspomenu na posjet. Cijena ulaznice za odrasle je 4 eura, za djecu od 7 do 15 godina 2 eura, a ona mlađa od 7 ulaze gratis. Svakako preporučujemo da uzmete vođenu turu ili obilazak električnim automobilom, koji stoje od 30 do 60 eura.

PODIJELI ČLANAK