Sedam svjetskih destinacija na koje morate otputovati ako baš jako volite biljke

piše Putni Kofer

Putujemo iz različitih razloga, a bez obzira o kakvom se aranžmanu radilo, svatko od nas uvijek se trudi na destinaciji pronaći ono što uistinu voli. Zaljubljenici u glazbu lovit će koncerte, filmofili lokacije na kojima su snimani svjetski klasici, ljubitelji mode, umjetnosti, arhitekture i gastronomije birat će lokacije po preferencijama. Oni koji vole biljke i netaknutu prirodu u svom izvorom obliku oduševit će se onim zemljama i gradovima gdje su biljke dio svakodnevice i možemo reći dio lokalnog identiteta. Divovske monstere na svakom koraku, kaktusi impozantnih veličina, tropsko voće u vrtovima uz glavne prometnice, mirišljavo ljekovito raslinje u gotovo svakom dvorištu… Ovo su najbolje svjetske destinacije za sve ljubitelje biljaka!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

MALAGA

Malaga je grad u španjolskoj pokrajini Andaluzija, na jugu zemlje s izlazom na Sredozemno more. Mediteranska klima i blizina Afrike ključ su za nevjerojatnu toplu klimu, koja rezultira bujnom vegetacijom. Ulice su doslovno cvjetni parkovi, a gdje god se okrenete možete vidjeti velike kaktuse, strelicije i razne tropske biljke na kojima žive i papige.

View this post on Instagram

A post shared by @jnnlindeberg

Cijeli je gradić toliko poseban i nenametljiv u svojoj ljepoti da vam ni šetanje po suncu ne može dosaditi. Mediteranski štih zaslužan je za brojne olenadere i razno ljekovito mediteransko bilje. Palme, egzotično cvijeće i naranče na svakom uglu učinit će da pomislite da ste u raju. Posjetite Jardines de la Alcazaba, Jardines del Castillo de Gibralfaro, Parque de Huelin, Paseo del Parque i Parque de Malaga.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

MADEIRA

Otok Madeira je sam po sebi botanički vrt, pogotovo njegov glavni grad Funchal. Gdje god da krenete, nailazit ćete na razno egzotično bilje i drveće. Posebnost ovog portugalskog otoka je njegova jednostavnost i očuvanost prirodnih dobara, a obavezno morate probati i mini banane. Vulkansko podrijetlo zaslužno je za njegovu očaravajući prirodu. Otkada je otkriven 1419. nosi naziv “otok drveća”. Uvjerite se i sami zašto.

View this post on Instagram

A post shared by Madera | Madeira Island (@_madeira_island)

MEKSIKO

Sjedinjene Meksičke Države, ili kraće Meksiko, je država u Sjevernoj Americi koja graniči na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, na jugoistoku s Gvatemalom, Belizeom i Karipskim morem, dok na zapadu ima izlaz na Tihi ocean, a na istoku na Meksički zaljev. Upravo je ova predivna geografska lokacija zaslužna za nevjerojatno biljno bogatstvo ovog područja. Čak i u predjelima gdje vlada suša, ljubitelji biljaka će “odvaliti” jer primjerci kaktusa koje možete vidjeti u Meksiku najveći su na svijetu.

Nikako nemojte zaboraviti na gigantske primjerke megapopularnih monstera koji rastu na ulici kao kakav drač. Ne zaboravite samo, što nađete u Meksiku ostaje u Meksiku, jer donošenjem stranih vrsta u Hrvatsku možete naštetiti našem biljnom svijetu.

HRVATSKA

Nije što je naša, ali nevjerojatna priroda u Hrvatskoj može se svrstati u sam vrh svjetskih lokacija. Predivne šume u Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru, mediteransko bilje na obali i otocima, pa i primjerci tropskih biljaka na najudaljenijim dijelovima hrvatskog Jadrana, razlog su zašto je Lijepa naša na ovom popisu. Kada prošećete među divovskim agavama na Visu, Korčuli, Hvaru ili pak maslinicima na Braču, bit će vam jasno da možemo stati uz bok bilo kojoj svjetskoj “biljnoj destinaciji”. Ne zaboravimo i cvjetanje magnolija u zagrebačko proljeće.

PROVANSA

Provansa i točka. Nije ni čudo zašto je slavni svjetski slikar Vincent Van Gogh zamijenio hladnu, vjetrovitu i oblačnu Nizozemsku za sunčane i nepregledne cvjetne ravnice Provanse, kako bi upravo ondje naslikao svoje poznate suncokrete. Provansa je regija u jugoistočnoj Francuskoj, otkuda dolaze brojne cvjetne esencije koje postaju dio naše kozmetike i parfema. Nepregledna polja lavande, suncokreta, maslina i vinograda svatko mora vidjeti barem jednom u životu.

AMSTERDAM

Nizozemska je zemlja tulipana, vjetra, sira i klompi. Zemlja u kojoj je sustav uređen, a bogataši sele na selo u minimalno kvadrata kako bi uživali u životu. Upravo zbog malo sunca – cijene ga više. Njihova sela su zelena, a gradovi planski uređeni. Boemsko raslinje može se vidjeti na svakom koraku, a ne postoji prozorska daska na kojoj nećete vidjeti cvijeće. Amsterdam je poznat i po svojoj plutajućoj tržnici s cvijećem koju svaki ljubitelj biljaka mora posjetiti. Vjerujte nam, nećete zažaliti.

View this post on Instagram

A post shared by DutchReview (@dutchreview)

JAPAN

Japanska trešnja ili Sakura, razlog je zašto posjetiti Japan u vrijeme kada ona cvate, a to je krajem ožujka i početkom travnja. Promatranje cvjetanja japanske trešnje ondje je tradicija, a s obzirom na to da traje samo dva tjedna, mnogo se ljudi upravo u tom periodu odlučuje na posjet ovoj državi. Gledati uživo ovaj spektakl i predstavu prirode, jedan je od doživljaja u životu koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje.

PODIJELI ČLANAK