Ledeni glavni grad bez uređenih cesta tek je nedavno dobio prvi shopping centar. Unatoč tome, broj stanovnika neprestano raste

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Debela, kvalitetna zimska jakna. I možda helikopter, brod ili propelerac umjesto automobila. Ako ste OK s ova dva zahtjeva, vrijeme je za putovanje u najmanji glavni grad na svijetu na jednom od najvećih svjetskih otoka – ledeno egzotični Nuuk na Grenlandu. Zašto jakna? Jer se tamo temperature najmanje pola godine zadržavaju u minusu, štoviše prosječna godišnja temperatura iznosi hladnih minus 1,4 stupnja Celzijevih. A zašto ne automobil, odnosno zašto nećete imati baš puno koristi od tog prijevoznog sredstva? Jer van granica samog grada i njegove okolice, infrastruktura praktički ne postoji, odnosno grenlandski gradovi i naselja nisu povezani cestama!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

NUUK JE NAJSJEVERNIJI GLAVNI GRAD NEKOG TERITORIJA NA SVIJETU

Grenland, pa tako i glavni grad tog autonomnog danskog teritorija, nadasve je specifično mjesto. Nuuk se smatra ‘najsjevernijim glavnim gradom na svijetu’, no ne u kategoriji suverenih država, već teritorija. Među prijestolnicama suverenih država prvo mjesto drži islandski Reykjavik, od kojeg Nuuk ipak leži nekoliko kilometara sjevernije.

Naime, Nuuk se nalazi na zapadnoj obali Grenlanda, na kraju fjorda Nuup Kangerlua te u podnožju planina Ukusissaat i Kwassussuaq. Njegove obale oplahuje Labradorsko more. Ime duguje istoimenoj grenlandskoj riječi „nuuk“ što znači „rt“, inače vrlo čestoj u tamošnjem nazivlju. Od Arktičkog kruga udaljen je samo 240 kilometara.

GRAD VEĆ 13 GODINA BILJEŽI STALNI RAST BROJA STANOVNIKA

Nuuk je osnovao norveški misionar Hans Egede 1720-ih godina, u doba kada je Grenland bio norveška kolonija. Nazvao ga je Godthab, odnosno „dobra nada“. Danas u njemu i njegovoj okolici živi oko 20 tisuća ljudi, odnosno gotovo svaki treći stanovnik iznimno rijetko naseljenog Grenlanda. Doduše, populacija Nuuka od 1970-ih gotovo se udvostručila, a rast broja stanovnika neprestano se bilježi i u posljednjih 13 godina. Tragovi ljudskih naselja na tom području inače sežu u daleku 2200. godinu prije Krista.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

ULAZNA VRATA ARKTIKA ZA SVE LJUBITELJE PUSTOLOVINE

Nuuk danas predstavlja ‘ulazna vrata Arktika’ za sve ljubitelje pustolovine i neobičnih putovanja. Odlično je mjesto za promatranje aurore borealis – najbolji period za to navodno je od rujna do travnja. Isto tako, Nuuk je odlična lokacija za odlazak na ture promatranja kitova, ali i općenito uživanje u predivnoj prirodi u kojoj se nudi niz opcija – od vožnji kajacima, planinarenja, skijanja, vožnji saonicama koje vuku psi… Zahvaljujući svemu navedenom Nuuk i Grenland, koji i dalje uvelike ovise o financijskoj pomoći iz Danske, sve su češće izbor turista. Svake godine posjeti ih oko 100 tisuća.

OD KULTURNOG CENTRA DO MUZEJA UMJETNOSTI

Iako je najuzbudljivija upravo grenlandska priroda, nimalo vam neće biti dosadno ni u samom gradu. Jedna od obaveznih postaja posjetitelja je Katuaq, tamošnji centar za kulturu sa svojom upečatljivom, valovitom fasadom koja je dizajnirana po uzoru na polarnu svjetlost. Svi zaljubljenici u minula vremena moći će posjetiti Nacionalnu grenlandsku knjižnicu, u kojoj se čuva najmanje 200 tisuća knjiga, magazina i drugih dokumenata.

Mnogi od njih su vezani uz povijest otoka, a na svoje će doći i ljubitelji umjetnosti, i to u Muzeju umjetnosti u Nuuku, jedinom privatnom muzeju te vrste u zemlji. Tamo će moći dobiti jedinstveni uvid u grenlandsko umjetničko stvaralaštvo i uživati u velikoj kolekciji slika.

NUUK JE DOBIO SHOPPING CENTAR TEK 2012. GODINE

U Nuuku se inače nalazi jedini fakultet na Greenlandu koji pohađa nekoliko stotina studenata, a grad je dom i najstarije građevine na Grenlandu. Naslov rekordera drži mala kuća nedaleko luke iz 1721. godine, kuća Hansa Egedea, koju vlasti danas koriste za različita događanja i primanja. Svoj prvi šoping centar, Nuuk Center ili NC, s dva kata trgovina i osam katova uredskog prostora, Nuuk je dobio ne tako davne 2012. godine i to je i dan danas, kažu različiti izvori, najveća i najviša građevina na otoku. Njegovim otvaranjem Grenland je dobio i prvu podzemnu garažu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Travel | Explore | Adventure (@travellingame)

NAJHLADNIJI MJESEC OŽUJAK, A NAJTOPLIJI SRPANJ SA„UGODNIH“ OSAM STUPNJEVA CELZIJEVIH

No, unatoč svim predivnim stvarima kojima se može pohvaliti, Nuuk je doista hladno mjesto. Najledeniji mjeseci u godini su siječanj, veljača i ožujak, koji drži titulu najhladnijeg perioda jer se temperature spuštaju i do minus 20 stupnjeva. Tada je grad doslovno ‘zarobljen’ u snijegu i ledu. Najtopliji je srpanj s vrlo osvježavajućom prosječnom temperaturom od osam stupnjeva Celzijevih.

PODIJELI ČLANAK