Ovom prekrasnom slapu u Sloveniji možete “prići s leđa” i iz blizine uživati u nezaboravnom pogledu na vodenu zavjesu koja pada sa strmih stijena

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Šarmantni gradovi, moćne planine, slikovite doline… Slovenija je zemlja u kojoj na relativno maloj površini možete naći toliko ljepota i atrakcija da vam ni nekoliko tjedana ne bi bilo dovoljno da ih sve upoznate. Izlet u Sloveniju uvijek je dobra ideja, a jedna od destinacija koju se svakako isplati posjetiti je fascinantni slap Peričnik. Jedan od najpoznatijih slovenskih slapova nalazi se u nacionalnom parku Triglav u dolini Vrata, u blizini mjesta Mojstrana. Svojom ljepotom oduševljava svakog tko ga posjeti.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

DONJI SLAP VISOK JE 52 METRA I JEDAN JE OD VIŠIH U SLOVENIJI

Ono što nazivamo slap Peričnik zapravo su dva slapa, Gornji i Donji Peričnik. Gornji je visok 16, a donji impresivnih 52 metra što ga svrstava među veće vodopade u zemlji. Njegovo ime izvedeno je od glagola “prati”, koji znači udarati, tući, a odnosi se na vodu koja pada preko strme litice i “tuče” kamen na koji nailazi. Danas je ovo područje zaštićeno kao prirodna baština, a kroz povijest je slap mijenjao svoju putanju što je vidljivo po utorima na kamenu preko kojeg je prelazio.

STAZA KOJA POČINJE NEDALEKO OD MOJSTRANE NIJE TEŠKA NI ZAHTJEVNA

Peričnik se može obići pješke, nezahtjevnom stazom koja počinje nedaleko od Mojstrane. Za obilazak je ipak potrebno odabrati prikladno vrijeme jer nakon kiša, koliko god pogled na slapove bio impresivan, staza zna biti mokra i skliska. Za izlet je potrebna čvrsta obuća i slojevita odjeća. Do početne točke za stazu od Mojstrane vode putokazi, potrebno je prijeći rijeku Bistricu i parkirati kod Koče pri Peričniku gdje su postavljene i informativne table.

POGLED NA SLAPOVE OTVARA SE JOŠ PRI PRELASKU RIJEKE BISTRICE

Već se s rijeke pruža lijepi pogled na oba slapa, no poseban je doživljaj doći im bliže. I to zaista blizu: ispod njega možete proći i uživati u jedinstvenom pogledu na igru vode. Do donjeg slapa vodi lagana staza za koju vam treba tek desetak minuta, a svladava oko 100 metara uspona tako da ne trebate biti u posebno dobroj formi. Nakon kratke šetnje šumskim stazama slijedi šetnja uz stijene, a nakon nekoliko minuta otvara se pogled na spektakularan slap.

POGLED NA “LEĐA” SLAPA NENADMAŠAN JE DOŽIVLJAJ

Na ovom vidikovcu možete uživati u pogledu na donji Peričnik, ali i uputiti se do njega i prići mu s leđa. Pogled na vodenu zavjesu koja pada s litice uistinu je jedinstven. Prilikom šetnje tik uz slap valja biti na oprezu jer je kamenje sklisko, ali doživljaj je nenadmašan. S ove točke možete produžiti do manjeg, gornjeg slapa. Staza je strmija i potrebno je oko 20 minuta, pa mnogi izletnici ovdje odustaju i posjećuju samo najveću atrakciju. To je šteta jer je i gornji slap Peričnik prekrasan, a staza nije toliko teška. Nakon izleta i istraživanja slapova možete se okrijepiti u Koči pri Peričniku i upotpuniti izlet ukusnim slovenskim specijalitetima.

PODIJELI ČLANAK