Najveće božićno drvce na svijetu veliko je kao sedam nogometnih igrališta! Uređenje je trajalo četiri mjeseca, a krasi ga na stotine šarenih lampica

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Gubbio, mali srednjovjekovni grad smješten u talijanskoj regiji Umbriji, s ponosom nosi titulu Guinnessovog rekorda za najveće božićno drvce na svijetu već više od tri desetljeća. Svake godine entuzijasti iz Udruge Alberaioli okupljaju se kao volonterska skupina kako bi napravili ovo impozantno božićno drvce veličine oko sedam nogometnih igrališta, za što im treba minimalno 4 mjeseca svakodnevnog rada. Svečana ceremonija paljenja rasvjete odvija se 7. prosinca, a osim što je kroz godine privukla veliku pažnju svjetskih medija i brojnih turista, prisustvovao je tom velikom događaju i sam papa te brojni talijanski i europski političari.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

NAJVEĆE BOŽIĆNO DRVCE VIDI SE IZ SVEMIRA

Najveće božićno drvce prostire se na nekoliko stotina metara, što odgovara veličini oko 7 nogometnih igrališta. Ovaj impozantni prizor obuhvaća ogroman sustav rasvjete koji je sastavljen od nekoliko stotina raznobojnih lampica, uz čak 8,5 kilometara električnih kabela. Kako bi ova blagdanska atrakcija bila što održivija, organizatori su osmislili donatorsku akciju na kojoj ljudi mogu usvojiti jedno svjetlo i na takav način doprinijeti smanjenju troškova.

Ovogodišnje božićno drvce dodatno će očarati posjetitelje zahvaljujući uvođenju audio instalacije koja će ne samo vizualno, već i auditivno obogatiti doživljaj. Glazbena kulisa uključivat će najpoznatije božićne pjesme, što će posebno razveseliti one najmlađe, ali i sve ljubitelje božićnih sajmova i jedinstvenog blagdanskog ugođaja.

LAMPICE SU PRIJE NEKOLIKO GODINA UPALJENE IZ SVEMIRA

Posebnu je pažnju Gubbio privukao 2017. godine kada je ceremonija paljenja lampica započela iz svemira! Naime, tisuće šarenih lampica osvijetlilo je brdo iznad grada nakon što je ekipa europske i talijanske svemirske agencije iz svemira pritisnula daljinski upravljač. Ovaj čarobni događaj dodatno je obogatio već impozantnu tradiciju pa je Gubbio, osim što se smatra domaćinom najvećeg božićnog drvca na svijetu, postao i mjesto gdje se na najbolji mogući način spajaju tradicija i inovacija.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

GRAD KOJI VRIJEDI POSJETITI TIJEKOM CIJELE GODINE

Gubbio već desetljećima nosi nadimak “grad luđaka”, što naglašava nepredvidiv karakter njegovih stanovnika – upravo onaj karakter koji ih je inspirirao na stvaranje najvećeg božićnog drvca na svijetu. Štoviše, posjetitelji ovog predivnog talijanskog gradića imaju priliku osvojiti “licencu ludih” sudjelujući u utrci koja ih vodi tri puta oko fontane Bargello, poznate i kao “fontana ludih”. Ova neobična utrka omogućuje posjetiteljima da sudjeluju u lokalnoj tradiciji te da dožive grad i njegove stanovnike na autentičan i pomalo humorističan način.

Ovaj talijanski biser čuva bogatu baštinu, umjetnost, povijest i kulturu. Duž romantičnih i intimnih uličica koje vijugaju središtem grada možete se diviti crkvama i povijesnim građevinama neprocjenjive vrijednosti. Tu su i brojni restorani koji su poznati po specijalitetima iz ukusne talijanske kuhinje i ambijent koji po mnogočemu podsjeća na Toskanu, posebice zbog starih, kamenih kuća koje odolijevaju zubu vremena i brdovitih pejzaža koji oduzimaju dah svojom ljepotom.

PODIJELI ČLANAK