Najljepša mjesta na otoku Braču koja oduzimaju dah: „Život je ovdje poput neke druge dimenzije”

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Jeste li spremni zaroniti u rajsku atmosferu? Na otoku Braču, najvećem dalmatinskom otoku i jednom od najvećih u Hrvatskoj nakon Cresa i Krka, čeka vas savršen odmor koji spaja predivne pejzaže, netaknutu prirodu, najljepše plaže i gastronomiju kojoj je teško odoljeti. Zamislite sebe kako se opuštate na prekrasnim plažama, okruženi mirisom borove šume… Učite o bogatoj povijesti, kulturi i tradiciji otoka uz lokalno stanovništvo… Osjećate blagi povjetarac dok planinarite, šetate ili vozite bicikl kroz nevjerojatne krajolike, a svaki korak koji napravite je poput ulaska u prošlost i otkrivanja nevjerojatnih tajni. Ne morate samo zamišljati, jer u nastavku donosimo neka od mjesta na otoku Braču koja oduševljavaju baš svakoga i vrijedi ih posjetiti ovog ljeta!

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

SUPETAR

Supetar, najveće mjesto i administrativno središte otoka Brača, svojom iznimnom ljepotom očarava posjetitelje. Nalazi se na sjevernom dijelu otoka, s predivnim pogledom koji seže prema kopnu, odvojen Bračkim kanalom. Mnogi kažu da Supetar ima srce grada, ali dušu malog mista, te tko god ga posjeti složit će se da se ovdje život odvija kao u nekoj drugoj dimenziji.

View this post on Instagram

A post shared by Supetar Tourist Board (@visit_supetar)

Prošećite prekrasnom dugom rivom koja ostavlja bez daha. Posjetite župnu Crkvu Navještenja Marijina koja se ponosno uzdiže i datira iz 17. stoljeća. Njezina impozantna arhitektura i unutrašnji detalji oduševit će ljubitelje kulture, a uz crkvu se nalazi i Muzej sv. Petra koji čuva brojne povijesne artefakte. Ako volite umjetnosti, istražite galeriju Ivana Rendića, poznatog hrvatskog kipara i slikara.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

BOL

Najpoznatije i najstarije obalno mjesto na otoku je Bol, u cijelom svijetu poznat po plaži Zlatni rat. Ta se plaža redovito nalazi na različitim svjetskim popisima najljepših plaža i čest je motiv razglednica iz Hrvatske. I to s razlogom! Atraktivna je jednako i izdaleka, zbog svog duguljastog oblika i vrha koji se „pomiče“ lijevo ili desno, ovisno o vjetru, kao i kad se spustite na nju da bi se okupali.

View this post on Instagram

A post shared by Bol – SymBol of the Adriatic (@bol_brac)

Sam je Bol pun slikovitih kamenih uličica, crkvica, bogat je kulturnom baštinom, a ima i velik izbor restorana i kafića te dobar noćni život. Ljubitelji kulture ne bi trebali propustiti posjet Dominikanskom samostanu i galeriji Branislav Dešković, dva mjesta koja se ponose brojnim vrijednim umjetninama.

DOL

Stare kamene kuće, uske uličice, mir i tišina te vrhunske konobe za uživanje u okusima Dalmacije: sve je to stalo na površinu malenog sela Dol na Braču, dva kilometra udaljenog od Postira. Dol je vrlo staro selo, prvi se put spominje u dokumentima iz 1345. godine, no postoje dokazi da je nastalo i ranije. Njegove crkvice, poput one svetog Mihovila koja datira s početka 10. stoljeća ili svetog Petra iz 11. stoljeća, dokaz su duge povijesti mjesta. Crkvica Svetog Petra čuva i najstarije zvono na Braču.

View this post on Instagram

A post shared by My Island Brač (@myislandbrac)

Dol je tipično staro dalmatinsko selo, no u današnje doba većinom je napušteno i nema puno stalnih stanovnika. Oduševljava zato ljubitelje seoskog turizma. Poseban je doživljaj posjetiti Kaštil Gospodnetić, konobu smještenu u staroj palači, koju vodi dvanaesta generacija obitelji koja živi u ovoj plemićkoj kući, zaštićenoj kulturnoj baštini. Tu su i konobe Toni i Dol, a sve poslužuju tradicionalnu dalmatinsku hranu poput peke, jela od otočke janjetine, a ako se vam se posreći, možda uspijete probati i autohtoni brački vitalac, jelo od janjećih iznutrica.

MILNA

Na slikovitoj zapadnoj obali otoka Brača smjestila se Milna, čarobna “uvala tisuću brodova”, čije ime potječe još iz vremena Mlečana. Ova iznimno gostoljubiva uvala privlači brojne nautičare koji plove srednjim dalmatinskim akvatorijem, no njezina privlačnost ne leži samo u čarima mora. Milna oduševljava posjetitelje svojim fascinantnim kamenim kućama koje se pružaju duž dugačke i slikovite obale.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Milna (@visit.milna)

U središtu mjesta dominira barokna crkva s tipičnim dalmatinskim zvonikom, čija unutrašnjost obiluje vrijednim slikama venecijanskih slikara, čineći je pravim umjetničkim blagom. Milna je mjesto koje vas poziva da se prepustite čarima i spokojstvu mediteranskog načina života, stvarajući jedinstvenu harmoniju između ljudskog i prirodnog svijeta.

SUTIVAN

Povijest otoka Brača neraskidivo je isprepletena s poviješću Dalmacije, stvarajući jedinstvenu priču koja se proteže kroz vjekove. Sve ono što se zbivalo u prošlim stoljećima u Dalmaciji ostavilo je svoj neizbrisiv trag na Braču, posebno u najzapadnijem kutku, u samom Sutivanu. Ovo prekrasno mjesto oduševljava posjetitelje brojnim znamenitostima koje možete istraživati danima.

View this post on Instagram

A post shared by VISIT SUTIVAN (@sutivan_official)

Započnite svoje putovanje u prošlost posjetom čarobnoj crkvici sv. Ivana, čiji temelji potječu iz daleke starokršćanske bazilike 6. stoljeća. Ova crkvica otkriva nam tajanstvene tragove vjerskog naslijeđa i povezuje nas s davnim vremenima. Nakon toga, oduševite se veličanstvenom župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je sagrađena u 16. stoljeću. Njezina jedinstvena arhitektura i raskošni detalji pružaju zadovoljstvo svakom posjetitelju. Osim impozantnih znamenitosti, u Sutivanu ćete pronaći i mnoštvo predivnih plaža koje će vas očarati.

PUSTINJA BLACA

Na južnoj strani otoka, između Bola i Milne, nalazi se staro pustinjačko prebivalište danas uređeno u zanimljiv muzej. Pustinja Blaca nema veze s pustinjama koje većini prve padaju na pamet. Nema pijeska ni deva, već je to mjesto na kojem su nekad živjeli redovnici pustinjaci. Danas su sačuvani i izloženi brojni predmeti koji posjetiteljima približavaju neobičan život koji su vodili.

Pustinjački samostan na tom se mjestu razvio u 16. stoljeću, nakon što su dvojica popova glagoljaša špilju Ljubitovica preuredili u mjesto za stanovanje. Posljednji pustinjak i upravitelj samostana Blaca bio je astronom Don Nikola Miličević koji je umro 1963. i iza sebe je ostavio vrijednu ostavštinu, poput teleskopa, gramofona, klavira…

PODIJELI ČLANAK