Fritaja od brokule idealna je za dane kad nemamo puno vremena, a želimo pojesti nešto zdravo, ukusno i hranjivo

Brza i zdrava fritaja od brokule idealan je obrok za svaki dan. Pogledajte recept, trikove i ideje za varijacije ovog tradicionalnog jela

Zapečena fritaja od brokule u tavi, s izrezanim komadom na tanjuru uz ribanu mrkvu.
Foto: Gastro Kofer / Moja Ane kuha!
  • Priprema:30 minuta
  • Broj porcija:2-3
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

Kad se zaželite nečega brzog, a hranjivog, teško da išta može nadmašiti dobru fritaju. Nije potrebno dugo stajati uz štednjak da biste dobili jelo koje izgleda privlačno i nudi obilje zdravlja na tanjuru. Fritaja od brokule sjajan je primjer kako se u nekoliko poteza može stvoriti obrok koji će vas razveseliti i zasititi, a pritom ostaviti prostora za razne kombinacije začina i dodataka.

ZAŠTO JE ZDRAVO JESTI BROKULU?

Brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje možemo uvrstiti u prehranu. Bogata je vitaminima C, K i A, sadrži vlakna koja potiču probavu, a poznata je i kao odličan izvor biljnih proteina. Njene male zelene cvjetne glavice prepune su antioksidansa koji jačaju imunitet i pomažu tijelu u borbi protiv stresa i umora. Osim toga, brokula je svestrana, jednako dobro funkcionira u juhama, salatama, prilozima, ali i u ovakvim toplim jelima koja griju dušu.

JEDAN RECEPT, TISUĆU MOGUĆNOSTI! BAŠ ZATO JOJ SE UVIJEK VRAĆAMO

Fritaja je jedno od onih jela koje nas odmah vraća u djetinjstvo i podsjeća na mirise domaćih kuhinja naših baka. U svojoj jednostavnosti krije bezbroj mogućnosti i baš zato joj se uvijek vraćamo. Možete je obogatiti raznim vrstama povrća, od blitve, špinata, tikvica, paprika i rajčica pa sve do krumpira ili artičoka. Ako dodate gljive, poput šampinjona ili vrganja, dobit ćete puniji i zemljani okus, dok će svježe začinsko bilje, peršin, vlasac, bosiljak ili origano, unijeti mirisnu svježinu. Ljubitelji jačih okusa uvijek se mogu poigrati s različitim sirevima, od parmezana i fete do paškog ili kozjeg sira, a ništa ne sprječava da ubacite i malo pancete, pršuta ili kobasice za one dane kada želite zasitniju verziju.

Ipak, ono što je najljepše kod fritaje jest to da je brzo gotova, ne traži posebne kulinarske vještine i gotovo uvijek uspijeva. Idealna je za dane kada nemamo puno vremena, a želimo pojesti nešto zdravo, ukusno i hranjivo. Obrok se zaista lako prilagođava sezoni, raspoloženju i onome što se nađe u hladnjaku.

Sastojci

  • 1 glavica brokule
  • 4 jaja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice ribanog sira (parmezan ili neki drugi tvrdi sir)
  • sol, papar

Postupak pripreme

  1. Brokulu razdvojite na manje cvjetiće pa je kratko prokuhajte u slanoj vodi, oko pet minuta, i ocijedite (ili je jednostavno blanširajte na pari).
  2. Luk i češnjak nasjeckajte što sitnije, a zatim ih lagano pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju i zamirišu.
  3. Dodajte pripremljenu brokulu i sve zajedno kratko prepržite kako bi se okusi povezali.
  4. U posebnoj zdjeli razmutite jaja, začinite ih solju i paprom te umiješajte ribani sir.
  5. Dobivenu smjesu prelijte preko brokule u tavi, smanjite vatru i pecite poklopljeno dok se fritaja lijepo ne stegne. Ili ako koristite tavu koja može u pećnicu, nakon što ste prelili brokulu smjesom, poklopite i pecite u pećnici oko 10 minuta na 180 °C, do savršene zlatne boje. Na kraju možete posuti sa još malo sira ili dodati svježe začinsko bilje. Poslužite uz salatu.

Pročitajte još