Razljevača s blitvom i sirom koju ćete poželjeti praviti svaki tjedan: savršeno je rješenje kad nemate puno vremena

Bez razvlačenja tijesta i kompliciranja! Razljevača s blitvom i sirom odličan je izbor za svaki dan, a lako se prilagođava sezonskim namirnicama

Komad razljevače s blitvom i sirom poslužen na bijelom tanjuru, uz žlicu jogurta i nekoliko šarenih cherry rajčica.
Foto: Gastro Kofer / Moja Ane kuha!
  • Priprema:65 minuta
  • Broj porcija:4–6 porcija
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

Kad poželimo nešto lagano, hranjivo i brzo gotovo, rado posežemo za receptima koji ne zahtijevaju previše pripreme, a nude maksimalan užitak. Upravo takva je ova brza razljevača s blitvom i sirom, jelo koje podsjeća na klasičnu pitu, ali bez kora. Neki je zovu i pita sa sirom i blitvom bez kora, no kako god je nazvali, jedno je sigurno, okus će vas oduševiti!

ZAŠTO VOLIMO OVAKVA JELA? RAZLJEVAČA S BLITVOM I SIROM NE ODUZIMA PUNO VREMENA, A OKUS JE FENOMENALAN

Ova razljevača idealna je za sve koji vole praktična jela koja se mogu poslužiti topla ili hladna, kao ručak, večera ili međuobrok. Priprema ne zahtijeva puno vremena ni komplicirane korake, a sastojci su pristupačni i lako zamjenjivi. Umjesto blitve možete koristiti špinat, tikvice ili kombinaciju povrća, što znači da se recept može prilagoditi sezoni i onome što imate u hladnjaku.

Blaga kremoznost svježeg sira i jogurta u kombinaciji s kukuruznim brašnom daje savršenu teksturu: mekano iznutra, a zapečeno i zlatno na vrhu. Upravo ta jednostavna priprema i prepoznatljiv domaći okus čine ovu pitu omiljenim jelom u brojnim kućanstvima.

PITA OD BLITVE I SIRA BEZ KORA: SAVJETI ZA SAVRŠENU RAZLJEVAČU

Ako želite da vaša pita sa sirom i blitvom bez kora bude još ukusnija, slobodno eksperimentirajte s dodacima. Češnjak se izvrsno slaže s blitvom, a možete dodati i malo naribanog sira za dodatnu dubinu okusa. Prilikom pečenja pripazite da ne prepečete donji sloj. Zlatno-smeđa boja na vrhu znak je da je gotova.

Još jedna prednost ovog recepta je što ga možete pripremiti unaprijed i ponijeti sa sobom na posao, piknik ili kao zdravi snack za djecu. Uz jogurt, par cherry rajčica i malo maslinova ulja, dobit ćete obrok koji izgleda kao s naslovnice i okusom ne razočarava.

Sastojci

  • 300 g blitve (samo listovi)
  • 250 g svježeg sira
  • 200 g jogurta
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • ½ praška za pecivo
  • 4 žlice kukuruznog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinova ulja

Postupak pripreme

  1. Listove blitve kratko blanširajte u kipućoj vodi, tek toliko da omekšaju, a zatim ih ocijedite i nasjeckajte na sitno. Umjesto blitve možete koristiti i blanširani špinat ili naribane tikvice. Ovo jelo je vrlo zahvalno i prilagodljivo sezoni i onome što imate pri ruci.
  2. U većoj posudi pomiješajte svježi sir, jogurt i kiselo vrhnje. Smjesu kratko izmiješajte pjenjačom, dovoljno da se sastojci sjedine, pa dodajte jaja i dobro ih umiješajte.
  3. U zasebnoj zdjelici pomiješajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i sol, a zatim tu suhomješavinu dodajte u mokre sastojke. Na kraju umiješajte i dvije žlice maslinova ulja te pripremljenu blitvu. Po želji, možete dodati i sitno sjeckana dva režnja češnjaka. On se odlično slaže s blitvom i daje dodatnu aromu.
  4. Kalup po izboru (okrugli, četvrtasti, keramički, silikonski…) premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Ulijte pripremljenu smjesu i lagano protresite kalup kako bi se ravnomjerno rasporedila.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta, dok površina ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju. Ako koristite ventilator, vrijeme pečenja može biti nešto kraće. Pratite svoju pećnicu!
  6. Ova razljevača izvrsna je kao lagani samostalni obrok, ali i kao predjelo ili prilog. Poslužite ju toplo ili hladno, uz jogurt, sezonsku salatu, svježe rajčice ili umak po izboru. Na kraju, za dodatni okus, po vrhu možete posuti malo nasjeckanog češnjaka, maslinova ulja ili naribanog tvrdog sira.

Pročitajte još