Isprobali smo mnoge recepte za humus, ali ovaj se jedini zadržao u našoj kuhinji! Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka

Otkrijte kako napraviti humus kod kuće koji je gladak, ukusan i zdrav, uz recept koji možete prilagoditi svom ukusu

Recept za humus od slanutka poslužen uz kruh i češnjak
Foto: Marina Obradović, Priče jedne kuhače
  • Vrijeme pripreme:10 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Jednostavno
  • Poslužiti s:Prepečeni kruh, tortilje, svježe povrće

Tražite li ukusan, zdrav i jednostavan namaz od slanutka koji možete pripremiti u samo nekoliko minuta? Imamo recept koji će vas oduševiti. Riječ je o savršeno kremastom humusu, punom okusa i bogatom proteinima. Ovaj popularni namaz idealan je za vegane, ali i za sve koji uživaju u hranjivim jelima koja se lako pripremaju. U nastavku donosimo recept za humus koji možete napraviti kod kuće, otkrivamo zbog čega se smatra iznimno zdravim te zašto je upravo ovaj namaz već godinama predmet rasprava na Bliskom istoku.

ŠTO JE HUMUS I ODAKLE DOLAZI?

Humus je gusti, kremasti namaz koji se priprema od kuhanog slanutka, tahinija (paste od sezama), maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka i soli. Premda se čini jednostavnim, iza ovog popularnog jela krije se bogata i burna povijest.

Podrijetlo humusa izaziva brojne rasprave, osobito na Bliskom istoku. Iako su ga pripremali Libanonci, Turci i Sirijci, nitko sa sigurnošću ne može potvrditi tko je bio prvi. Slanutak, glavni sastojak humusa, uzgajao se još prije više od 10.000 godina u današnjoj Turskoj. Prema autorici Anissi Helou, riječ je o jednoj od najstarijih uzgojenih mahunarki. No, pravi medijski rat oko humusa započeo je 2008. godine kada je Libanon tužio Izrael, tvrdeći da si je nepravedno prisvojio humus kao nacionalno jelo. Libanon je čak tražio od Europske unije da zaštiti humus kao libanonsko kulturno naslijeđe, no ta inicijativa nije uspjela.

ZAŠTO JE HUMUS TAKO ZDRAV?

Humus je zaista ukusan, ali i iznimno hranjiv dodatak svakodnevnoj prehrani. Njegov glavni sastojak, slanutak, bogat je vrijednim nutrijentima poput proteina, prehrambenih vlakana, željeza, cinka i fosfora. Upravo zbog tog sastava humus je izvrstan izbor za sve koji žele uravnoteženu i zdravu prehranu, a osobito za one koji ne konzumiraju meso ili traže biljne izvore proteina.

Zanimljivo je i da su neka istraživanja pokazala kako redovita konzumacija slanutka i humusa može pozitivno utjecati na tjelesnu težinu. Naime, osobe koje ih češće jedu imaju niži indeks tjelesne mase (BMI), manji opseg struka i manju vjerojatnost za razvoj pretilosti. Humus je, dakle, spoj zdravlja i okusa u jednoj zdjeli.

HUMUS RECEPT: SASTOJCI I PRIPREMA

Za pripremu domaćeg humusa ne treba vam puno, a rezultat je toliko ukusan da ćete se teško vratiti na kupovne verzije. Potrebno je tek nekoliko kvalitetnih sastojaka i dobar blender koji će sve povezati u glatku, kremastu smjesu. Recept koji vam donosimo dolazi iz kuhinje Marine Obradović, autorice popularnog bloga Priče jedne kuhače, koja poznaje sve male trikove kako da humus ispadne savršeno svaki put.

Sastojci

  • 480 g kuhanog slanutka (2 manje konzerve)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice tahini paste (pasta od sezama)
  • 2 žlice limunovog soka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • prstohvat bijelog papra

Postupak pripreme

  1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći, isperite i kuhajte 20–30 minuta u slanoj vodi. Sačuvajte 1 dcl vode od kuhanja.
  2. Ako koristite konzervirani slanutak, jedan procijedite, a drugi koristite s tekućinom.
  3. U blender stavite sve sastojke: limunov sok, slanutak, tahini, maslinovo ulje, sol, češnjak i papar.
  4. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
  5. Po potrebi dodajte još ulja, vode ili začina za željenu teksturu i okus.
  6. Humus prebacite u zdjelu, prelijte s malo maslinovog ulja i, po želji, pospite začinima ili sjemenkama.

DODATNI SAVJET ZA PRIPREMU

Ako želite obogatiti okus i teksturu humusa, slobodno eksperimentirajte s dodacima. U smjesu možete ubaciti nekoliko sušenih rajčica u ulju koje će namazu dati laganu slatkoću i dubinu okusa, ili dodati pečene bučine sjemenke koje će unijeti blagu hrskavost i orašastu notu. Sve sastojke jednostavno promiješajte u blenderu zajedno s osnovnom smjesom dok ne dobijete željenu konzistenciju. Gotov humus čuvajte u hladnjaku, najbolje u posudi s poklopcem, gdje može stajati do tri dana i zadržati svježinu i puni okus.

KAKO POSLUŽITI HUMUS? IDEJE I VARIJACIJE

Jedna od najvećih prednosti humusa njegova je svestranost. Može se poslužiti na brojne načine, ovisno o prigodi i osobnim željama. Najjednostavnije ga je poslužiti uz svježe povrće poput mrkve, celera ili paprike, što ga čini savršenim zdravim međuobrokom koji ne zahtijeva dodatnu pripremu.

Odlično se slaže i s pita kruhom, toplim naanom ili prepečenim tostom, pa lako postaje ukusan zalogaj za brzi ručak ili večeru. Humus se često koristi i kao zamjena za majonezu ili maslac u sendvičima, gdje dodatno obogaćuje okus, ali i nutritivnu vrijednost jela.

Za one koji vole salate, humus se može razrijediti s malo maslinovog ulja i svježe iscijeđenog limunovog soka te pretvoriti u ukusan i zdrav preljev koji se savršeno slaže s raznim kombinacijama povrća. Osim toga, odličan je kao prilog uz jela poput falafela, pečenog krumpira ili kuhanih žitarica poput quinoe i bulgura, kojima daje puninu okusa i dodatnu hranjivost.

Pročitajte još