Što je artičoka i kako se priprema? Ova neobična biljka ima fantastičan okus, a ženama je nekad bila zabranjena

Artičoke, kažu, ili volite ili ih niste probali! Na tržnicama ih ima do kraja svibnja, a ako niste sigurni kakva je to biljka i što s njom, donosimo mali vodič za snalaženje

Košara puna artičoka na zagasitoj drvenoj podlozi
Foto: Getty Images

Kad stigne proljeće i štandove na tržnicama obogate mladi luk, grašak i bob, zazeleni se svježe lisnato povrće i zamirišu prve jagode, među to bogatstvo uvuku se i artičoke. Neobičnog su izgleda, kao da se štite “šiljcima”, nježne i naizgled grube u isto vrijeme. Povrće je to koje u Hrvatskoj nije jako rašireno, ali je zato jako cijenjeno. Ima kratku sezonu, specifičan način pripreme, ali i fantastičan okus koji oplemenjuje brojna jela. Znate li što je artičoka i kako se priprema? Pripremili smo kratki vodič pa kad sljedeći put naiđete na ovaj neprocjenjivi plod, kupite ga i poigrajte se sa sasvim novim okusom u kuhinji!

NEKAD SE SMATRALA LIJEKOM, A ŽENAMA JE KONZUMACIJA BILA ZABRANJENA

Cijenjena biljna delicija artičoka bila je poznata još u antičkoj Grčkoj i starom Rimu – kao hrana, ali i lijek. U srednjem vijeku slovila je kao afrodizijak, a ženama je njezina konzumacija bila strogo zabranjena. Prema nekim podacima, uzgoj artičoke potječe iz Andaluzije ili Tunisa, no freske iz grobnica otkrivaju da je ova biljka bila poznata u Egiptu još prije 2500 godina. U Italiji je postala popularna tijekom renesanse, sredinom 15. stoljeća, odakle se proširila i u ostatak Europe, a u Ameriku su je donijeli francuski i španjolski osvajači. Artičoka je biljni rod iz porodice glavočika kojem pripada 12 vrsta trajnica. U Hrvatskoj rastu dvije vrste – divlja artičoka (Cynara cardunculus) i vrtna artičoka (Cynara scolymus).

OVA CIJENJENA BILJKA IMA VRLO POZITIVAN UČINAK NA JETRA I PROBAVNI SUSTAV

Jestive i nadasve ukusne glavice ove biljke beru se prije samog cvjetanja. Svježe artičoke prepoznat ćete po čvrstim, neoštećenim listovima zelene boje koji mogu imati i malo ljubičastih detalja. Izbjegavajte suhe i spužvaste listove, a sve do pripreme, artičoke držite u hladnjaku, no svakako ih iskoristite u roku od pet do sedam dana, iako ih je, kažu stručnjaci, najbolje pripremiti dok su još svježe.

Na tržnicama se mogu kupiti do kraja svibnja, koliko im traje sezona. Artičoka se danas uzgaja diljem Mediterana, a kao prehrambena namirnica ima vrlo pozitivan učinak na jetra i probavni sustav. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima kao što su kalij, kalcij, magnezij, folna kiselina, željezo, fosfor, vitamini C, K i B6, a ima malo kalorija i masnoća. Snižava kolesterol i šećer u krvi, poboljšava izgled kože te pomaže tijelu da se osloboditi viška vode i toksina.

IZVRSNO PAŠU S TJESTENINOM, A KOD NAS SE NAJČEŠĆE JEDU S BOBOM I GRAŠKOM

Artičoke potiču apetit i čiste krv, a ujedno su i dijetalna namirnica – naime, 100 grama ove biljke ima samo 50 kalorija, a u istoj količini pronaći ćete 84 % vode, 11 grama ugljikohidrata, 3,5 grama bjelančevina i 0,2 grama masti. Izuzetno je cijenjena i zbog svojih antioksidativnih djelovanja.

Cvjetni pupoljci artičoke mogu se kuhati na pari, peći, pržiti ili sljubljivati s drugim jelima, kao prilog ili dodatak juhama. Ova delikatesa ima poprilično neutralan okus, a najlakše ju je pripremiti s malo maslinova ulja i solju te ispeći na grillu, a za savršen rezultat dodajte i malo naribanog sira. Osim toga, artičoke izvrsno pašu s tjesteninom, a kod nas se najčešće jedu s bobom i mladim graškom.

AKO VAM JE PRIPREMA KOMPLICIRANA, MOŽETE IH KUPITI VEĆ MARINIRANE U ULJU

Prvo ih treba obrezati škarama ili oštrim nožem, ukloniti sve špičaste vrhove s mesnatih listića i obavezno namazati kriškom limuna jer je ova biljka sklona oksidaciji i promjeni boje. Upravo je komplicirana priprema artičoke ono od čega mnogi zaziru, no ne brinite – već marinirana u ulju može se kupiti u skoro svakom supermarketu pa u njezinoj slatkastoj srčiki mogu uživati i oni nevješti u kuhinji.

Danas je Italija najveći svjetski proizvođač artičoka, a slijede ju Španjolska i Francuska. Koliko su Talijani za njima ludi pokazuje i vijest koja se nedavno pojavila: ljudi masovno prodaju čak i lažne artičoke! No ako pitate Amerikance, svjetska prijestolnica ove biljke ipak se nalazi u Castrovilleu u Kaliforniji, koji je čak imao i festival artičoka, a 1948. njegovom kraljicom bila je proglašena – ni manje ni više – nego Marilyn Monroe! Organizatorima je trebao netko tko će ih predstavljati, a s obzirom na to da njihov prvi izbor nije bio dostupan, izabrali su Normu Jean Baker, atraktivnu plavušu i model u usponu koja se tad pojavljivala tek u malim filmskim ulogama, no s vremenom je postala jedna od najtraženijih glumica u Hollywoodu.

Pročitajte još