Hrana i piće

Koktel koji miriše na ljeto, more i opuštenost lako možete napraviti i sami! Imamo jednostavan recept za savršen i elegantan Aperol Spritz

Vječna inspiracija istinskim putnicima. Otprilike tako bismo mogli opisati čarobnu Italiju, zemlju koju je gotovo svatko barem jednom u životu poželio posjetiti. Od Lombardije na sjeveru pa sve do Sicilije na jugu, ne postoji mnogo destinacija na svijetu koje mogu konkurirati Italiji u romantičnoj atmosferi. Talijani su mađioničari kada je riječ o pripremi hrane, i ne postoji osoba koja ne zna da se na Apeninskom poluotoku najbolje jede, ali i pije. A kad smo kod pića, ne spomenuti Aperol Spritz bio bi zaista veliki grijeh. Kao da ste došli u Rim, a niste posjetili Koloseum. Ovaj savršeni ljetni koktel jednostavan je za pripremu, a mi vam u nastavku donosimo recept za Aperol Spritz koji će u vaš dom unijeti dašak prekrasne Italije!

GENERACIJA Z MIJENJA OBIČAJEZnate li što je to "suhi prosinac"? Blagdani bez alkohola novi su trend među mladima, čak polovica ih ne planira popiti ni kap ovog Božića
Nastavi čitati

APEROL SPRITZ: SIMBOL LJETA, ITALIJE, OPUŠTANJA I ELEGANCIJE

Miriše na ljeto i Italiju, simbol je opuštanja i elegancije, a vole ga gotovo svi. Aperol Spritz jedno je od najpoznatijih pića na svijetu, a zbog svoje mjehurasto-gorko-osvježavajuće mješavine Aperola, prošeka i gaziranog pića, postaje popularan svaki put kad temperature porastu.

Naziv Aperol Spritz potječe iz 1800-tih godina, kada su dijelovi regije Veneto u sjevernoj Italiji bili pod kontrolom Austro-Ugarskog Carstva. Pričalo se da su posjetitelji i vojnici iz drugih dijelova carstva smatrali talijanska vina prejakima, pa su ih razblaživali mlazom (“spritz” na njemačkom) vode.

NOVI KONCEPT ZABAVEBili smo na prvoj "ničijoj svadbi": na njoj ne postoje mladenci i ne poklanjaju se kuverte, ali se fantastično jede, pije i pleše do jutra
Nastavi čitati

Vino je možda bilo polazište za spritz, ali recept se polako razvijao. Prvo je čista voda zamijenjena gaziranom vodom, a zatim su se okusi postupno nadopunjavali pojačanim vinima i postupno likerima, što je dovelo do današnje verzije ovog popularnog ljetnog koktela.

SASTOJCI ZA APEROL I DANAS SE SMATRAJU TAJNOM, A RECEPT JE STROGO ČUVAN VEĆ VIŠE OD 100 GODINA

U Italiji Aperol Spritz nije samo obično piće, već dio kulture koja se njeguje već desetljećima. Obično se konzumira prije večere uz grickalice, a ponekad je ukrašen zelenom maslinom kako bi se dobio autentični “venecijanski spritz”.

Povijest Aperola započinje početkom 20. stoljeća. Braća Luigi i Silvio Barbieri naslijedili su očevu tvrtku za proizvodnju alkoholnih pića 1912. godine. Nakon sedam godina intenzivnog eksperimentiranja, konačno su predstavili svoje odvažno, tehničarski savršeno piće – Aperol. Ime je inspirirano francuskim izrazom za aperitiv: “Apéro”. Izvorni recept, koji se koristi i danas, strogo je čuvana tajna, ali poznato je da uključuje gorke i slatke naranče te rabarbaru, navodi portal Town And Countrymag.

Popularnost Aperola rasla je početkom 20. stoljeća, no službeni recept za Aperol Spritz, kakav danas poznajemo, rođen je tek 50-ih godina. Ovo piće brzo je postalo hit u Italiji kao aperitivo – vrsta laganog pića prije večere s niskim alkoholnim sadržajem (ABV) koje je osmišljeno da vas osvježi nakon napornog dana i potakne apetit za večernji obrok.

RECEPT ZA APEROL SPRITZ JE VRLO JEDNOSTAVAN, A UKLJUČUJE SAMO NEKOLIKO SASTOJAKA

Iako se osobne preferencije mogu razlikovati, najbolji način za pripremu Aperol Spritza jest slijediti poznatu talijansku tradiciju. Za početak, uzmite veliku vinsku čašu i napunite je ledom. Zatim koristite jednostavnu metodu “3-2-1”. Ova kombinacija uključuje:

  • Tri dijela Prosecca (75 ml): Pjenušavi talijanski klasik koji daje bazični okus i pjenušavost vašem piću.
  • Dva dijela Aperola (50 ml): Prepoznatljiv Aperol, koji svojim gorkasto-slatkim okusom daje specifičan karakter Spritzu.
  • Jedan dio gazirane vode (25 ml): Dodatak koji piću daje svježinu i laganost.

Lagano promiješajte sastojke kako biste ih spojili, ali pazite da ne izgubite mjehuriće. Zatim vaše piće ukrasite kriškom naranče ili za autentični “venecijanski spritz” možete dodati zelenu maslinu. Uživajte u svom Aperol Spritzu, baš kao što to Talijani uspješno rade već desetljećima!

Aktualno

Pročitajte još