IMAMO VODIČ!
Hrana i piće
Koktel koji miriše na ljeto, more i opuštenost lako možete napraviti i sami! Imamo jednostavan recept za savršen i elegantan Aperol Spritz
Vječna inspiracija istinskim putnicima. Otprilike tako bismo mogli opisati čarobnu Italiju, zemlju koju je gotovo svatko barem jednom u životu poželio posjetiti. Od Lombardije na sjeveru pa sve do Sicilije na jugu, ne postoji mnogo destinacija na svijetu koje mogu konkurirati Italiji u romantičnoj atmosferi. Talijani su mađioničari kada je riječ o pripremi hrane, i ne postoji osoba koja ne zna da se na Apeninskom poluotoku najbolje jede, ali i pije. A kad smo kod pića, ne spomenuti Aperol Spritz bio bi zaista veliki grijeh. Kao da ste došli u Rim, a niste posjetili Koloseum. Ovaj savršeni ljetni koktel jednostavan je za pripremu, a mi vam u nastavku donosimo recept za Aperol Spritz koji će u vaš dom unijeti dašak prekrasne Italije!
APEROL SPRITZ: SIMBOL LJETA, ITALIJE, OPUŠTANJA I ELEGANCIJE
Miriše na ljeto i Italiju, simbol je opuštanja i elegancije, a vole ga gotovo svi. Aperol Spritz jedno je od najpoznatijih pića na svijetu, a zbog svoje mjehurasto-gorko-osvježavajuće mješavine Aperola, prošeka i gaziranog pića, postaje popularan svaki put kad temperature porastu.
Naziv Aperol Spritz potječe iz 1800-tih godina, kada su dijelovi regije Veneto u sjevernoj Italiji bili pod kontrolom Austro-Ugarskog Carstva. Pričalo se da su posjetitelji i vojnici iz drugih dijelova carstva smatrali talijanska vina prejakima, pa su ih razblaživali mlazom (“spritz” na njemačkom) vode.
Vino je možda bilo polazište za spritz, ali recept se polako razvijao. Prvo je čista voda zamijenjena gaziranom vodom, a zatim su se okusi postupno nadopunjavali pojačanim vinima i postupno likerima, što je dovelo do današnje verzije ovog popularnog ljetnog koktela.
SASTOJCI ZA APEROL I DANAS SE SMATRAJU TAJNOM, A RECEPT JE STROGO ČUVAN VEĆ VIŠE OD 100 GODINA
U Italiji Aperol Spritz nije samo obično piće, već dio kulture koja se njeguje već desetljećima. Obično se konzumira prije večere uz grickalice, a ponekad je ukrašen zelenom maslinom kako bi se dobio autentični “venecijanski spritz”.
Povijest Aperola započinje početkom 20. stoljeća. Braća Luigi i Silvio Barbieri naslijedili su očevu tvrtku za proizvodnju alkoholnih pića 1912. godine. Nakon sedam godina intenzivnog eksperimentiranja, konačno su predstavili svoje odvažno, tehničarski savršeno piće – Aperol. Ime je inspirirano francuskim izrazom za aperitiv: “Apéro”. Izvorni recept, koji se koristi i danas, strogo je čuvana tajna, ali poznato je da uključuje gorke i slatke naranče te rabarbaru, navodi portal Town And Countrymag.
Popularnost Aperola rasla je početkom 20. stoljeća, no službeni recept za Aperol Spritz, kakav danas poznajemo, rođen je tek 50-ih godina. Ovo piće brzo je postalo hit u Italiji kao aperitivo – vrsta laganog pića prije večere s niskim alkoholnim sadržajem (ABV) koje je osmišljeno da vas osvježi nakon napornog dana i potakne apetit za večernji obrok.
RECEPT ZA APEROL SPRITZ JE VRLO JEDNOSTAVAN, A UKLJUČUJE SAMO NEKOLIKO SASTOJAKA
Iako se osobne preferencije mogu razlikovati, najbolji način za pripremu Aperol Spritza jest slijediti poznatu talijansku tradiciju. Za početak, uzmite veliku vinsku čašu i napunite je ledom. Zatim koristite jednostavnu metodu “3-2-1”. Ova kombinacija uključuje:
- Tri dijela Prosecca (75 ml): Pjenušavi talijanski klasik koji daje bazični okus i pjenušavost vašem piću.
- Dva dijela Aperola (50 ml): Prepoznatljiv Aperol, koji svojim gorkasto-slatkim okusom daje specifičan karakter Spritzu.
- Jedan dio gazirane vode (25 ml): Dodatak koji piću daje svježinu i laganost.
Lagano promiješajte sastojke kako biste ih spojili, ali pazite da ne izgubite mjehuriće. Zatim vaše piće ukrasite kriškom naranče ili za autentični “venecijanski spritz” možete dodati zelenu maslinu. Uživajte u svom Aperol Spritzu, baš kao što to Talijani uspješno rade već desetljećima!