Zašto Talijani uvijek izgledaju kao da su izašli s modne piste? Odgovor se krije u običaju starom nekoliko stoljeća

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Nije tajna da Talijani vole privlačiti pozornost te se trude izgledati što bolje. Stranci koji žive u Italiji mogu primijetiti da u toj zemlji postoji mnogo neobičnih navika i nepisanih pravila ponašanja koja je važno poznavati, a jedan od najistaknutijih talijanskih običaja koji posebno privlači pozornost je „struscio”. Ovaj sveti ritual večernje šetnje, posebno nedjeljom, predstavlja trenutak kada brojni stanovnici izlaze na ulice i pokazuju se u svojoj najboljoj odjeći, a ulice i trgovi postaju modne piste na otvorenom. Što dublje putujete prema jugu, to stvar postaje ozbiljnija, a marka odjeće koju nose sjajnija, poput fluorescentnih svjetala, pa je lokalno stanovništvo lako razlikovati od turista.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

„IZGLED JE SVE”: TALIJANSKA KULTURA ODIJEVANJA I NJEN UTJECAJ NA DRUŠTVENI STATUS

Odijevanje u Italiji nije samo način pokazivanja stila, već i statusni simbol. Natjecanje tko će bolje izgledati je prisutno svugdje, pa čak i kod kuće. Skupocjena dizajnerska odjeća, torbe i sunčane naočale s najnovijim modnim trendovima su neophodni za šetnju gradskim ulicama u večernjim satima i traženje potencijalnih spojeva.

U ruralnim područjima i selima, posebno onima gdje se čuvaju stare tradicije i običaji, „struscio” predstavlja romantično vrijeme na kraju dana, kada djevojke izlaze odjevene u svoje najbolje haljine, s prekrasnim mirisom parfema, savršenom šminkom i izgledom koji kao da je upravo izašao iz najboljeg svjetskog kozmetičkog salona.

S druge strane, dečki sjede za barskim stolovima i gledaju kako djevojke prolaze, pušeći cigarete i ispuštajući zvižduke. Mnogi kažu da je ovaj trenutak traženja spoja nešto najbolje što se mladim Talijanima može desiti u životu, posebno u današnje vrijeme kada svijetom vladaju društvene mreže i aplikacije za upoznavanje poput Tindera.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

OD VJERSKOG OBIČAJA DO DRUŠTVENOG DOGAĐAJA: POVIJEST „STRUSCIJA” U ITALIJI

Nije iznenađujuće da je „struscio”, koji je postao dio talijanske kulture i bontona, potekao iz Napulja, gdje lokalni stanovnici vole biti glasni i ekstravagantni. No, danas se ovaj običaj prati i u drugim talijanskim gradovima poput Milana, Firence i Rima. Na sjeveru se naziva „passeggiata”, „via vai” ili „passeggio”, što označava jednostavnu večernju šetnju bez upadljive simbolike koju ima na jugu.

Iako ovaj običaj ima materijalistički aspekt, njegovo podrijetlo je duhovne prirode. „Struscio” je započeo u Napuljskom Kraljevstvu 1700-ih kao vjerski običaj tijekom Uskrsa. Plemićke obitelji bi posjećivale crkve na takozvanoj „turneji grobova”, odjevene u svoju najbolju odjeću. S vremenom, kako su vjerske navike slabile, „struscio” je postao kodeks ponašanja koji je označavao društveni status.

Na jugu Italije, na vjenčanjima i sprovodima, žene se i danas oblače u svoje najljepše haljine, s prekrasnom šminkom i nakitom koji naglašava njihovu ljepotu. Fotografiranje je neizbježan dio ovih svečanosti i često traje satima, dok se snimaju svi mogući kutovi i kombinacije. Nakon ceremonije, gosti se okupljaju na ručku koji može trajati cijeli dan. Hrana i piće su neizostavni dio ovog obilnog obroka, uz tradicionalne delicije poput pizze, tjestenine i morskih plodova.

Nakon ručka nezaobilazna je šetnja kroz gradove i ulice, dok se pokazuje svoj najbolji izgled. Ona može potrajati satima, sve do zalaska sunca. Ovaj drevni običaj predstavlja važan dio talijanske kulture i tradicije, koji se prenosi s generacije na generaciju, te privlači turiste iz cijelog svijeta.

PODIJELI ČLANAK