Kremasti umak od govedine i gljiva najbolje ide uz pire krumpir, a uz ovaj recept uvijek će vam fantastično ispasti

Beef stroganoff klasično je rusko jelo koje je osvojilo cijeli svijet: mi ga uvijek pripremamo po ovom jednostavnom receptu i ispadne nam izvrsno!

Beef stroganoff s pire krumpirom
Foto: Shutterstock

Kroz povijest su se u svim krajevima svijeta pripremale različite verzije umaka, saftova, gulaša, mesnih jela na žlicu, praktički svaka je zemlja imala neki svoj specijalitet. No samo su rijetki dosegli svjetsku slavu i uvukli se u tisuće kuhinja, kako u kućanstvima, tako i u restoranima. Jedno od jela kojima je to uspjelo je beef stroganoff, za koji vam danas donosimo recept. Meko meso, aromatični umak, sočne gljive… Jedan od najpoznatijih “gulaša” na svijetu potječe iz Rusije, a danas se priprema na svim krajevima planete.

BEEF STROGANOV KLASIČNO JE JELO, A RECEPT JE JEDNOSTAVAN

Ovo poznato jelo podrijetlom iz Rusije ime je dobilo po bogatoj plemićkoj obitelji Stroganov. Jelo koje danas nazivamo beef stroganoff prvi je put pripremljeno u 19. stoljeću, no originalni recept nije uključivao gljive koje su danas njegov zaštitni znak. One su dodane kasnije, u zapadnim varijantama ovog jela, dok je u originalu uključivao govedinu narezanu na trakice u kremastom umaku od vrhnja i senfa.

BEEF STROGANOFF: NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT

Za ovo jelo svakako nabavite dobar komad govedine, idealno but ili ramstek. Što se tiče priloga, jelo savršeno paše uz pire krumpir, s kojim se najčešće i poslužuje, ali odlično je i s rižom ili širokom tjesteninom. Evo što će vam trebati za četiri osobe:

  • 500 g goveđeg filea ili ramsteka
  • 1 veći luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g šampinjona
  • 200 ml goveđeg temeljca
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica senfa
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za posipanje

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite luk i češnjak, pa ih narežite na sitno. Očistite šampinjone i narežite ih na ploške ili na četvrtine.
  • Sad krenite na pripremu mesa. Govedinu režite na tanke trakice tako da nožem prolazite u kontra smjeru od vlakama.
  • Na tavi širokog dna ugrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Meso posolite, popaprite i začinite dimljenom crvenom paprikom.
  • Pržite trakice mesa nekoliko mita sa svake strane, dok ne porumene i “zatvore” se. Ne želite ih prepeći, no ipak pazite da ne ostanu sirove. Izvadite meso iz tave i ostavite sa strane.
  • Na istu tavu na kojoj ste pržili meso dodajte još malo masnoće, pa pirjajte luk dok ne postane staklast. Nakon nekog vremena dodajte i češnjak i gljive.
  • Kad šampinjoni puste tekućinu, dodajte goveđi temeljac, senf i pirjajte pet minuta da se malo zgusne.
  • Sad vratite meso u tavu (zajedno sa sokom koji je pustilo na tanjuru)
  • Kuhajte još pet minuta da se sve sjedini, kušajte i dodajte začina ako nedostaju.
  • Poslužite toplo uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a za dodatnu svježinu jelo možete na kraju posuti svježim peršinom.

Pročitajte još