Sočna piletina u umaku od gljiva savršen je ručak koji će i djeca obožavati, a recept ne može biti jednostavniji

Za ručak koji spaja jednostavnost i fantastičan okus, piletina u umaku od gljiva je nepogrešiv izbor.

Kremasta piletina s gljivama u umaku od vrhnja poslužena u crnoj tavi na drvenoj podlozi, ukrašena grančicom kopra, uz svježe gljive i kuhinjski pribor u pozadini.
Foto: Shutterstock

Jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu je piletina. Uzgaja se i priprema diljem svijeta, a svaki se dan, po nekim procjenama, pojede čak 202 milijuna pilića. Jako je svestrana za pripremu. Od nje možemo napraviti fini rižoto, krepku juhu, mirisni paprikaš, pohati ju, puniti tortilje, raditi umak za tjesteninu, a savšeno paše i brojnim jelima na žlicu. Da, piletina nam teško može dosaditi. Piletina u umaku od gljiva još je jedan klasik kojem se mnogi rado vraćaju. Priprema je zaista jednostavna, a okus će vas oduševiti. Pripremite se da će vas svi tražiti „repete“, a ovo jelo obožavaju i djeca pa zaista ništa neće ostati na tanjurima.

GLJIVE SU SAVRŠENE ZA UMAKE JER IM DAJU LIJEPU TEKSTURU I ZANIMLJIV OKUS

Za ovo jelo koristite piletinu bez kostiju. To može biti najpopularniji i najčešće korišteni dio pileta, file, odnosno prsa, ali ako želite da sve bude još sočnije, upotrijebite otkoštene zabatke. Gljive se pak često smatraju superhranom, uspijevaju u gotovo svim klimatskim uvjetima, a na svijetu ih postoji više od 50 tisuća vrsta. Međutim, samo ih je 200-tinjak jestivih, pa ako nemate znanja i iskustva prepustite berbu onima koji ih poznaju i kupite ih na tržnicama ili u trgovačkim centrima.

Vegetarijancima su omiljeni dodatak jelima jer imaju dosta proteina, a jedina su namirnica biljnog podrijetla koja u svom sastavu sadrži vitamin D. Zbog toga ih se posebno preporučuje jesti u jesen i zimu kad nema puno sunca. U ovom receptu koristit ćemo one najšire dostupne, šampinjone.

SAVJETI ZA ODABIR NAJBOLJIH SASTOJAKA ZA KREMASTU PILETINU S GLJIVAMA

Namirnice potrebne za ovo jelo jednostavne su i lako dostupne. Meso pokušajte nabaviti što kvalitetnije, na tržnici ili u nekom provjerenom peradarstvu, po želji iskombinirajte više vrsta gljiva, a sa začinima se slobodno poigrajte. Važna je stavka vrhnje. Možete koristiti slatko vrhnje (koje okusom zaista nije slatko), kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje. Mi smo se odlučili za kiselo vrhnje, a vi slobodno promijenite taj dio po svom ukusu. Za pripremu ovog jela za 4 osobe bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

SASTOJCI

  • 500 g pilećeg filea (ili otkoštenog zabatka)
  • 500 g šampinjona
  • 1 manja glavica luka
  • 1 veća žlica ulja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
  • Sol, papar
  • Začini po želji: timijan, bosiljak, ljuta papričica…

POSTUPAK PRIPREME

  • Pileći file izrežite na odreske debljine do 1 cm, posolite i namažite senfom.
  • Gljive očistite i narežite na ploške. Luk očistite i usitnite.
  • Na zagrijanom ulju dinstajte luk dok ne omekša, zatim dodajte gljive.
  • Posolite kako bi gljive pustile vodu i dinstajte dok ne omekšaju.
  • U drugoj tavi zagrijte ulje i pecite pileće odreske po nekoliko minuta sa svake strane.
  • Kada tekućina iz gljiva ispari, dodajte kiselo vrhnje, promiješajte i pustite da zakuha.
  • Začinite po ukusu dodatnom soli, paprom i začinima (timijan, peperoncino, svježi peršin…).
  • Umiješajte pečene pileće odreske u umak i kratko zagrijte.
  • Poslužite uz pire krumpir, rižu ili njoke i svježu zelenu salatu.

Pročitajte još