
Kvizovi
Za ručak koji spaja jednostavnost i fantastičan okus, piletina u umaku od gljiva je nepogrešiv izbor.
Jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu je piletina. Uzgaja se i priprema diljem svijeta, a svaki se dan, po nekim procjenama, pojede čak 202 milijuna pilića. Jako je svestrana za pripremu. Od nje možemo napraviti fini rižoto, krepku juhu, mirisni paprikaš, pohati ju, puniti tortilje, raditi umak za tjesteninu, a savšeno paše i brojnim jelima na žlicu. Da, piletina nam teško može dosaditi. Piletina u umaku od gljiva još je jedan klasik kojem se mnogi rado vraćaju. Priprema je zaista jednostavna, a okus će vas oduševiti. Pripremite se da će vas svi tražiti „repete“, a ovo jelo obožavaju i djeca pa zaista ništa neće ostati na tanjurima.
Za ovo jelo koristite piletinu bez kostiju. To može biti najpopularniji i najčešće korišteni dio pileta, file, odnosno prsa, ali ako želite da sve bude još sočnije, upotrijebite otkoštene zabatke. Gljive se pak često smatraju superhranom, uspijevaju u gotovo svim klimatskim uvjetima, a na svijetu ih postoji više od 50 tisuća vrsta. Međutim, samo ih je 200-tinjak jestivih, pa ako nemate znanja i iskustva prepustite berbu onima koji ih poznaju i kupite ih na tržnicama ili u trgovačkim centrima.
Vegetarijancima su omiljeni dodatak jelima jer imaju dosta proteina, a jedina su namirnica biljnog podrijetla koja u svom sastavu sadrži vitamin D. Zbog toga ih se posebno preporučuje jesti u jesen i zimu kad nema puno sunca. U ovom receptu koristit ćemo one najšire dostupne, šampinjone.
Namirnice potrebne za ovo jelo jednostavne su i lako dostupne. Meso pokušajte nabaviti što kvalitetnije, na tržnici ili u nekom provjerenom peradarstvu, po želji iskombinirajte više vrsta gljiva, a sa začinima se slobodno poigrajte. Važna je stavka vrhnje. Možete koristiti slatko vrhnje (koje okusom zaista nije slatko), kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje. Mi smo se odlučili za kiselo vrhnje, a vi slobodno promijenite taj dio po svom ukusu. Za pripremu ovog jela za 4 osobe bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
DRAGULJ ZADARSKOG ARHIPELAGA
Hvala Ryanairu što postoji!
ČAROBNA SLAVONIJA
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto