Hrana i piće

Ovaj ukusni i mirisni brudet od liganja s krumpirom lako je pripremiti, a oduševit će svakoga tko ga proba

Prošetate li petkom nekom poslovnom četvrti u hrvatski gradovima, u kojoj radi više zalogajnica i mjesta za ručak, zasigurno će vas zapljusnuti miris prženih liganja. Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.

ZELENO ZLATO DALMACIJENa sunčanom dalmatinskom otoku krije se najveća kolekcija sorti maslina u Hrvatskoj: marljivi Toma čuva ih čak 300 i proizvodi ulja koja osvajaju svjetske nagrade
Nastavi čitati

LIGNJE SU MNOGIMA OMILJENA NAMIRNICA IZ MORA

Lignje su jedna od omiljenih i najčešće korištenih namirnica iz mora na našim prostorima. Prodaju se smrznute, već očišćene i narezane na kolutiće i krakove, možemo kupiti i zamrznute cijele, a posebna su delicija svježe jadranske lignje koje su krupnije i kao stvorene za pripremu na žaru ili punjenje. Imaju više srodnika koji se prodaju na našim prostorima, poput totana ili lignjuna, ili pak ogromne Humboltove lignje koja u receptima nekad mijenja skuplju hobotnicu.

Za ovaj recept možete koristiti običnu smrznutu lignju narezanu na kolutiće i krakove. Dan prije ostavite ju u hladnjaku da se odmrzne, prije pripreme dobro operite pod vodom i spremna je za pripremu. 

ADULTS ONLYOva šarmantna drvena koliba, udaljena od Zagreba samo dva sata vožnje, idealna je za odmor bez cike, vike i žamora djece
Nastavi čitati

RECEPT ZA GULAŠ ILI BRUDET OD LIGANJA

Za pripremu ovog jela za četiri osobe bit će vam potrebno:

  • 800 g očišćenih i narezanih lignji
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1 velika glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 dcl suhog bijelog vina
  • 100 ml soka od rajčice
  • začini: lovorov list, bosiljak, majčica dušica
  • sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Lignje očistite i narežite ako ste kupili cijele, te ih operite pod hladnom vodom.
  • Luk očistite i narežite na sitno. Češnjak očistite i nasjeckajte.
  • Ogulite krumpir i narežite ga na sitne kockice.
  • Ugrijte maslinovo ulje u loncu šireg dna, pa na njega dodajte luk.
  • Nakon pet minuta, dodajte i češnjak pa sve zajedno dinstajte uz miješanje još 2-3 minute.
  • Kad je luk omekšao, dodajte lignje. Posolite, promiješajte, pa nakon dvije-tri minute podlijte s vinom.
  • Pirjajte sve zajedno dok alkohol ne ispari iz vina, 10-ak minuta.
  • Tada dodajte krumpir i sve ostale začine, te prelijte s vodom (ili ribljim ili povrtnim temeljcem) tako da tekućina prekrije sve sastojke.
  • Smanjite vatru i ostavite sve da se kuha oko 30 minuta.
  • Nakon 30 minuta dodajte sok od rajčice, promiješajte i provjerite začine.
  • Kuhajte još desetak minuta, dok krumpir nije skroz kuhan, a lignje meke.
  • Prije posluživanja izvadite lovor iz brudeta. Poslužite toplo!

Aktualno

Pročitajte još