
PUTEVIMA POVIJESTI
Prošetate li petkom nekom poslovnom četvrti u hrvatski gradovima, u kojoj radi više zalogajnica i mjesta za ručak, zasigurno će vas zapljusnuti miris prženih liganja. Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.
Lignje su jedna od omiljenih i najčešće korištenih namirnica iz mora na našim prostorima. Prodaju se smrznute, već očišćene i narezane na kolutiće i krakove, možemo kupiti i zamrznute cijele, a posebna su delicija svježe jadranske lignje koje su krupnije i kao stvorene za pripremu na žaru ili punjenje. Imaju više srodnika koji se prodaju na našim prostorima, poput totana ili lignjuna, ili pak ogromne Humboltove lignje koja u receptima nekad mijenja skuplju hobotnicu.
Za ovaj recept možete koristiti običnu smrznutu lignju narezanu na kolutiće i krakove. Dan prije ostavite ju u hladnjaku da se odmrzne, prije pripreme dobro operite pod vodom i spremna je za pripremu. Za pripremu ovog jela za četiri osobe bit će vam potrebno:
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto