Gdje na zagrebačkom Adventu pojesti dobru kobasicu, burger ili sarmu? Izdvojili smo top lokacije na Fuliranju koje se isplati posjetiti

Fuliranje
Fotografije: Krešimir Čižmek (Putni Kofer)
piše Putni Kofer

Prepoznatljiva gastronomska ponuda, koja polako postaje zaštitni znak Adventa u Zagrebu, ovog je prosinca ponovo nadmašila sva očekivanja. Diljem grada mogu se pronaći brojne kućice s bogatom ponudom hrane i pića, od austrijskih germknedli i domaćih fritula pa sve do uvijek dobrih kobasica, burgera i sarmi te kuhanog gina i vina, a omiljeno odredište svih onih koji se nađu u metropoli u ovom blagdanskom razdoblju zasigurno je Fuliranje. Ovo popularno street food adventsko događanje poput pravog „trendsetera” svake godine pomiče granice i donosi neke nove savršeno začinjene okuse i neobične kombinacije, a mi smo odlučili naše dobro istrenirane želudce izvesti u izlazak te isprobati što sve nudi Fuliranje na dvije lokacije – na terasi Oleander hotela Esplanade i na Strossmayerovu trgu. Izdvojili smo najzanimljivije iz ponude, a ovo su naši dojmovi…

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

INSTITUT ZA KOBASICE BY MATE JANKOVIĆ

Kao što i samo ime kaže, Institut za kobasice razoružat će vas najpopularnijim adventskim jelom u režiji slavnog chefa Mate Jankovića. U ponudi imaju nekoliko zanimljivih kombinacija koje osvajaju posjetitelje zagrebačkog Adventa već nekoliko godina, a svoje su mjesto pod zvjezdanim nebom zaslužile zbog mekanih brioche peciva, vrhunskog domaćeg mesa i sjajne recepture koja se konstantno usavršava. Usudili bi se reći baš kao iz bakine kuhinje, no Jankovićeva je kuhinja dovedena do tolikog savršenstva da ga je teško uspoređivati s bakama koje su nas s puno ljubavi hranile i odgajale.

Na prvi pogled su nas privukle Frankfurterka s čistim telećim mesom i Kranjska sa sirom. Obje su porcije bile ogromne, meso ukusno, dodaci maštoviti, a cijene i više nego prihvatljive s obzirom na to da će vam svaki zalogaj izmamiti osmijeh na lice. Uz odlične ocjene za obje kombinacije, prednost dajemo kranjskoj kobasici koja je bila uvertira u ovu našu gastro avanturu, ali i dobar „pokretač” pa se temperatura koja je u zraku plesala oko nule činila sasvim podnošljivom. Ako volite kobasice, a dosta vam je dosadnih debrecinka s običnim suhim pecivom i klasičnim senfom, onda je ovaj Institut na Fuliranju prava adresa za vas.

CHEF’S BY IVAN PAŽANIN

Još jedna atraktivna destinacija s potpisom poznatog hrvatskog chef kojeg šira televizijska publika zna kao člana žirija popularnog kulinarskog showa „Tri dva jedan – kuhaj“ predstavila nam je nekoliko slavnih burgera kojih se ne bi postidili ni skupi svjetski restorani s Michelinovim zvjezdicama. Bez puno razmišljanja, odabrali smo burgere Truffle panceta i Crispy kapula, dvije zvijezde Pažaninovog menija i opet se iznenadili skladom i savršenstvom okusa. Toliko su mekani, ukusni, sočni i drugačiji od svih burgera koje smo u životu probali…

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Prednost dajemo burgeru Truffle panceta koji je imao posebno dobar šmek zbog okusa tartufa, u odličnoj kombinaciji s majonezom, crvenim lukom i pečenom pancetom. Iako se u njemu kriju i jalapeño papričice, ljutina ne prevladava nad ostalim okusima te slobodno možemo reći da je ova verzija burgera najbolja na ovogodišnjem adventu. Za ljubitelje klasičnih burgera, bez previše dodataka i filozofije ukrašavanja, tu je Cheesy Cheese kombinacija.

PICNIC

Već uigrana mlada zadarska ekipa koja je osvojila street food festivale diljem Hrvatske (mi se još uvijek sjećamo Zagreb Burger festivala i one fantastične kombinacije batata i tartufa), Picnic je i ove godine oduševio sve ljubitelje dobre klope svojim, kako kažu, drugačijim sarmama. I uistinu se tako zovu, Drugačije sarme, i one su prave zvijezde ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu. Ova prefina mesna delicija s kiselim kupusom ima okus kao domaće sarme kakve rade mame i bake, ali su cijela tekstura i način posluživanja u potpunosti drugačiji. Nemojte da vas iznenadi pjenica od krumpira na vrhu i prepečeni komad kruha – pjenica je izvrsna, a focacciu nabavljaju iz Noelove pekarnice pa s njom ne možete pogriješiti.

Kušali smo i juneće obraze u mekanom brioche pecivu, u kombinaciji s BBQ mayo umakom, čipsom od sira, mladim lukom i coleslaw salatom. Fino i sočno! Ne propustite probati i njihov topli koktel od gina obogaćen sokom od jabuke, medom, svježom narančom i zimskim začinima. Jedno je sigurno – osvojit će vas na prvi gutljaj!

LE KOLAČ

Ako ste posljednjih dana prisutni na Facebooku ili Instagramu, osim statusa i fotografija naših Vatrenih iz Katra, zasigurno ste primijetili da svi pričaju o divovskim fritulama i slatkim delicijama ponajboljeg domaćeg slastičara Roberta Hromalića. Kušali smo Apple pie fritulu, punjenu kremom od jabuka i vanilijom te posutu karamelom i čokoladom u prahu, i genijalnu pitu od višanja s preljevom od čokolade. Na vaš tanjur će doći sve toplo i preukusno, baš onako kako treba kada su temperature oko nule ili koji stupanj niže.

BEG’S PLANT BASED

Iznenađenje na kraju nije izostalo! Odlučili smo kušati još nešto iz Plant Based kategorije, u mnogima omiljenoj kućici koja nas je osvojila i na Zagreb Burger Festivalu s burgerom od proteina graška. Kao što smo i ranije pisali, vjerojatno nikada ne bismo pogodili da pljeskavice koje smo jeli nisu životinjskog porijekla.

Na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu su se predstavili s mini sarmama u ljubičastom zelju koje sami kisele, pune s beyond meat mesom i rižom te poslužuju s pire krumpirom koji se priprema s plant based mlijekom i kokosovim maslacem. I koliko god vam ta kombinacija zvučala pomalo čudno i egzotično – upravo je svaki zalogaj baš toliko fantastičan! Kako nam je objasnio mladi Vanja, ljubičasto zelje sami kisele jer ga nisu mogli nigdje kupiti, a reakcije onih koji su kušali ove jedinstvene sarme su odlične.  

Krema od krumpira se savršeno stapa s kiselkastim zeljem, a plant based meso djeluje kao obično. Osim sarmica, kušali smo i Beg’s K’baja Grande, plant based kobasice iz njihove domaće proizvodnje koje su zadovoljile očekivanja i još jednom potvrdile mišljenje da hrana bez mesa može biti itekako ukusna, atraktivna i zavodljiva za vaše nepce. Samo si dajte priliku, ako ne zbog ljubičastih sarmi i kobasica, onda ih posjetite na terasi Oleander hotela Esplanade zbog spektakularnog Cookies in cream koktela koji će vas u kombinaciji s toplim čajem i viskijem s medom ugrijati, opustiti, a možda i potaknuti da postanete ljubitelj vrhunske i zdrave plant based prehrane.

PODIJELI ČLANAK