
Kvizovi
Ljeto je gurmanski jedno od najzanimljivijih godišnjih doba, stabla su bogata voćem, a sočno i mirisno povrće dolazi na svoj puni urod. Ljetni recepti puni su boja, okusa i mirisa, a zbog visokog udjela svježih sezonskih namirnica vrlo su zdravi. Uz tikvice, rajčicu i papriku, jedno od najpopularnijih ljetnih povrća su i krastavci. Jedemo ih same, u različitim salatama, umacima, no jeste li znali da se od njih može napraviti i ukusna juha? Hladna juha od krastavaca idealna je za vruće ljetne dane, a u nastavku donosimo jednostavan i provjeren recept.
Krastavci su bogati vodom i zato ih je idealno jesti ljeti kad nam je potrebna jača hidratizacija. Zimi uživamo u ukiseljenima, a ljeti treba dati prednost svježima. Čak 96 posto njihovog sastava čini voda, pa su niskokalorični, ali obiluju mineralima i vitaminima, posebice kalijem i magnezijem. Pojedete li 100 grama krastavaca unijet ćete samo 15 kalorija. To znači da bi trebali pojesti više od tri kile krastavaca da unesete energetsku vrijednost jedne prosječne čokolade! Dakako, većina će nas ipak dodati neke začine, maslinovo ulje, kiselo vrhnje ili grčki jogurt koji će obrok učiniti hranjivijim, no i dalje zdravim i lako probavljivim.
Ako ste se zasitili salata, a želite još uživati u sezoni krastavaca, rješenje je hladna juha od krastavaca čija je priprema jednostavna, a okus izvrstan. Može se pripremati na dva načina, kuhanjem, pa hlađenjem juhe, ili blendanjem svih sastojaka bez paljenja štednjaka. Mi vam predstavljamo recept za ovu jednostavniju verziju, za koju će vam trebati tek nekoliko sastojaka, dobri začini i blender. Za dvije porcije trebat će vam ovi sastojci:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kvizovi
istarska prijestolnica pjenušaca
Najmirniji otok u Istri
NJIHOV GLAS NAPOKON SE ČUJE
Obnovljeno zdanje
Jezero s dva lica
BAJKA NA DLANU
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU