Krastavci nisu samo za salatu! Evo kako pripremiti ukusnu i osvježavajuću hladnu juhu koja je gotova u trenu

Foto: Shutterstock

Ljeto je gurmanski jedno od najzanimljivijih godišnjih doba, stabla su bogata voćem, a sočno i mirisno povrće dolazi na svoj puni urod. Ljetni recepti puni su boja, okusa i mirisa, a zbog visokog udjela svježih sezonskih namirnica vrlo su zdravi. Uz tikvice, rajčicu i papriku, jedno od najpopularnijih ljetnih povrća su i krastavci. Jedemo ih same, u različitim salatama, umacima, no jeste li znali da se od njih može napraviti i ukusna juha? Hladna juha od krastavaca idealna je za vruće ljetne dane, a u nastavku donosimo jednostavan i provjeren recept.

ČAK 96 POSTO SASTAVA KRASTAVACA JE VODA PA UŽIVAJTE U NJIMA BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Krastavci su bogati vodom i zato ih je idealno jesti ljeti kad nam je potrebna jača hidratizacija. Zimi uživamo u ukiseljenima, a ljeti treba dati prednost svježima. Čak 96 posto njihovog sastava čini voda, pa su niskokalorični, ali obiluju mineralima i vitaminima, posebice kalijem i magnezijem. Pojedete li 100 grama krastavaca unijet ćete samo 15 kalorija. To znači da bi trebali pojesti više od tri kile krastavaca da unesete energetsku vrijednost jedne prosječne čokolade! Dakako, većina će nas ipak dodati neke začine, maslinovo ulje, kiselo vrhnje ili grčki jogurt koji će obrok učiniti hranjivijim, no i dalje zdravim i lako probavljivim.

DVA SU OSNOVNA NAČINA PRIPREME JUHE, MI DONOSIMO RECEPT ZA ONAJ ZA KOJI NE TREBATE PALITI ŠTEDNJAK

Ako ste se zasitili salata, a želite još uživati u sezoni krastavaca, rješenje je hladna juha od krastavaca čija je priprema jednostavna, a okus izvrstan. Može se pripremati na dva načina, kuhanjem, pa hlađenjem juhe, ili blendanjem svih sastojaka bez paljenja štednjaka. Mi vam predstavljamo recept za ovu jednostavniju verziju, za koju će vam trebati tek nekoliko sastojaka, dobri začini i blender. Za dvije porcije trebat će vam ovi sastojci:

  • 2 krastavca
  • 300 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  • 1 režanj češnjaka
  • stručak svježih začina (bosiljak, kopar, menta, timijan…)
  • 2 žličice limunova soka
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • 1 žlica tahinija
  • sol, papar
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @taste_withjomy

POSTUPAK PRIPREME

  • Ogulite krastavce, prerežite ih na pola i izdubite sjemenke.
  • Narežite krastavce na manje komade. Očistite češnjak i nasjeckajte začinsko bilje.
  • Stavite sve sastojke u blender: krastavce, jogurt/vrhnje, češnjak, začine, tahini, limunov sok i maslinovo ulje.
  • Začinite solju i paprom.
  • Blendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  • Provjerite okus i po potrebi dodajte još začina.
  • Ohladite juhu u hladnjaku.
  • Poslužite hladnu, ukrašenu kolutovima krastavca, svježim začinima i kapima maslinova ulja.
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @thefeedfeed

Pročitajte još