Hrana i piće

Krastavci nisu samo za salatu! Evo kako pripremiti ukusnu i osvježavajuću hladnu juhu koja je gotova u trenu

Ljeto je gurmanski jedno od najzanimljivijih godišnjih doba, stabla su bogata voćem, a sočno i mirisno povrće dolazi na svoj puni urod. Ljetni recepti puni su boja, okusa i mirisa, a zbog visokog udjela svježih sezonskih namirnica vrlo su zdravi. Uz tikvice, rajčicu i papriku, jedno od najpopularnijih ljetnih povrća su i krastavci. Jedemo ih same, u različitim salatama, umacima, no jeste li znali da se od njih može napraviti i ukusna juha? Hladna juha od krastavaca idealna je za vruće ljetne dane, a u nastavku donosimo jednostavan i provjeren recept.

IMAMO VODIČ!Barokni grad na sjeveru Hrvatske, koji nazivaju „mali Beč“, ima sve za savršen zimski izlet: najljepši advent u zemlji, divan dvorac, živopisne kavane i slastičarne
Nastavi čitati

ČAK 96 POSTO SASTAVA KRASTAVACA JE VODA PA UŽIVAJTE U NJIMA BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Krastavci su bogati vodom i zato ih je idealno jesti ljeti kad nam je potrebna jača hidratizacija. Zimi uživamo u ukiseljenima, a ljeti treba dati prednost svježima. Čak 96 posto njihovog sastava čini voda, pa su niskokalorični, ali obiluju mineralima i vitaminima, posebice kalijem i magnezijem. Pojedete li 100 grama krastavaca unijet ćete samo 15 kalorija. To znači da bi trebali pojesti više od tri kile krastavaca da unesete energetsku vrijednost jedne prosječne čokolade! Dakako, većina će nas ipak dodati neke začine, maslinovo ulje, kiselo vrhnje ili grčki jogurt koji će obrok učiniti hranjivijim, no i dalje zdravim i lako probavljivim.

DVA SU OSNOVNA NAČINA PRIPREME JUHE, MI DONOSIMO RECEPT ZA ONAJ ZA KOJI NE TREBATE PALITI ŠTEDNJAK

Ako ste se zasitili salata, a želite još uživati u sezoni krastavaca, rješenje je hladna juha od krastavaca čija je priprema jednostavna, a okus izvrstan. Može se pripremati na dva načina, kuhanjem, pa hlađenjem juhe, ili blendanjem svih sastojaka bez paljenja štednjaka. Mi vam predstavljamo recept za ovu jednostavniju verziju, za koju će vam trebati tek nekoliko sastojaka, dobri začini i blender. Za dvije porcije trebat će vam ovi sastojci:

VIŠE OD SUNCA I MORAOvdje je povijest utkana u svaki kamen: istražite prekrasne stare utvrde i moćne tvrđave u Dalmaciji koje čuvaju nevjerojatne priče
Nastavi čitati
  • 2 krastavca
  • 300 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  • 1 režanj češnjaka
  • stručak svježih začina: bosiljak, kopar, menta, timijan…
  • 2 žličice limunova soka
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • 1 žlica tahinija
  • sol, papar
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @taste_withjomy

POSTUPAK PRIPREME

Ogulite krastavce i prerežite ih na pola. Nekoliko lijepih kriški sačuvajte za dekoraciju. Iz sredine izdubite sjemenke i bacite ih, pa plod narežite na manje kockice. Očistite češnjak, a začine sitnije narežite. Stavite sve u blender, dodajte tahini, limunov sok i maslinovo ulje, posolite i popaprite. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Provjerite začine i dodajte po potrebi još soli i papra. Ako vam se učini preblaga, možete dodati i još jedan mali komad češnjaka ili više začinskog bilja. Kad ste zadovoljni okusima, blendajte dok se sve ne sjedini. Ostavite neko vrijeme da se ohladi. Prije serviranja, rasporedite juhu u tanjure i svaki ukrasite s nekoliko kolutova svježeg krastavca, omiljenim svježim začinom i par kapi maslinova ulja.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @thefeedfeed

Aktualno

Pročitajte još