Danas nam treba nešto toplo i jednostavno! Ova brza juha od rajčice grije i krijepi, a gotova je u trenu

Foto: Vedran Bošković

Juha je jelo koje prija u različitim trenucima, grije tijelo, hidratizira ga i pritom hrani vrijedni nutrijentima. Istraživanje je pokazalo da svaki deseti Hrvat juhu jede svaki dan, a gotovo polovica nekoliko puta tjedno. Ovaj je okrepljujući obrok duboko ukorijenjen u našu tradiciju i nema boljeg načina za započeti objed, što god dolazilo na stol nakon nje. U nastavku donosimo recept za juhu od rajčice koja je oduvijek jedna od omiljenih i kod nas se jede u svako doba godine.

STRUČNJACI SE SLAŽU: REDOVITO JESTI JUHU JAKO JE ZDRAVO

Stručnjaci se slažu da je jesti juhu vrlo zdrava navika. Sadrži sol, hrani tijelo tekućinom, kalorijama i elektrolitima, a ako je gusta može biti i zaseban brzi i hranjivi obrok. I dok neke juhe treba kuhati dugo, dodati im niz sastojaka i oko se njih truditi, ponekad nam svima paše brzo i jednostavno rješenje fantastičnog okusa. Upravo je takav recept koji donosimo u nastavku. Za njegovu vam pripremu treba samo 15-ak minuta.

TRADICIONALNI RECEPT ZA JUHU OD RAJČICE ZA KOJI VEĆ IMATE SVE U KUHINJI

Sezona pravih, finih ljetnih rajčica još je daleko, no dok čekamo njihovo vrijeme, uvijek juhu možete napraviti od pasirane rajčice i tako dobiti ukusan obrok. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka koje većina ima uvijek kod kuće, a ne morate biti ni posebno vješt kuhar. U nastavku donosimo tradicionalni recept za juhu od rajčice koju možete napraviti tijekom cijele godine.

SASTOJCI

  • 2 žlice masti ili ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 manja glavica luka
  • 400 ml vode ili temeljca
  • 600 ml pasirane rajčice
  • 2 žličice šećera
  • sol
  • papar
  • 300 g ribane kašice (tarane)
  • U lonac stavite mast ili ulje te dodajte sitno sjeckani luk.
  • Dinstajte luk 5-6 minuta na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast.
  • Dodajte brašno i kratko zapržite kako biste napravili zapršku.
  • Umiješajte pasiranu rajčicu, dobro promiješajte, pa dodajte vodu ili temeljac.
  • Začinite solju, paprom i šećerom koji će ublažiti kiselost rajčice.
  • Kad juha prokuha, dodajte ribanu kašicu (taranu) i kuhajte još 10-15 minuta.
  • Poslužite toplo, po želji s nekoliko kapi maslinova ulja i listićem bosiljka.

Pročitajte još