
Slastica s potpisom grada
Idealno jelo kada želite nešto brzo, ukusno i drugačije. Rižoto s plodovima mora klasik je koji baš nikad ne razočara.
Mnogi će se složiti kako je malo jela na svijetu koja su postala toliko popularna i opće prihvaćena kao što je to rižoto! Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi.
Povijest rižota prirodno je vezana uz povijest riže u Italiji. Iako postoje mnoga oprečna mišljenja o točnim povijesnim događanjima i početku proizvodnje, rižu su u Italiju i Španjolsku prvi donijeli Arapi tijekom srednjeg vijeka. Ubrzo se pokazalo da su vlažni uvjeti na Sredozemlju savršeni za uzgoj, a golemu su zaradu ostvarili oni koji su prodavali rižu u Genovi, Veneciji i okolici. Njena popularnost je rasla na cijelom Apeninskom poluotoku, iako prvenstveno među bogatima zahvaljujući previsokim cijenama. Međutim, nakon što je ostatak svijeta otkrio kvalitetu talijanske kuhinje i proizvoda, novac je stigao i dostupnost riže se proširila, čineći je dostupnijom među ljudima različitog financijskog statusa.
Danas se ovo jelo uvelike poslužuje, gotovo nepromijenjeno, u kuhinjama i restoranima diljem svijeta, s različitim kombinacijama poput morskih plodova, jastoga, tartufa, teletine, gljiva, crnila lignji, puževa, šparoga, kobasica, bundeve i gotovo svega što danas možemo pronaći na tržnici. Jedan od razloga zašto je rižoto toliko popularan je taj što se radi o vrlo jednostavnom, a opet izdašnom i bogatom jelu.
Ako želite da vaš rižoto s plodovima mora bude kremast, onda je najbolje da koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Dobro je znati da riža dugog zrna sadrži manje škroba i u pravilu se ne koristi za pripremu rižota, nego kao prilog uz neko drugo jelo.
Drugi mali trik koji će vam preporučiti vrsni kuhari je da se rižoto umjesto u loncu priprema u dubljoj tavi debljeg dna kako bi sve sastojke imali na oku tijekom priprema. Kvalitetan temeljac od plodova mora je idealan, ali možete koristiti riblji temeljac ili povrtnu juhu ako to imate pri ruci.
U srcu Dalmacije, na mjestu gdje rijeka ljubi more, a kontinent se spaja s Mediteranom smjestio se Skradin, gradić čija je stara gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture, koji čuva ulaz u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova, Krku, i koji je mjesto vrhunske gastronomije i jela kakva se ne pripremaju nigdje drugdje. Najpoznatije od tih jela svakako je skradinski rižot koji je oduševilo i svjetski poznatog chefa i gastro avanturista Anthonyja Bourdaina kada je snimao emisiju na hrvatskoj obali.
„Holy S..t, kako je ovo dobro!“ uzviknuo je kad su mu ga servirali i utvrdio da želi zaplivati u loncu u kojem se kuhao. Iako je njegov način pripreme specifičan i radi se u ogromnim loncima, od velike količine mesa, luka, temeljca i riže i kuha se osam, devet pa i 12 sati, ovo jela zaista morate kušati. Evo kako napraviti skradinski rižot kod kuće.
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
NEOTKRIVENI RAJ
Sveopća kontrola
Kvizovi
Zeleni kutci blizu Zagreba
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa
Lagano i puno okusa
Tanjur pun morskih priča
Oslić na dva načina
Ručak ili večera bez stresa