Tako jednostavno, a tako fino: rižoto s plodovima mora je savršena ideja za brzi ručak

Rižoto s plodovima mora
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Mnogi će se složiti kako je malo jela na svijetu koja su postala toliko popularna i opće prihvaćena kao što je to rižoto! Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi.

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

RIŽU SU U ITALIJU DONIJELI ARAPI, A MEDITERANSKO PODNEBLJE POKAZALO SE IZVRSNIM ZA UZGOJ

Povijest rižota prirodno je vezana uz povijest riže u Italiji. Iako postoje mnoga oprečna mišljenja o točnim povijesnim događanjima i početku proizvodnje, rižu su u Italiju i Španjolsku prvi donijeli Arapi tijekom srednjeg vijeka. Ubrzo se pokazalo da su vlažni uvjeti na Sredozemlju savršeni za uzgoj, a golemu su zaradu ostvarili oni koji su prodavali rižu u Genovi, Veneciji i okolici. Njena popularnost je rasla na cijelom Apeninskom poluotoku, iako prvenstveno među bogatima zahvaljujući previsokim cijenama. Međutim, nakon što je ostatak svijeta otkrio kvalitetu talijanske kuhinje i proizvoda, novac je stigao i dostupnost riže se proširila, čineći je dostupnijom među ljudima različitog financijskog statusa.

Danas se ovo jelo uvelike poslužuje, gotovo nepromijenjeno, u kuhinjama i restoranima diljem svijeta, s različitim kombinacijama poput morskih plodova, jastoga, tartufa, teletine, gljiva, crnila lignji, puževa, šparoga, kobasica, bundeve i gotovo svega što danas možemo pronaći na tržnici. Jedan od razloga zašto je rižoto toliko popularan je taj što se radi o vrlo jednostavnom, a opet izdašnom i bogatom jelu.

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

TAJNA PRIPREME SAVRŠENOG RIŽOTA S PLODOVIMA MORA LEŽI U NEKOLIKO MALIH TRIKOVA

Ako želite da vaš rižoto s plodovima mora bude kremast, onda je najbolje da koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Dobro je znati da riža dugog zrna sadrži manje škroba i u pravilu se ne koristi za pripremu rižota, nego kao prilog uz neko drugo jelo.

Drugi mali trik koji će vam preporučiti vrsni kuhari je da se rižoto umjesto u loncu priprema u dubljoj tavi debljeg dna kako bi sve sastojke imali na oku tijekom priprema. Kvalitetan temeljac od plodova mora je idealan, ali možete koristiti riblji temeljac ili povrtnu juhu ako to imate pri ruci.

POTREBNI SASTOJCI I SAVJET ZA PRIPREMU: UVIJEK GA KUHAJTE NA LAGANOJ VATRI

Rižoto s plodovima mora je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu i može lako zagorjeti. Uvijek ga kuhajte na laganoj vatri uz miješanje, a za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 1 veći ljubičasti luk
  • šalica riže
  • pakiranje smrznutih morskih plodova
  • 1 dl bijelog vina
  • sol, papar, mediteranski začini, peršinov list
  • maslinovo ulje
  • žlica maslaca
  • povrtni temeljac

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite i sitno nasjeckajte jedan veći ljubičasti luk. Stavite tavu na laganu vatru i malo maslinovog ulja te pirjajte luk dok ne omekša ili dok ne porumeni. Stavite prstohvat soli da bolje omekša. Zatim, dodajte šalicu riže i na suho pržite još pet minuta uz lagano miješanje.
  • Dodajte šalicu temeljca, a nakon što ishlapi dolijte vino. Zatim dodajte pakiranje smrznutih morskih plodova iz kojeg treba izvaditi crvene surimi štapiće koji se brzo raspadnu. Njih možete dodati svega dvije do tri minute prije kraja.
  • Nastavite s dolijevanjem temeljca i učestalim miješanjem dok riža ne omekša. Riža ne smije biti prekuhana, a svaki put kad upije tekućinu dodajte joj još temeljca. Začinite i pred kraj dodajte žlicu maslaca, peršinov list i surimi. Ostavite da odstoji 5-10 minuta i poslužite toplo sa sirom ribancem i salatom po želji. Dobar tek!

ZANIMA VAS KAKO NAPRAVITI SKRADINSKI RIŽOT?

U srcu Dalmacije, na mjestu gdje rijeka ljubi more, a kontinent se spaja s Mediteranom smjestio se Skradin, gradić čija je stara gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture, koji čuva ulaz u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova, Krku, i koji je mjesto vrhunske gastronomije i jela kakva se ne pripremaju nigdje drugdje.

Najpoznatije od tih jela svakako je skradinski rižot koji je oduševilo i svjetski poznatog chefa i gastro avanturista Anthonyja Bourdaina kada je snimao emisiju na hrvatskoj obali. „Holy S..t, kako je ovo dobro!“ uzviknuo je kad su mu ga servirali i utvrdio da želi zaplivati u loncu u kojem se kuhao. Iako je njegov način pripreme specifičan i radi se u ogromnim loncima, od velike količine mesa, luka, temeljca i riže i kuha se osam, devet pa i 12 sati, ovo jela zaista morate kušati. Evo kako napraviti skradinski rižot kod kuće.

PODIJELI ČLANAK