
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
Ljeto je, kad se radi o voću i povrću, vrijeme obilja. Svaki dan uživamo u slasnoj lubenici, salate svježih od rajčica, paprika i krastavaca svaki su dan na našem stolu, a sa sezonskim namirnicama redovito i kuhamo. Od tradicionalne šalše, ukusnog sataraša, finog složenca od povrća, pa sve do finih variva i talijanskog klasika s patlidžanima, izbora nam ovih dana zaista ne nedostaje. No sve se češće okrećemo starim, provjerenim receptima i jelima koja mirišu na djetinjstvo. Đuveč riža svakako je jedno takvih. U nastavku donosimo najbolji recept za đuveč uz koji će vam ovo jelo baš svaki put ispasti odlično!
Đuveč se jede u svim krajevima Hrvatske, kao i na cijelom Balkanu. Posebno je popularan u Bugarskoj, a u Rumunjskoj se naziva ghiveci i smatra se nacionalnim jelom koje je ime dobilo po glinenoj posudi u kojoj se kuhalo. Recepti se razlikuju od zemlje do zemlje i od regije do regije. Neki u njega dodaju meso, no originalni recept uključuje samo povrće, i to što više vrsta. Neovisno o receptu ideja je ista: ukuhati svježe, sezonsko povrće u gusti i ukusni umak, koji potom poslužujemo s rižom. Često se jede kao prilog mesu, ali sasvim dobro funkcionira i kao lagano, samostalno jelo.
Najbolji recept za đuveč je onaj u kojem upotrijebite povrće koje imate i igrate se s omjerima i začinima. Sastojci, dakle, nisu uklesani u kamenu i ovo je jelo kao stvorenu za improvizaciju. U našem je naglasak na sočnim i mesnatim rajčicama, po mogućnosti dvije vrste, i ukusnim sezonskim rajčicama. Vi slobodno dodajte i mrkvu, patlidžan, grašak… Rižu kuhamo posebno, pa na kraju sve izmiješamo. Evo što vam je sve potrebno za lonac đuveč riže za četiri osobe (i da još ostane malo za večeru):
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik