Tradicionalni đuveč pravi je okus djetinjstva i lagani ljetni ručak sa sezonskim namirnicama koji može biti prilog mesu, ali i samostalno jelo

Foto: Getty Images

Ljeto je, kad se radi o voću i povrću, vrijeme obilja. Svaki dan uživamo u slasnoj lubenici, salate svježih od rajčica, paprika i krastavaca svaki su dan na našem stolu, a sa sezonskim namirnicama redovito i kuhamo. Od tradicionalne šalše, ukusnog sataraša, finog složenca od povrća, pa sve do finih variva i talijanskog klasika s patlidžanima, izbora nam ovih dana zaista ne nedostaje. No sve se češće okrećemo starim, provjerenim receptima i jelima koja mirišu na djetinjstvo. Đuveč riža svakako je jedno takvih. U nastavku donosimo najbolji recept za đuveč uz koji će vam ovo jelo baš svaki put ispasti odlično!

U RUMUNJSKOJ SE JEDNA VERZIJA ĐUVEČA SMATRA NACIONALNIM JELOM

Đuveč se jede u svim krajevima Hrvatske, kao i na cijelom Balkanu. Posebno je popularan u Bugarskoj, a u Rumunjskoj se naziva ghiveci i smatra se nacionalnim jelom koje je ime dobilo po glinenoj posudi u kojoj se kuhalo. Recepti se razlikuju od zemlje do zemlje i od regije do regije. Neki u njega dodaju meso, no originalni recept uključuje samo povrće, i to što više vrsta. Neovisno o receptu ideja je ista: ukuhati svježe, sezonsko povrće u gusti i ukusni umak, koji potom poslužujemo s rižom. Često se jede kao prilog mesu, ali sasvim dobro funkcionira i kao lagano, samostalno jelo.

NAJBOLJI RECEPT ZA ĐUVEČ RIŽU

Najbolji recept za đuveč je onaj u kojem upotrijebite povrće koje imate i igrate se s omjerima i začinima. Sastojci, dakle, nisu uklesani u kamenu i ovo je jelo kao stvorenu za improvizaciju. U našem je naglasak na sočnim i mesnatim rajčicama, po mogućnosti dvije vrste, i ukusnim sezonskim rajčicama. Vi slobodno dodajte i mrkvu, patlidžan, grašak… Rižu kuhamo posebno, pa na kraju sve izmiješamo. Evo što vam je sve potrebno za lonac đuveč riže za četiri osobe (i da još ostane malo za večeru):

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite luk i češnjak te ih sitno nasjeckajte.
  • Paprike očistite od peteljki i koštica te ih nasjeckajte na kockice. Rajčice narežite na manje komade.
  • Ugrijte maslinovo ulje i dodajte luk. Dinstajte oko 5 minuta, zatim dodajte češnjak i nastavite još 2-3 minute uz miješanje.
  • Dodajte nasjeckane paprike i pirjajte 10 minuta. Potom dodajte tikvice i nastavite pirjati još 5 minuta.
  • Umiješajte nasjeckane rajčice, dobro promiješajte i začinite solju, paprom, lovorovim listom i šećerom.
  • Kuhajte sve zajedno oko 30 minuta na laganoj vatri.
  • U međuvremenu skuhajte rižu prema uputama na pakiranju, ali 5 minuta kraće.
  • Dodajte “al dente” kuhanu rižu u povrće, promiješajte i kuhajte još 5 minuta.
  • Po želji začinite svježim bosiljkom i peršinom te dodajte malo parmezana ili kockicu maslaca.
  • Poslužite toplo ili hladno.

Pročitajte još