Omiljena mjesta za odlazak po ukusna peciva i fine kolače: 5 pekarnica u Zagrebu koje se uistinu trude ponuditi ono nešto više

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Impresivna pekarska scena u Zagrebu stalno se povećava, a kruh od kiselog tijesta i s divljim kvascem postao je omiljen među zahtjevnijim ljubiteljima pekarskih proizvoda. Takva vrsta kruha zdravija je i hranjivija alternativa onom običnom jer se lakše probavlja, ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi, organizmu pruža više minerala i generalno je nutritivniji i zdraviji. Baguetti, focaccie, croissanti, kukuruzna peciva, sve to u sourdough varijanti, okusom je kompleksnije i finije od tradicionalnog bijelog kruha. Stoga, u nastavku izdvajamo najpopularnije pekarnice u Zagrebu koje se uistinu trude svojom ponudom biti drugačije i ponuditi ono nešto više… i u koje uvijek rado navratimo!

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

KORICA

Fantastične, mirisne i ručno rađene proizvode, koji se rade tradicionalnim i autentičnim metodama pripreme, pronaći ćete u craft pekarnici Korica. Njihovi majstori zanata koriste kulturu divljeg kvasca stariju više od 40 godina, a tijesto prije pečenja provodi do 48 sati u fermentaciji. To je tajna bogatstva okusa i teksture njihovih proizvoda! Pod geslom #PraviKruh ponosni su da ga rade bez aditiva i mehaničkog tretiranja, a sastoji se samo od brašna, vode, kvasca, soli… ljubavi i vremena.

Njihovi fini proizvodi kao što su košarica s povrćem, jutarnja pita, cruffin ili rolica s cimetom nude se na tri lokacije u gradu, na adresi Deželićeva 36, Preradovićeva 39 i Martićeva 19.

BREAD CLUB

Još jedna od najpopularnijih zagrebačkih pekara s ponudom proizvoda od kiselog tijesta također posluje na tri lokacije u gradu. Prvi Bread Club otvoren je na Trešnjevci, potom su otvorili i poslovnicu u Vlaškoj ulici, a krajem ovog ljeta stigli su i na Bukovačku. Poznati su po različitim vrstama kruha, pa se tako u ponudi može naći klasični bijeli, pirov ili kukuruzni, a mnogima su predmet žudnje i svi njihovi kroasani, pizze i sendviči, cruffini i druga slatka peciva te keksi. A da su se ovi veliki zaljubljenici u pekarstvo potpuno posvetili svojoj strasti osjeti se u svakom zalogaju.

KURAŽ

Posvećeni obiteljski posao familije iz Zagorja Zagrepčani su odavno prepoznali. Obitelj Galic specifična je po tome što sve rade sami, uzgajaju i proizvode što im je potrebno za izradu kruha, peciva, kolača i tjestenine. Na 20 hektara zemlje u selu Mače u Hrvatskom zagorju raste pšenica, raž, pir i kukuruz, a sve se melje na kameni mlin, koji se također nalazi u sklopu pekarskog pogona. Ime pekarnice dolazi od spoja kukuruz i raž, a dnevno proizvedu oko 600 kg kruha i peciva.

Osim fantastičnih pekarskih proizvoda, pekara Kuraž proizvodi i odlične hrskave grickalice. U ponudi imaju chia pločica ili krekere s maslacem do gric grica, a sve to možete pronaći u njihovim pekarnicama u Španskom, na tržnici Dolac i Kvatriću.

SIMPLE BAKE

Iz veganskog restorana, na adresi u Zelinskoj 5 izrodila se i prva mala veganska pekarnica u gradu. Proizvodi u Simple Bake pekarnici  namijenjeni su svima koji žele smanjiti unos gluten i zdravije se hraniti.

Tamo možete pronaći pizze, focaccie, kruh, peciva s kurkumom te prahom cikle koje su bezglutenske i veganske! Cjelokupna ponuda je sastavljena od bezglutenskih proizvoda, bez namirnica životinjskog porijekla, bez bijelog šećera, a umjesto kvasca imaju vlastitu kulturu kiselog bezglutenskog kvasa. Da Simple Bake ne nudi samo izvrsne proizvode, u restoranu Simple Green te pekarnici Simple Bake, već širi i zdraviju kulturu življenja, potvrđuje i činjenica da su pokrenuli i vlastitu vegansku školu kuhanja.

NOEL BREAD & DELI

Ove godine Zagreb je dobio još jednu izvrsnu gourmet pekarnicu Noel Bread & Deli, u Dukljaninovoj ulici, u kojoj kruh, ciabatte, hrskave baguette, tartove i razne druge slastice proizvodi Nikša Mandić iz tima vrhunskog restorana Noel. Poznati zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom tako je dobio pojačanje u krušnoj varijanti. Tamo ćete tako pronaći razne vrsta kruhova – od pšeničnog, sa sjemenkama, kukuruznog ili kruha od pirovog brašna i druge pekarske proizvode poput ciabatta ili finog mliječnog peciva.

Svi njihovi proizvodi rade se također od kiselog tijesta. Osim kruhova, Noel Bread & Deli prodaje u restoranu složene sendviče, pizze od sourdough tijesta lijepe babke, baskijski cheesecake, kao i kombuchu.

PODIJELI ČLANAK