
Jednostavno, brzo, fino
Mekani naan kruh postao je hit u kuhinjama diljem svijeta, a sada ga možete napraviti i sami od nekoliko sastojaka koje već imate kod kuće!

Kruh je jedna od osnovnih namirnica u ovom dijelu svijeta. Praktičan je, zasitan, možemo mu dodati šunku, sir i druge nareske i napraviti slasni sendvič, iskoristiti ga za različite namaze… Ne morate ga uvijek kupovati, različite kruhove i peciva možete napraviti i sami. A za dane kad vam se ne da na pripremu gubiti puno vremena, tu je ovaj recept za naan kruh, jelo podrijetlom iz Indije, koje se odlično slaže s premazom od maslaca i češnjaka.
Naan je ime za indijski kruh, koji bi kod nas bio najsličniji uštipcima i pogačicama. Tanak je, ali mek, idealan za kombiniranje s namazima i narescima, ili kao dodatak gustim juhama i krepkim varivima. U recept za naan kruh idu zaista samo osnovni sastojci, većinu vjerojatno već imate kod kuće, a na pripremu i pečenje nećete potrošiti puno vremena. Mi vam donosimo recept za verziju s maslacem i češnjakom, no možete ih napraviti i prazne, ili im pak dodati još sastojaka, poput sira, pred kraj pečenja.
Naan je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kruhova indijske kuhinje, a njegova priprema i uživanje u njemu dio su tradicije koja traje stoljećima. U izvornom obliku pekao se u glinenoj peći tanduri, na vrlo visokim temperaturama, zbog čega je dobivao prepoznatljivu zlatnu koricu i nježnu, mekanu unutrašnjost. Iako je tandur poseban doživljaj sam po sebi, danas postoje brojne jednostavnije varijante koje su prilagođene kuhinjama diljem svijeta.
Naš recept za naan kruh donosi upravo takvu brzu i praktičnu verziju, uz nekoliko “prečica” koje ne oduzimaju ništa od okusa. Jogurt u tijestu daje mu mekoću i prozračnost, dok se prašak za pecivo koristi umjesto kvasca, što značajno skraćuje vrijeme pripreme. Umjesto pećnice dovoljna je obična tava, a rezultat su mirisne, mekane lepinjice koje možete poslužiti uz gotovo svako jelo. Upravo ta jednostavnost, ali i bogat okus, čine ovaj kruh savršenim izborom i za dane kad želite nešto posebno, a nemate puno vremena.
Za premaz:
Zanimljivo je da naan kruh ima dugu povijest koja seže još u doba Perzijskog Carstva, a u Indiju je stigao tek u 16. stoljeću s mogulskim vladarima. U to se vrijeme pekao u glinenim pećima tandurima i bio poslastica rezervirana za plemstvo i bogatije slojeve društva, dok je danas nezaobilazan dio indijske kuhinje koji se jede diljem svijeta. Naan se u različitim kulturama priprema na bezbroj načina, od onih punjenih sirom ili mesom do varijanti s grožđicama i orašastim plodovima, a u nekim se dijelovima Indije poslužuje i kao desert uz zaslađeni jogurt ili voće.

Jednostavno, brzo, fino

OBITELJSKI POSAO

DRUGA STRANA MEDALJE

NOVO MJESTO

POVRATAK KORIJENIMA

REZULTAT PREDANOG RADA

ISKRENA, DOMAĆA HRANA

JAKO SU FINE!

MORATE GA PROBATI!

POSLUŽITE UZ KISELI KUPUS!

Ručak gotov za tren

Savršeno za hladne dane

Jesenska čarolija u tanjuru

Klasik koji svi volimo

Probali smo i svidio nam se

Brzo, ukusno i drugačije

Klasik koji svi vole

Jednostavno, ukusno, domaće