Piletina s medom i senfom na bijelom tanjuru

FANTASTIČAN RUČAK

Ovako slasnu piletinu još nikad niste probali! Tajna je u dva začina koja vjerojatno već imate u kuhinji

Piletina je, bez sumnje, jedna od najpopularnijih namirnica, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ukusna, svestrana, prihvatljive cijene, gotovo da nema domaćinstva u kojima se jede meso, a da piletina nije barem jednom tjedno na jelovniku. Obožavamo ju pohanu, od nje radimo slasni paprikaš, krepku juhu, s njom punimo tortilje, jedemo ju s raznim umacima… No čak i bez nekih dodataka može biti senzacionalno jelo, pogotovo kad se potrudimo oko marinade. Spremite ovaj recept za piletinu s medom i senfom, mogli biste mu se često vraćati!

JELO SPAJA SLATKE, PIKANTNE I BLAGO KISELKASTE OKUSE

Recept za piletinu s medom i senfom jako je jednostavan za pripremu, a rezultat je jako ukusno jelo koje kombinira slatke, pikantne i blago kisele okuse. Med i senf često se koriste zajedno u marinadama jer jer zajedno stvaraju bogatu i uravnoteženu aromu. Piletina na ovaj način ostaje sočna, a umak stvara divnu glazuru. Ne zna se točno podrijetlo ovog jela, ali popularno je diljem Europe i Amerike, a poslužuje se i u mnogim restoranima.

RECEPT ZA PILETINU S MEDOM I SENFOM MOŽETE RADITI OD PRSA ILI FILETA ZABATKA

Za ovoj recept možete koristiti pileća prsa, a ako volite sočnije meso, izaberite otkoštene pileće zabatke. Meso je dobro marinirati ranije i ostaviti da odstoji barem nekoliko sati (primjerice, pripremite ga ujutro, a pecite za ručak), ali čak ako se odlučite u zadnji čas rezultat će biti odličan i nećete izgubiti puno od okusa i sočnosti.

RECEPT ZA PILETINU S MEDOM I SENFOM ZA ČETIRI OSOBE

Većina sastojaka koji će vam trebati za ovo jelo redovito se koristi u hrvatskoj kuhinji i mnogi ih već imaju kod kuće. Kupite dodatno soja sos, koji je i inače odličan za marinade, i bilo bi dobro da koristite dijon senf umjesto estragona. Kad ste sve nabavili, postupak pripreme je dalje vrlo jednostavan. Evo koji vam sastojci trebaju:

Za meso:

  • 4 pileća fileta ili otkoštena pileća zabatka bez kože
  • 1 žličica češnjaka u prahu (ili 1 protisnuti režanj češnjaka)
  • Sol i papar, po ukusu
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za umak:

  • 3 žlice meda
  • 2 žlice senfa
  • 1 žlica senfa sa sjemenkama (po želji)
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
  • pola žličice mljevene paprike (ako volite pikantno koristite ljutu)
  • 1 žlica maslaca

RECEPT ZA PILETINU S MEDOM I SENFOM: POSTUPAK PRIPREME

  • Dobro izmiješajte sve sastojke za umak osim maslaca. Med ćete možda morati malo zagrijati kako bi postao tekući i sjedinio se s ostalim sastojcima.
  • Pileće filete posolite, popaprite i natrljajte češnjakom u prahu. Svaki komad premažite s malo umaka/marinade. Stavite u duboki tanjur ili vrećicu, pa ostavite par sati da se marinara. Ostatak marinade zasad pospremite.
  • Na tavi ugrijte žlicu maslinovog ulja, pa ispecite piletinu, 4-5 minuta sa svake strane ako su prsa, 6-7 minuta ako radite sa zabatkom.
  • Izvadite meso na čisti tanjur i prekrijte folijom da ne izgube toplinu.
  • U tavu u kojoj se peklo meso dodajte pripremljenu marinade. Miješajte dvije, tri minute dok se sve ne sjedini i lagano ne zavrije. Vratite piletinu u umak.
  • Kuhajte još nekoliko minuta, povremeno prelijevajući meso umakom da se sve lijepo poveže. Pred kraj dodajte kockicu maslaca za završni sjaj i dodatnu kremoznost umaka.
  • Poslužite toplo, uz pire krumpir, rižu, palentu ili pečeno povrće. Dobar tek!

Aktualno

Pročitajte još