Hrana i piće

Slasne tortilje s piletinom brz su, jednostavan i lagan ručak, idealan za radne dane kad nemamo puno vremena

Tijekom tjedna, kad nemamo puno vremena, najbolje nam odgovaraju jednostavni recepti, neka jela na žlicu koja možemo jesti više dana, kakva okrepljujuća juha ili rižoto… Jedno od jela kojima se mnogi okreću za brzi, a lagani i ukusni ručak, su tortilje. Možemo ih puniti onim što trenutno imamo u frižideru, kombinirati namirnice, umake i začine, i tako svaki put dobiti drugo jelo, koje je gotovo u trenu. Jedna od popularnijih kombinacija su tortilje s piletinom, a recept koji danas donosimo ne može biti jednostavniji. Krenimo na pripremu!

IDEALNO ZA PRAZNIKEU zelenilu zagorskih brežuljaka nalazi se savršena oaza za obiteljski odmor s kojeg se i djeca i odrasli vraćaju sretni, opušteni i ispunjeni
Nastavi čitati

PRVA TORTILJA NAPRAVLJENA JE 10.000 GODINE PRIJE NOVE ERE

Tortilje potječu iz meksičke kuhinje, a otkriveno je da se konzumiraju već tisućama godina. Smatra se da je prva napravljena 10.000 godine prije Krista, a bila je, dakako, od kukuruza koji se tada na području Meksika udomaćio kao najraširenija poljoprivredna kultura. Tanko pečeno tijesto nadjeveno i zamotano kako bi se lakše konzumiralo ime tortilja dobilo je u 17. stoljeću, a tijekom 20. stoljeća je osvojilo cijeli svijet. Originalno su tortilje bile kukuruzne, no danas možemo naći i razne druge vrste, poput pšeničnih ili integralnih.

TORTILJE SU SVESTRANE, IGRAJTE SE S NAMIRNICAMA I OKUSIMA

Recepata za tortilje s piletinom ima onoliko koliko ima kućnih hladnjaka s različitim namirnicama unutra. To znači da prilikom pripreme slobodno dodajete i oduzimate povrće ovisno tome koje vam je najdraže i koje trenutno imate pri ruci. Mijenjajte i umake, igrajte se, i svaki put ćete dobiti drugačije, a uvijek ukusno jelo. Isprobajte i klasičnu, “meksičku” kombinaciju s kukuruzom, grahom i ljutim umakom. Ipak, ovaj put radimo nešto lakšu, mediteransku verziju.

Prijestolnica 'fine dininga'Koji grad u Europi ima najbolje restorane? U jednoj metropoli čak 121 objekt ima ukupno 157 Michelinovih zvjezdica
Nastavi čitati
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Melos.kitchen (@melos.kitchen_)

RECEPT ZA TORTILJE S PILETINOM

Prilikom pripreme umaka za tortilje pazite da u njemu bude što manje tekućine. Dok dinstate i pripremate nadjev, čekajte da sva suvišna tekućina ispari. Bez brige, jelo neće biti suho, sočnost će mu dati umak. Ovaj put pripremamo bijeli, od grčkog jogurta i pesta, no možete ga zamijeniti i klasičnom šalšom. Za četiri osobe (dvije tortilje po osobi) bit će vam potrebno:

  • 8 tortilja
  • 400 g pilećeg filea
  • pola glavice luka
  • 100 g šampinjona
  • 1 crvena paprika
  • 10-ak kiselih krastavaca
  • sol, papar
  • 100 grama sira po izboru
  • 100 grama lisnate salate (kristalka, matovilac…)
  • 2 žlice ulja

Za umak:

  • 1 grčki jogurt
  • 1 žlica pesta od bosiljka
  • 1 mala žličica hrena

POSTUPAK PRIPREME

  • Pileći file posolite, narežite na kockice veličine zalogaja, pa ispecite na ugrijanoj tavi s par kapi ulja. Stavite sa strane prekriveno folijom dok pripremate ostatak nadjeva.
  • Izrežite luk na sitno, papriku na kockice i šampinjone na ploške.
  • Na ugrijano ulje prvo stavite luk, pa kad malo omekša dodajte papriku i šampinjone. Dinstajte desetak minuta, dok sve ne omekša. Malo posolite.
  • Izvadite velikom žlicom ili kuhačom iz tave, u kojoj ostavite višak tekućine. Prebacite u zdjelu u kojoj je već piletina i sve pomiješajte.
  • Dok se nadjev kuha, naribajte sir, operite salatu i narežite ju na trakice. Krastavce narežite na kolutiće, oni su tu da daju hrskavu notu.
  • Umak pripremite od grčkog jogurta u koji ste dodali veliku žlicu (može i dvije) pesta od bosiljka i malo hrena za ljutinu. Lagano posolite i dobro izmiješajte.
  • Svaku tortilju najprije zagrijte u tavu nekoliko sekundi sa svake strane, a potom ju krenite puniti.
  • Na toplu tortilju najprije razmažemo žličicu umaka. Na njega stavljamo piletinu i povrće, pa sir i na kraju salatu. Preko nadjeva dodamo još jednu žlicu umaka.
  • Pažljivo zamotajte tortilju u željeni oblik pa ponovite s ostalima. Možete poslužiti i sve sastojke i pustiti da svatko za stolom slaže svoju tortilju, to obroku daje dozu zabave i druženja.
  • Ako pripremate tortilje nešto ranije, zamotajte ih kao palačinke (u stilu chimichange), posložite u lim za pečenje i stavite na 2-3 minute u pećnicu prije posluživanja.
  • Poslužite uz zdjelu salate, i zdjelicom dodatnog umaka za one koji ga požele dodati.

Aktualno

Pročitajte još