Okus djetinjstva kojem je i danas teško odoljeti: uz ovaj recept za pohani kruh nikad više nećete baciti ni mrvicu stare štruce

Foto: Shutterstock

Iako je posljednjih godina često na lošem glasu, činjenica je da je kruh temelj prehrane u našim krajevima. Od njega radimo sendviče, na kruh mažemo paštetu ili različite namaze, jedemo ga uz variva… Nakon zabrane rada trgovina nedjeljom prošle godine, nabavka svježe štruce postala je top tema svakog vikenda. Iako kruh možete pripremiti i sami, primjerice onaj od pirova brašna ili proteinski od zobenih pahuljica, dobro je i znati kako iskoristiti onaj koji se počeo sušiti. A tu dolazi na red okus djetinjstva, nekad nezaobilazni doručak, sirotinjska delicija koja se može napraviti na slatki ili slani način. Donosimo vam recept za pohani kruh uz koji više nikad nećete baciti ni mrvicu!

JELO SE PRVI PUT SPOMINJE U NJEMAČKOM RECEPTU IZ 14. STOLJEĆA

Pohani kruh je štedljivo jelo, zasitno, meko i ukusno, koje ne škrtari okusima i pruža brojne mogućnosti za kombiniranje. Prvi se put spominje u 14. stoljeću u jednom njemačkom receptu, a razne verzije recepta danas postoje diljem svijeta. U inozemstvu ćete ga često naći pod imenom „french toast“ (u prijevodu francuski tost) ili „pain perdu“ (u prijevodu izgubljeni kruh), koji se najčešće poslužuje u slatkoj varijanti. U balkanskim zemljama naći ćete ga i pod imenom prženice ili ribanjke i kod nas se češće jede slan. Priprema ne može biti jednostavnija, a iskoristiti možete bilo koji stari i suhi kruh, bitno je samo da se nije počela razvijati plijesan.

RECEPT ZA POHANI KRUH

Za ovo jelo iskoristite stari kruh koji vam je ostao. Kukuruzni će, primjerice, biti kompaktniji, zasitniji, bijeli mekši, onaj sa sjemenkama imati dodatnu, hrskavu notu… Radimo slanu verziju, pa u mješavinu jaja i mlijeka možete dodati začine po izboru. Ako je kruh jako suh, dodajte više mlijeka, a ako stoji tek dan, dva možete jelo pripremiti i samo s jajima. Recept za pohani kruh je jednostavan i sigurno imate sve sastojke kod kuće. Evo što će vam sve trebati:

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Arijeta Gashi (@arijeeeta)

POSTUPAK PRIPREME

  • Kruh narežite na kriške. Pripremite dublju tavu sa širokim dnom.
  • Umutite jaja, dodajte im mlijeko, sol i začine po želji.
  • Zagrijte u tavi ulje i maslac.
  • Svaku krišku kruha potopite u mješavinu jaja i mlijeka da se smjesa dobro upije sa svih strana.
  • Pržite kruh u tavi, kad donja strana poprimi zlatnu boju, okrenite ih.
  • Pohani kruh vadite na tanjur prekriven papirom za pečenje da se upije višak masnoće.
  • Stavljajte novi papir između svake sljedeće ture.
  • Poslužite toplo, uz dodatke po želji – ajvar, sirni namaz, paštetu ili samostalno.

Pročitajte još