Jedno od omiljenih jela mnogima je rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja. Recept za teleći rižoto koji donosimo u nastavku klasik je s kojim ne možete pogriješiti!
KUPITE KVALITETNO MESO I ODGOVARAJUĆU RIŽU, NAJBOLJA VRSTA JE ARBORIO
Kad pripremate ovaj recept za teleći rižoto, dvije su stvari važne: odabir kvalitetnog mesa i prikladne vrste riže. Kako bi jelo bilo ukusno i kremasto, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći u trgovinama, iako postoje i neke manje poznate vrste od kojih se priprema rižoto. Nipošto ne koristite rižu dugog zrna i onu na kojoj je navedeno da je “parboiled”. Meso kupite kod mesara, neka vam odabere lijep komad plećke ili čak ruže, koja je nešto skuplja, ali je daleko najkvalitetniji dio teletine koji možete koristiti za ovo jelo.
RIŽOTO ĆE BITI BOLJI AKO UMJESTO VODE KORISTITE TEMELJAC
Kao i svaki rižoto, i ovaj će biti bolji ako umjesto vode za podlijevanje koristite temeljac ili jaku juhu. Temeljac možete pripremiti od kostiju (mesari ih daju za euro, dva) i paketa povrća za juhu (grincajg). Kuhajte satima na jako laganoj vatri. Ne ustručavajte se goveđi temeljac kuhati i više od 7,8 sati, a pileći najmanje 3,4 sata. Proces možete ubrzati u ekspres loncu, a kad je gotov zamrznite ga u porcijama koje vam odgovaraju. Jedna od najpopularnijih inačica telećeg rižota je slavni skradinski rižot, koji se kuha i po 12 sati, pa je ovo pojednostavljena i skraćena verzija, od sličnih sastojaka.
RECEPT ZA TELEĆI RIŽOTO
Ljepota ovog jela je u tome što je rižoto kremast, a to se dobiva dugim kuhanjem mesa. Možete ga dinstati i kuhati kraće, neće biti sirovo, ali dajte mu vremena da potpuno omekša i “topi se u ustima”. Za pripremu rižota za 4 osobe će vam trebati:
- 500 g teleće plećke/ruže
- 200 g riže arborio
- 1 velika glavica luka
- 1 veća ili 2 manje mrkve
- 1 dcl suhog bijelog vina
- 7-8 dcl temeljca (ili vode)
- sol, papar
- 2-3 žlice ulja
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 40 g maslaca
POSTUPAK PRIPREME
- Očistite luk i mrkvu pa ih narežite na sitno.
- Meso očistite od opni, ako ih ima, te ga narežite na sitne kockice, veličine zalogaja.
- Ugrijte ulje u loncu, pa stavite luk i mrkvu da se dinstaju, uz miješanje, 7 do 8 minuta.
- Sada dodajte meso i dinstajte ga dok se ne “zatvori” sa svih strana. Posolite ga i popaprite, po želji dodajte i malo crvene paprike.
- Podlijte s bijelim vinom i miješajte dok vino ne ispari.
- Dodajte dio temeljca, 200-300 ml, taman da prekrije meso i povrće, promiješajte i ostavite na laganoj vatri oko sat vremena. Povremeno promiješajte, dodajte tekućine ako je potrebno.
- Sada je vrijeme za rižu. Dodajte mesu pripremljenu rižu i miješajte dok se ona ne “zamasti” sa svih strana. Podlijte s decilitrom temeljca.
- Postepeno dolijevajte temeljac kad ga riža popije i miješajte kako se ne bi zalijepila. Dolijevajte decilitar po decilitar, a ako vam ponestane temeljca zamijenite ga vodom.
- Nakon 20-ak minuta, kad je riža kuhana i jelo se zgusnulo, dodajte koncentrat rajčice. Promiješajte.
- Provjerite začine i dodajte soli i papra ako nedostaje.
- Isključite vatru, pa umiješajte kockicu maslaca i promiješajte da se otopi.
- Poslužite toplo, oko 10 minuta nakon što je završeno kuhanje. Po želji, u tanjur dodajte ribani parmezan.