
BISER NESTVARNE LJEPOTE
Jedno od omiljenih jela mnogima je rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja. Recept za teleći rižoto koji donosimo u nastavku klasik je s kojim ne možete pogriješiti!
Kad pripremate ovaj recept za teleći rižoto, dvije su stvari važne: odabir kvalitetnog mesa i prikladne vrste riže. Kako bi jelo bilo ukusno i kremasto, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći u trgovinama, iako postoje i neke manje poznate vrste od kojih se priprema rižoto. Nipošto ne koristite rižu dugog zrna i onu na kojoj je navedeno da je “parboiled”. Meso kupite kod mesara, neka vam odabere lijep komad plećke ili čak ruže, koja je nešto skuplja, ali je daleko najkvalitetniji dio teletine koji možete koristiti za ovo jelo.
Kao i svaki rižoto, i ovaj će biti bolji ako umjesto vode za podlijevanje koristite temeljac ili jaku juhu. Temeljac možete pripremiti od kostiju (mesari ih daju za euro, dva) i paketa povrća za juhu (grincajg). Kuhajte satima na jako laganoj vatri. Ne ustručavajte se goveđi temeljac kuhati i više od 7,8 sati, a pileći najmanje 3,4 sata. Proces možete ubrzati u ekspres loncu, a kad je gotov zamrznite ga u porcijama koje vam odgovaraju. Jedna od najpopularnijih inačica telećeg rižota je slavni skradinski rižot, koji se kuha i po 12 sati, pa je ovo pojednostavljena i skraćena verzija, od sličnih sastojaka.
Ljepota ovog jela je u tome što je rižoto kremast, a to se dobiva dugim kuhanjem mesa. Možete ga dinstati i kuhati kraće, neće biti sirovo, ali dajte mu vremena da potpuno omekša i “topi se u ustima”. Za pripremu rižota za 4 osobe će vam trebati:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
BISER NESTVARNE LJEPOTE
Što radi?
Kvizovi
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
POZIV KOJI SE NE ODBIJA
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač