Kremasti teleći rižoto u kojem je meso “meko k’o duša” savršen je ručak na koji nitko neće ostati ravnodušan. Imamo odličan recept!

Foto: Shutterstock

Jedno od omiljenih jela mnogima je rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja. Recept za teleći rižoto koji donosimo u nastavku klasik je s kojim ne možete pogriješiti!

KUPITE KVALITETNO MESO I ODGOVARAJUĆU RIŽU, NAJBOLJA VRSTA JE ARBORIO

Kad pripremate ovaj recept za teleći rižoto, dvije su stvari važne: odabir kvalitetnog mesa i prikladne vrste riže. Kako bi jelo bilo ukusno i kremasto, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći u trgovinama, iako postoje i neke manje poznate vrste od kojih se priprema rižoto. Nipošto ne koristite rižu dugog zrna i onu na kojoj je navedeno da je “parboiled”. Meso kupite kod mesara, neka vam odabere lijep komad plećke ili čak ruže, koja je nešto skuplja, ali je daleko najkvalitetniji dio teletine koji možete koristiti za ovo jelo.

RIŽOTO ĆE BITI BOLJI AKO UMJESTO VODE KORISTITE TEMELJAC

Kao i svaki rižoto, i ovaj će biti bolji ako umjesto vode za podlijevanje koristite temeljac ili jaku juhu. Temeljac možete pripremiti od kostiju (mesari ih daju za euro, dva) i paketa povrća za juhu (grincajg). Kuhajte satima na jako laganoj vatri. Ne ustručavajte se goveđi temeljac kuhati i više od 7,8 sati, a pileći najmanje 3,4 sata. Proces možete ubrzati u ekspres loncu, a kad je gotov zamrznite ga u porcijama koje vam odgovaraju. Jedna od najpopularnijih inačica telećeg rižota je slavni skradinski rižot, koji se kuha i po 12 sati, pa je ovo pojednostavljena i skraćena verzija, od sličnih sastojaka.

Ljepota ovog jela je u tome što je rižoto kremast, a to se dobiva dugim kuhanjem mesa. Možete ga dinstati i kuhati kraće, neće biti sirovo, ali dajte mu vremena da potpuno omekša i “topi se u ustima”. Za pripremu rižota za 4 osobe će vam trebati:

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Culto Restaurant Dubrovnik (@cultorestaurant)

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite luk i mrkvu pa ih narežite na sitno.
  • Meso očistite od opni, ako ih ima, te ga narežite na sitne kockice veličine zalogaja.
  • Ugrijte ulje u loncu, pa stavite luk i mrkvu da se dinstaju uz miješanje 7 do 8 minuta.
  • Dodajte meso i dinstajte dok se ne “zatvori” sa svih strana. Posolite i popaprite po želji, možete dodati i malo crvene paprike.
  • Podlijte s bijelim vinom i miješajte dok vino ne ispari.
  • Dodajte 200-300 ml temeljca, taman da prekrije meso i povrće, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Povremeno promiješajte i dolijevajte tekućinu po potrebi.
  • Dodajte rižu i miješajte dok se ne “zamasti” sa svih strana. Podlijte s decilitrom temeljca.
  • Postepeno dolijevajte temeljac kad riža upije tekućinu, uvijek po decilitar, i stalno miješajte.
  • Nakon 20-ak minuta, kad je riža kuhana i jelo se zgusnulo, dodajte koncentrat rajčice i promiješajte.
  • Provjerite začine i po potrebi dodajte još soli i papra.
  • Isključite vatru, dodajte maslac i promiješajte da se otopi.
  • Poslužite toplo, oko 10 minuta nakon što je gotovo. Po želji, pospite ribanim parmezanom.

Pročitajte još