BISER MAROKA
Hrana i piće
Slasni riblji tacosi zabavno su i jako ukusno jelo kojim ćete oduševiti ukućane ili goste, a priprema ne može biti jednostavnija
Koliko smo samo puta pročitali da stručnjaci naglašavaju prednosti ribe za srce i mozak, a i dalje se borimo s ispunjavanjem preporučene tjedne kvote za jela od ribe i morskih plodova. Jedno od rješenja je pronalaženje kreativnih načina za uključivanje ove namirnice u prehranu. Riblji tacosi jedna su od opcija jer ne samo da su sastavljeni od ukusnih i raznovrsnih sastojaka, već su brzi i zabavni za pripremu. Tacosi uključuju svježe sastojke, a okus nas je osvojio blagom ljutinom u svakom zalogaju. Svakako preporučujemo probati ih, a ako se i dalje budete borili s ubacivanjem ribe na jelovnik, bacite oko i na naše recepte za oslića u pivskom tijestu, srdele iz pećnice i ribu pečenu u foliji s krumpirom.
SUPROTNO ČESTOM UVJERENJU, MEKSIČKI TACOSI KORISTE MEKANU TORTILJU
Opće je poznato da tacosi potječu iz Meksika. U toj zemlji postoji nebrojeno mnogo varijanti tacosa, od onih s mesom, ribom, pa sve do vegetarijanskih opcija, a svaka regija ima svoj specifičan način pripreme i svoje omiljene sastojke. Meksičke tacose treba razlikovati i od američkih tacosa specifičnih za takozvanu Tex-Mex kuhinju. Dok su meksički tacosi gotovo uvijek servirani u mekanoj kukuruznoj tortilji, često umočenoj u lagani umak prije zagrijavanja na comalu (tradicionalnoj meksičkoj željeznoj ploči), američka verzija tacosa često uključuje tvrdu ljusku od kukuruzne tortilje punjenu mljevenim mesom i preljevenu velikom količinom sira i kiselog vrhnja.
U suprotnosti s američkom verzijom, meksički tacosi odražavaju tradicionalni pristup hrani gdje se kvaliteta i svježina sastojaka stavljaju na prvo mjesto, a ne obilje. Kada smo sastavljali ovaj recept za riblje tacose, odlučili smo sačuvati meksičku mekanu tortilju i svježinu okusa, a sam odabir sastojaka prilagodili smo našem podneblju.
PRILIKOM ODABIRA RIBE VAŽNO JE UZETI U OBZIR NJEZINO PODRIJETLO
Uključivanje ribe u tjedni jelovnik može biti izazov, no dodavanjem ribljih tacosa u rutinu, možete ne samo udovoljiti preporukama za konzumaciju ribe dvaput tjedno već i obogatiti prehranu zdravim omega-3 masnim kiselinama. Te masti igraju važnu ulogu u razvoju i funkciji živčanog sustava, a posebno su važne za razvoj mozga.
Neke od vrsta riba koje možete koristiti u ovom receptu su oslić, bakalar, orada i list, no također i repovi kozica. Iako kozice imaju niže razine omega-3 masnih kiselina u usporedbi s ribama, one su i dalje koristan izvor proteina i drugih nutrijenata.
RECEPT ZA RIBLJE TACOSE
Ovaj ukusan recept kombinira svježe povrće i začinjenu ribu upakirane u mekane tortilje. Evo točne količine sastojaka koje trebate pripremiti:
- 400 g fileta ribe (mi smo koristili oslića)
- Sol, papar, čili
- 2 žlice maslinovog ulja
- 6 tortilja
- ¼ glavice iceberg salate
- 4 rotkvice
- 90 g cherry rajčica
- 80 g kukuruza šećerca
- 2 mlada luka
- 80 g majoneze
- 1 žličica ljutog umaka poput Srirache
- 2 žlice limunovog soka
POSTUPAK PRIPREME
OBRADA RIBE
- Pažljivo prođite prstima po ribljim filetima kako biste provjerili ima li kostiju te ih uklonite ako naiđete na koju. Zatim filete začinite solju, paprom i čilijem.
- U grill tavi ugrijte maslinovo ulje te ispecite ribu. Dovoljno je par minuta po strani.
PRIPREMA POVRĆA
- Iceberg salatu narežite na tanke trakice, rotkvice očistite te narežite na tanke ploške, cherry rajčice i mladi luk nasjeckajte na kolutiće, dok kukuruz šećerac samo procijedite i properite pod tekućom vodom.
MIJEŠANJE UMAKA
- U posudici dobro promiješajte majonezu, ljuti umak i limunov sok. Količinu ljutog umaka možete prilagoditi svom ukusu.
- Pripremljeni umak prebacite u plastičnu vrećicu, dresir vrećicu ili nešto slično te ostavite sastrane dok ne dođe vrijeme za istiskivanje umaka po gotovim tacosima.
SLAGANJE RIBLJIH TACOSA
- Za tacose su vam potrebne tortilje manjih promjera. Ako imate veće, možete ih izrezati na manje krugove za praktičnije i urednije jedenje.
- Ugrijte tortilje na suhoj tavi.
- Nakon što ste tortilje napunili pripremljenim povrćem i pečenom ribom, iz vrećice u tankom mlazu istisnite željenu količinu umaka po punjenju.
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.