Slasni riblji tacosi zabavno su i jako ukusno jelo kojim ćete oduševiti ukućane ili goste, a priprema ne može biti jednostavnija

Riblji tacosi posluženi na bijelom tanjuru, punjeni hrskavom ribom, svježim povrćem, kukuruzom i preljevom, uz krišku limuna sa strane.
Foto: Laura Bais / Tikvica.com

Koliko smo samo puta pročitali da stručnjaci naglašavaju prednosti ribe za srce i mozak, a i dalje se borimo s ispunjavanjem preporučene tjedne kvote za jela od ribe i morskih plodova. Jedno od rješenja je pronalaženje kreativnih načina za uključivanje ove namirnice u prehranu. Riblji tacosi jedna su od opcija jer ne samo da su sastavljeni od ukusnih i raznovrsnih sastojaka, već su brzi i zabavni za pripremu. Tacosi uključuju svježe sastojke, a okus nas je osvojio blagom ljutinom u svakom zalogaju. Svakako preporučujemo probati ih, a ako se i dalje budete borili s ubacivanjem ribe na jelovnik, bacite oko i na naše recepte za oslića u pivskom tijestu, srdele iz pećnice i ribu pečenu u foliji s krumpirom.

SUPROTNO ČESTOM UVJERENJU, MEKSIČKI TACOSI KORISTE MEKANU TORTILJU

Opće je poznato da tacosi potječu iz Meksika. U toj zemlji postoji nebrojeno mnogo varijanti tacosa, od onih s mesom, ribom, pa sve do vegetarijanskih opcija, a svaka regija ima svoj specifičan način pripreme i svoje omiljene sastojke. Meksičke tacose treba razlikovati i od američkih tacosa specifičnih za takozvanu Tex-Mex kuhinju. Dok su meksički tacosi gotovo uvijek servirani u mekanoj kukuruznoj tortilji, često umočenoj u lagani umak prije zagrijavanja na comalu (tradicionalnoj meksičkoj željeznoj ploči), američka verzija tacosa često uključuje tvrdu ljusku od kukuruzne tortilje punjenu mljevenim mesom i preljevenu velikom količinom sira i kiselog vrhnja.

U suprotnosti s američkom verzijom, meksički tacosi odražavaju tradicionalni pristup hrani gdje se kvaliteta i svježina sastojaka stavljaju na prvo mjesto, a ne obilje. Kada smo sastavljali ovaj recept za riblje tacose, odlučili smo sačuvati meksičku mekanu tortilju i svježinu okusa, a sam odabir sastojaka prilagodili smo našem podneblju.

PRILIKOM ODABIRA RIBE VAŽNO JE UZETI U OBZIR NJEZINO PODRIJETLO

Uključivanje ribe u tjedni jelovnik može biti izazov, no dodavanjem ribljih tacosa u rutinu, možete ne samo udovoljiti preporukama za konzumaciju ribe dvaput tjedno već i obogatiti prehranu zdravim omega-3 masnim kiselinama. Te masti igraju važnu ulogu u razvoju i funkciji živčanog sustava, a posebno su važne za razvoj mozga.

Neke od vrsta riba koje možete koristiti u ovom receptu su oslić, bakalar, orada i list, no također i repovi kozica. Iako kozice imaju niže razine omega-3 masnih kiselina u usporedbi s ribama, one su i dalje koristan izvor proteina i drugih nutrijenata.

Ovaj ukusan recept kombinira svježe povrće i začinjenu ribu upakirane u mekane tortilje. Evo točne količine sastojaka koje trebate pripremiti:

SASTOJCI

  • 400 g fileta ribe (oslić, bakalar, orada ili list)
  • Sol, papar, čili
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 6 manjih tortilja
  • ¼ glavice iceberg salate
  • 4 rotkvice
  • 90 g cherry rajčica
  • 80 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
  • 2 mlada luka
  • 80 g majoneze
  • 1 žličica ljutog umaka (npr. Sriracha)
  • 2 žlice limunovog soka

POSTUPAK PRIPREME

  • Pažljivo provjerite riblje filete i uklonite eventualne kosti. Začinite ih solju, paprom i čilijem.
  • U grill tavi ugrijte maslinovo ulje i pecite ribu nekoliko minuta sa svake strane dok ne bude gotova.
  • Iceberg salatu narežite na tanke trakice, rotkvice na tanke ploške, rajčice prepolovite, mladi luk narežite na kolutiće, a kukuruz ocijedite i isperite.
  • Umak pripremite miješanjem majoneze, ljutog umaka i limunovog soka. Prebacite u vrećicu za lakše doziranje.
  • Ugrijte tortilje na suhoj tavi, po potrebi izrežite na manje krugove.
  • Na svaku tortilju stavite povrće, komade pečene ribe i prelijte pripremljenim umakom.
  • Poslužite toplo i uživajte!

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Pročitajte još