Hrana i piće

Slasni riblji tacosi zabavno su i jako ukusno jelo kojim ćete oduševiti ukućane ili goste, a priprema ne može biti jednostavnija

Koliko smo samo puta pročitali da stručnjaci naglašavaju prednosti ribe za srce i mozak, a i dalje se borimo s ispunjavanjem preporučene tjedne kvote za jela od ribe i morskih plodova. Jedno od rješenja je pronalaženje kreativnih načina za uključivanje ove namirnice u prehranu. Riblji tacosi jedna su od opcija jer ne samo da su sastavljeni od ukusnih i raznovrsnih sastojaka, već su brzi i zabavni za pripremu. Tacosi uključuju svježe sastojke, a okus nas je osvojio blagom ljutinom u svakom zalogaju. Svakako preporučujemo probati ih, a ako se i dalje budete borili s ubacivanjem ribe na jelovnik, bacite oko i na naše recepte za oslića u pivskom tijestu, srdele iz pećnice i ribu pečenu u foliji s krumpirom.

NOVI KONCEPT ZABAVEBili smo na prvoj "ničijoj svadbi": na njoj ne postoje mladenci i ne poklanjaju se kuverte, ali se fantastično jede, pije i pleše do jutra
Nastavi čitati

SUPROTNO ČESTOM UVJERENJU, MEKSIČKI TACOSI KORISTE MEKANU TORTILJU

Opće je poznato da tacosi potječu iz Meksika. U toj zemlji postoji nebrojeno mnogo varijanti tacosa, od onih s mesom, ribom, pa sve do vegetarijanskih opcija, a svaka regija ima svoj specifičan način pripreme i svoje omiljene sastojke. Meksičke tacose treba razlikovati i od američkih tacosa specifičnih za takozvanu Tex-Mex kuhinju. Dok su meksički tacosi gotovo uvijek servirani u mekanoj kukuruznoj tortilji, često umočenoj u lagani umak prije zagrijavanja na comalu (tradicionalnoj meksičkoj željeznoj ploči), američka verzija tacosa često uključuje tvrdu ljusku od kukuruzne tortilje punjenu mljevenim mesom i preljevenu velikom količinom sira i kiselog vrhnja.

U suprotnosti s američkom verzijom, meksički tacosi odražavaju tradicionalni pristup hrani gdje se kvaliteta i svježina sastojaka stavljaju na prvo mjesto, a ne obilje. Kada smo sastavljali ovaj recept za riblje tacose, odlučili smo sačuvati meksičku mekanu tortilju i svježinu okusa, a sam odabir sastojaka prilagodili smo našem podneblju.

Grad Marakeš u Maroku
BISER MAROKAFascinantan i intenzivan "crveni grad", dom najluđeg trga i najljepšeg vrta na svijetu, uvukao mi se pod kožu: spaja kaos i red, povijest i eleganciju, ruralno i urbano
Nastavi čitati

PRILIKOM ODABIRA RIBE VAŽNO JE UZETI U OBZIR NJEZINO PODRIJETLO

Uključivanje ribe u tjedni jelovnik može biti izazov, no dodavanjem ribljih tacosa u rutinu, možete ne samo udovoljiti preporukama za konzumaciju ribe dvaput tjedno već i obogatiti prehranu zdravim omega-3 masnim kiselinama. Te masti igraju važnu ulogu u razvoju i funkciji živčanog sustava, a posebno su važne za razvoj mozga.

Neke od vrsta riba koje možete koristiti u ovom receptu su oslić, bakalar, orada i list, no također i repovi kozica. Iako kozice imaju niže razine omega-3 masnih kiselina u usporedbi s ribama, one su i dalje koristan izvor proteina i drugih nutrijenata.

RECEPT ZA RIBLJE TACOSE

Ovaj ukusan recept kombinira svježe povrće i začinjenu ribu upakirane u mekane tortilje. Evo točne količine sastojaka koje trebate pripremiti:

  • 400 g fileta ribe (mi smo koristili oslića)
  • Sol, papar, čili
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 6 tortilja
  • ¼ glavice iceberg salate
  • 4 rotkvice
  • 90 g cherry rajčica
  • 80 g kukuruza šećerca
  • 2 mlada luka
  • 80 g majoneze
  • 1 žličica ljutog umaka poput Srirache
  • 2 žlice limunovog soka

POSTUPAK PRIPREME

OBRADA RIBE

  1. Pažljivo prođite prstima po ribljim filetima kako biste provjerili ima li kostiju te ih uklonite ako naiđete na koju. Zatim filete začinite solju, paprom i čilijem.
  2. U grill tavi ugrijte maslinovo ulje te ispecite ribu. Dovoljno je par minuta po strani.

PRIPREMA POVRĆA

  1. Iceberg salatu narežite na tanke trakice, rotkvice očistite te narežite na tanke ploške, cherry rajčice i mladi luk nasjeckajte na kolutiće, dok kukuruz šećerac samo procijedite i properite pod tekućom vodom.

MIJEŠANJE UMAKA

  1. U posudici dobro promiješajte majonezu, ljuti umak i limunov sok. Količinu ljutog umaka možete prilagoditi svom ukusu.
  2. Pripremljeni umak prebacite u plastičnu vrećicu, dresir vrećicu ili nešto slično te ostavite sastrane dok ne dođe vrijeme za istiskivanje umaka po gotovim tacosima.

SLAGANJE RIBLJIH TACOSA

  1. Za tacose su vam potrebne tortilje manjih promjera. Ako imate veće, možete ih izrezati na manje krugove za praktičnije i urednije jedenje.
  2. Ugrijte tortilje na suhoj tavi.
  3. Nakon što ste tortilje napunili pripremljenim povrćem i pečenom ribom, iz vrećice u tankom mlazu istisnite željenu količinu umaka po punjenju.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Aktualno

Pročitajte još