
PROSLAVA U SPLITU
Koliko smo samo puta pročitali da stručnjaci naglašavaju prednosti ribe za srce i mozak, a i dalje se borimo s ispunjavanjem preporučene tjedne kvote za jela od ribe i morskih plodova. Jedno od rješenja je pronalaženje kreativnih načina za uključivanje ove namirnice u prehranu. Riblji tacosi jedna su od opcija jer ne samo da su sastavljeni od ukusnih i raznovrsnih sastojaka, već su brzi i zabavni za pripremu. Tacosi uključuju svježe sastojke, a okus nas je osvojio blagom ljutinom u svakom zalogaju. Svakako preporučujemo probati ih, a ako se i dalje budete borili s ubacivanjem ribe na jelovnik, bacite oko i na naše recepte za oslića u pivskom tijestu, srdele iz pećnice i ribu pečenu u foliji s krumpirom.
Opće je poznato da tacosi potječu iz Meksika. U toj zemlji postoji nebrojeno mnogo varijanti tacosa, od onih s mesom, ribom, pa sve do vegetarijanskih opcija, a svaka regija ima svoj specifičan način pripreme i svoje omiljene sastojke. Meksičke tacose treba razlikovati i od američkih tacosa specifičnih za takozvanu Tex-Mex kuhinju. Dok su meksički tacosi gotovo uvijek servirani u mekanoj kukuruznoj tortilji, često umočenoj u lagani umak prije zagrijavanja na comalu (tradicionalnoj meksičkoj željeznoj ploči), američka verzija tacosa često uključuje tvrdu ljusku od kukuruzne tortilje punjenu mljevenim mesom i preljevenu velikom količinom sira i kiselog vrhnja.
U suprotnosti s američkom verzijom, meksički tacosi odražavaju tradicionalni pristup hrani gdje se kvaliteta i svježina sastojaka stavljaju na prvo mjesto, a ne obilje. Kada smo sastavljali ovaj recept za riblje tacose, odlučili smo sačuvati meksičku mekanu tortilju i svježinu okusa, a sam odabir sastojaka prilagodili smo našem podneblju.
Uključivanje ribe u tjedni jelovnik može biti izazov, no dodavanjem ribljih tacosa u rutinu, možete ne samo udovoljiti preporukama za konzumaciju ribe dvaput tjedno već i obogatiti prehranu zdravim omega-3 masnim kiselinama. Te masti igraju važnu ulogu u razvoju i funkciji živčanog sustava, a posebno su važne za razvoj mozga.
Neke od vrsta riba koje možete koristiti u ovom receptu su oslić, bakalar, orada i list, no također i repovi kozica. Iako kozice imaju niže razine omega-3 masnih kiselina u usporedbi s ribama, one su i dalje koristan izvor proteina i drugih nutrijenata.
Ovaj ukusan recept kombinira svježe povrće i začinjenu ribu upakirane u mekane tortilje. Evo točne količine sastojaka koje trebate pripremiti:
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.
PROSLAVA U SPLITU
Kvizovi
Grad s četiri lica
PREKRASNO UTOČIŠTE
zdravlje rijeka
PA PRESLATKA JE!
ZA TOPLE VEČERI
Okusi Tajlanda
juha u centru pažnje
TALIJANSKI KLASIK
BAJKA NA DLANU
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom