
Prava blagdanska zvijezda
Živjeti na sendvičima i suhoj hrani, dostavama i fast foodu poprilično je skupa navika, kako za naš novčanik, tako i za zdravlje. Većina će se složiti da nema boljeg od kuhanog ručka pripremljenog kod kuće. No, problem su često ubrzani ritam života, obveze ili naprosto nedostatak ideja. Zato smo vam i ovaj tjedan pripremili tjedni jelovnik, kombinaciju jednostavnih jela, onih na žlicu, ali i onih bez mesa i nešto lakših s puno povrća. Nabavite namirnice unaprijed, napunite zamrzivač i smočnicu, kuhajte za više dana odjednom. I pronađite ideju za ručak među ovih sedam recepata.
Proljeće je, tržnice su pune boja, a stigle su i šparoge! U sjeni divljih često ostaju one uzgojene, deblje, nježnijeg okusa, dostupnije i povoljnije. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, a idealna su namirnica za brojna jela, od onih vegetarijanskih, ribljih, pa sve do jela na žlicu. Zašto ne biste pripremili ukusnu krem juhu od šparoga u kojoj će ova namirnica najbolje doći do izražaja?
PROČITAJ VIŠE Recept za juhu od šparoga potražite ovdje.
Miris svježe pečenog kruha asocira nas na opuštena jutra. Vrsta je sve više, sve su ukusniji, dodaju im se sjemenke, igra s vrstama brašna, njeguju i razmjenjuju starteri… Nekad nam ipak svima treba nešto sasvim jednostavno, što je gotovo u trenu, a može stajati i po nekoliko dana. Ovaj proteinski kruh bez brašna je upravo takav. Čak i ako mu ništa ne dodate, već je sam za sebe hranjiv, ukusan i nutritivno bogat obrok.
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti kruh od zobenih pahuljica i svježeg sira saznajte ovdje.
Kao što joj ime i govori, zagorska juha potječe iz prekrasnog, zelenog Zagorja gdje se priprema od davnina. U glavnoj ulozi su gljive, slanina i krumpir, no svaka kuća ima svoju verziju i pokoji „tajni“ sastojak. Ako vam se jede nešto toplo, fino i zasitno, isprobajte naš recept za zagorsku juhu kojem ćete se, sigurni smo, često vraćati. Zbog kisele note koja se dodaje juhi, mnogi vjeruju da pomaže kod mamurluka.
PROČITAJ VIŠE Recept za zagorsku juhu potražite ovdje.
Krumpir često doživljavamo samo kao prilog, puno je jela u kojima krumpir igra glavnu ulogu, poput popularnog francuskog krumpira. Ili barem ravnopravnu s mesom, kao što je slučaj kod musake. Jedno od jela u kojima je on zvijezda tanjura su i ovi popečci od krumpira. Popečci od krumpira mogu biti samostalno jelo, uz umak i zdjelu salate, a možete ih poslužiti i kao prilog mesu ili ribi. Praktični su i mogu se jesti iz ruke pa su dobar izbor za izlete i piknike, kao i za kućna druženja uz pokoji zalogaj i vino.
PROČITAJ VIŠE Recept za popečke od krumpira potražite ovdje.
Tijekom radnog tjedna, jela na žlicu idealan su ručak i jednostavno rješenje kad više ukućana stiže kući i jede u različita doba dana. Najpraktičnija su ona koja kuhamo u jednom loncu, nakon kojih nema hrpe prljavog suđa. Jedno od jela koja su iznimno zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu je varivo od poriluka. Ovo povrće spada u namirnice koje ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, ali dajte mu šansu. Dobro pripremljeno, možda ubrzo postane vaš omiljeni brzi i zdravi ručak!
PROČITAJ VIŠE Recept za varivo od poriluka potražite ovdje.
Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Za ovaj recept možete koristiti običnu smrznutu lignju narezanu na kolutiće i krakove. Dan prije ostavite ju u hladnjaku da se odmrzne, prije pripreme dobro operite pod vodom i spremna je za pripremu.
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti brudet od liganja pročitajte ovdje.
Fino mljeveno meso i krumpir. Jelo u kojem su ova dva sastojka glavne zvijezde ne može biti loše. A upravo je takvo jelo slavna pastirska pita, složenac od ragua od mljevenog mesa i pire krumpira, koji se nakon slaganja zapeče u pećnici. Iako malo duže traje, priprema pastirske pite je zapravo vrlo jednostavna. Detalji, poput kvalitetnog mesa i krumpira, začina i dodanog povrća, su oni koji rade razliku.
PROČITAJ VIŠE Recept za pastirsku pitu potražite ovdje.
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Recepti naših baka
POVIJESNI TRENUTAK
Bez kemikalija!
OBILJEŽAVA SE U TIŠINI
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa
Lagano i puno okusa
Tanjur pun morskih priča
Oslić na dva načina
Ručak ili večera bez stresa
JEDINSTVENI PELEGRINI
tako fino…