Hrana i piće

Tjestenina u crvenom umaku od kozica gotova je za manje od 15 minuta! Imamo odličan recept za jednostavno jelo koje svi obožavaju

Jedna od omiljenih namirnica diljem svijeta je tjestenina. Praktična je, ukusna, brzo gotova, a pruža nam neiscrpnu inspiraciju za igranje s umacima i dodacima. Jedna od omiljenih kombinacija je tjestenina s kozicama ili plodovima mora, koja je idealna za dane kad želimo obrok bez mesa. Ako tražite ideju za ručak, koji je pritom jednostavan i brzo gotov, odličan su izbor špageti s kozicama na crveno. Treba vam svega nekoliko sastojaka, a za štednjakom ćete biti manje od 15 minuta. U nastavku donosimo recept za špagete s kozicama kojem se i sami uvijek vraćamo.

Kula Norinska u dolini Neretve, povijesna kamena utvrda s križem na fasadi, okružena prirodom i rijekom Neretvom, gdje veslači prolaze u tradicionalnim lađama tijekom maratona.
simbol doline NeretveNeosvojiva utvrda stoljećima je čuvala Neretvu od neprijatelja: imala je čak sedam katova i vlastitu džamiju
Nastavi čitati

ŠPAGETI S KOZICAMA JEDNOSTAVAN SU RECEPT KOJI JE GOTOV U TRENU

Kozice su jedno od omiljenih jela iz mora, pune su okusa, mekog mesa i jednostavne za pripremu. Odličan su izvor proteina, a sadrže dvadesetak vitamin i mineral. Pritom na 100 grama imaju manje od 100 kalorija, pa je ovo jelo i prilično posno. Ako ste vješti, kozice možete i sami čistiti, no praktičnije je kupiti već očišćene repove kozica ili gambere koji se zamrzavaju odmah nakon ulova i spremni su za pripremu. Ovaj umak radit ćemo “na crveno”, a ako vam je draža “bijela” varijanta samo u zadnjem koraku zamijenite pelate vrhnjem.

RECEPT: ŠPAGETI S KOZICAMA

U ovom receptu koristili smo špagete, ali odlični će biti i široki rezanci. Poigrajte se pa kupite tjesteninu s crnilom sipe ili zelenu tjesteninu sa špinatom kako bi jelo bilo još zanimljivije. Za jedan obrok za dvije osobe trebat će vam:

hotel Tawa Refugio u Čileu
PRESTIŽNA NAGRADAOvo je službeno najljepši hotel na svijetu: leži među stablima, na obali rijeke i pruža nevjerojatan luksuz
Nastavi čitati
  • 200 g očišćenih repova kozica
  • 3 režnja češnjaka
  • 0,05 l suhog bijelog vina
  • 200 g sjeckanih rajčica (ili pelata iz konzerve)
  • 2 velike žice maslinovog ulja
  • 200 grama špageta
  • 5-10 crnih maslina
  • sol, papar, svježi ili sušeni začini po želji

POSTUPAK PRIPREME

  • Ako koristite smrznute kozice, izvadite ih ranije da se odmrznu.
  • Tjesteninu stavite kuhati tako da bude gotova u isto vrijeme kad i umak. Neka ostane al dente kako bi se dovršilo kuhanje kad se pomiješa s umakom.
  • Češnjak očistite i narežite na sitno.
  • Ugrijte maslinovo ulje, pa na njemu 1-2 minute ugrijte češnjak dok ne zamiriše, uz stalno miješanje i nadzor kako ne bi izgorio.
  • Dodajte kozice i prepržite ih sa svih strana, nakon nekoliko minuta dodajte bijelo vino.
  • Kad je vino isparilo, a kozice se kuhale ukupno oko 6-7 minuta, dodajte pelate i začinite. Ovom jelu odgovarat će bosiljak, majčina dušica ili svježi peršin, no stavite one koje vi najviše volite.
  • Narežite masline na četvrtine i dodajte umaku.
  • Kad umak provrije, dodajte mu kuhane špagete i sve promiješajte.
  • Poslužite odmah, toplo, a u svaku porciju možete naribati malo parmezana.

Aktualno

Pročitajte još