Tjestenina u crvenom umaku od kozica gotova je za manje od 15 minuta! Imamo odličan recept za jednostavno jelo koje svi obožavaju

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Jedna od omiljenih namirnica diljem svijeta je tjestenina. Praktična je, ukusna, brzo gotova, a pruža nam neiscrpnu inspiraciju za igranje s umacima i dodacima. Jedna od omiljenih kombinacija je tjestenina s kozicama ili plodovima mora, koja je idealna za dane kad želimo obrok bez mesa. Ako tražite ideju za ručak, koji je pritom jednostavan i brzo gotov, odličan su izbor špageti s kozicama na crveno. Treba vam svega nekoliko sastojaka, a za štednjakom ćete biti manje od 15 minuta. U nastavku donosimo recept za špagete s kozicama kojem se i sami uvijek vraćamo.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

ŠPAGETI S KOZICAMA JEDNOSTAVAN SU RECEPT KOJI JE GOTOV U TRENU

Kozice su jedno od omiljenih jela iz mora, pune su okusa, mekog mesa i jednostavne za pripremu. Odličan su izvor proteina, a sadrže dvadesetak vitamin i mineral. Pritom na 100 grama imaju manje od 100 kalorija, pa je ovo jelo i prilično posno. Ako ste vješti, kozice možete i sami čistiti, no praktičnije je kupiti već očišćene repove kozica ili gambere koji se zamrzavaju odmah nakon ulova i spremni su za pripremu. Ovaj umak radit ćemo “na crveno”, a ako vam je draža “bijela” varijanta samo u zadnjem koraku zamijenite pelate vrhnjem.

RECEPT: ŠPAGETI S KOZICAMA

U ovom receptu koristili smo špagete, ali odlični će biti i široki rezanci. Poigrajte se pa kupite tjesteninu s crnilom sipe ili zelenu tjesteninu sa špinatom kako bi jelo bilo još zanimljivije. Za jedan obrok za dvije osobe trebat će vam:

  • 200 g očišćenih repova kozica
  • 3 režnja češnjaka
  • 0,05 l suhog bijelog vina
  • 200 g sjeckanih rajčica (ili pelata iz konzerve)
  • 2 velike žice maslinovog ulja
  • 200 grama špageta
  • 5-10 crnih maslina
  • sol, papar, svježi ili sušeni začini po želji

POSTUPAK PRIPREME

  • Ako koristite smrznute kozice, izvadite ih ranije da se odmrznu.
  • Tjesteninu stavite kuhati tako da bude gotova u isto vrijeme kad i umak. Neka ostane al dente kako bi se dovršilo kuhanje kad se pomiješa s umakom.
  • Češnjak očistite i narežite na sitno.
  • Ugrijte maslinovo ulje, pa na njemu 1-2 minute ugrijte češnjak dok ne zamiriše, uz stalno miješanje i nadzor kako ne bi izgorio.
  • Dodajte kozice i prepržite ih sa svih strana, nakon nekoliko minuta dodajte bijelo vino.
  • Kad je vino isparilo, a kozice se kuhale ukupno oko 6-7 minuta, dodajte pelate i začinite. Ovom jelu odgovarat će bosiljak, majčina dušica ili svježi peršin, no stavite one koje vi najviše volite.
  • Narežite masline na četvrtine i dodajte umaku.
  • Kad umak provrije, dodajte mu kuhane špagete i sve promiješajte.
  • Poslužite odmah, toplo, a u svaku porciju možete naribati malo parmezana.
Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika
PODIJELI ČLANAK