
Praznik rada u prirodi
Raznolika i zdrava prehrana ne mora nužno uključivati višesatno stajanje uz štednjak. Brojna je jela vrlo jednostavno pripremiti, bilo da se radi o nečemu na žlicu, finom rižotu ili brzoj tjestenini s ukusnim umakom. Jedna od namirnica koja ne treba dugu termičku obradu je riba. Ako ste danas raspoloženi za ručak bez mesa, pripremite losos! Jedna od najpopularnijih i najkonzumiranijih riba na svijetu svestrana je i ukusna, a može se pripremiti na bezbroj načina. Danas predstavljamo recept za losos pečen u pećnici koji je gotov za dvadesetak minuta.
Stručnjaci kažu da bi ribu trebalo jesti barem dva puta tjedno. Uz oslića, oradu i brancina, na našim se prostorima ljudi često odlučuju baš za losos. Od njega se rade lijepi odresci koji nemaju puno kostiju, peče se kratko, a nagrađuje punim i bogatim okusom. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, dobar je izvor selena i kalija, a ima i dosta vitamina A, D, E i K. Losos u pećnici zadržava većinu svojih nutritivnih vrijednosti, a ovaj je način pripreme praktičan i zbog toga što štednjak i kuhinja ostaju čisti.
Losos se u pećnici peče tek 10-15 minuta, pa u ovom receptu biramo prilog kojem će trebati jednako vremena i režemo povrće na tanke ploške i trakice kako ne bi ostalo sirovo. Zbog toga nismo dodavali krumpir, ali ako sa strane napravite pire, odlično će se uklopiti u ovu riblje-povrtnu rapsodiju. Kupite svježe odreske lososa, u obliku potkove ili one rezane uz kost, i zamolite u ribarnici da vam ih očiste. Ako kupujete smrznute, svakako ih ostavite da se odmrznu u hladnjaku dan prije. Za ovo će vam jelo, za dvije osobe, od namirnica trebati:
Praznik rada u prirodi
GRAD NA VODI
Kvizovi
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik