Ovaj recept za tjesteninu s pečenom fetom i rajčicama slavi ljeto, a priprema ne može biti jednostavnija

Foto: Shutterstock

Ljetni mjeseci u znaku su povrća. Rajčica, paprika, tikvica… Sa svih nas strana mami šarenilo i mirisi sezonskog blaga. Zato je šteta ne iskoristiti vrijeme kad je povrće najsočnije i ne pripremiti legendarna ljetna jela kao što su šalša, sataraš, razne varijante jela s tikvicama, francuski specijalitet ratatouille, talijansku parmigianu… Jedno od ljetnih jela koji je novijeg datuma, a koje svoju popularnost duguje društvenim mrežama, je tjestenina s pečenom fetom i rajčicama. Naći ćete ju i po imenom „tik tok pasta“ pod kojim je prije dvije godine osvojila kuhare diljem svijeta. U nastavku donosimo jednostavan i brz recept uz koji će vam tjestenina s pečenom fetom i rajčicama odlično uspjeti baš svaki put!

FETA SIR SE U GRČKOJ PROIZVODI VEĆ TISUĆAMA GODINA

Feta sir potječe iz Grčke, gdje se već tisućama godina proizvodi slankasti sir i čuva u salamuri. Prvi se put spominje u 8. stoljeću prije Krista, a tehnologija koju danas koriste grčki mljekari ne razlikuje se mnogo od originalnog recepta. Zbog slanoće i meke teksture, feta se najčešće koristi u salatama i s tjesteninama. Dobra grčka salata, sa sitno nasjeckanim ljetnim povrćem, nezamisliva je bez komadića fete razmrvljenih po njezinom vrhu. Za ovaj recept odaberite dobru fetu, malo tvrđe konzistencije i umjerene slanosti kako biste maksimalno uživali u jelu.

Recept za ovo jelo je jednostavan, no savršena tjestenina s pečenom fetom i rajčicama traži vrhunske namirnice. Koristite dobar sir, ekstra djevičansko maslinovo ulje i mirisne sezonske rajčice pune okusa. Za pripremu će vam trebati:

SASTOJCI

  • 250 g feta sira
  • 500 g cherry rajčica
  • 250 g tjestenine
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • Svježi bosiljak
  • Crne masline (po želji)
  • Sol i papar

POSTUPAK PRIPREME

  • U lim za pečenje stavite blok feta sira u sredinu, a oko njega rasporedite cherry rajčice i očišćene režnjeve češnjaka.
  • Sve prelijte maslinovim uljem, posolite vrlo malo i popaprite.
  • Pecite u pećnici 30 minuta na 200 °C, zatim pojačajte na 230 °C i pecite još 10-15 minuta.
  • U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama i sačuvajte pola šalice vode od kuhanja.
  • Izvadite posudu iz pećnice, sve zgnječite vilicom dok ne dobijete kremasti umak.
  • Po želji dodatno izradite štapnim mikserom.
  • Dodajte svježe začine i sjeckane masline.
  • Umaku dodajte kuhanu tjesteninu i malo sačuvane vode.
  • Dobro promiješajte, začinite po ukusu i poslužite uz svježi bosiljak.

Pročitajte još