
JEDINSTVENA PRIRODA
Hrana i piće
Punjena paprika kao omiljeno jelo iz djetinjstva, iako je, kad bi se vraćao kući s faksa, baki znao ‘naručiti’ da mu ispeče pitu zeljanicu. Katsu piletina kao, smije se, ‘jelo pomirbe’ u slučaju prepirke sa suprugom Mihaelom. Gurmanski focaccia sendviči s pestom, mozzarellom i mortadelom kao savršeno jelo za piknik… Vedran Bošković, Slavonac sa zagrebačkom adresom koji sam sebe opisuje kao velikog zaljubljenika u kuhanje i fotografiju te opuštenu i nasmijanu osobu s pomalo ružičastim pogledom na svijet, kao da se rodio sa spremnim kulinarskim odgovorom i kuhačom u ruci te nekim jelom koje ‘kuha’ u pozadini uma. Što uostalom i očekivati od food blogera koji sa svojom suprugom vodi Kotlušu, studio u kojem u Petrinjskoj ulici u centru Zagreba uvijek nešto ‘vrije’ – ili fotografija hrane ili gastroradionica.
I preko telefona, a tako smo vodili razgovor, ljubav prema hrani je nadasve očita. I već dugo, može se zaključiti, centar Vedranova svemira. Taj 35-godišnjak, rodom iz sela Jakšić kraj Požege, u Zagreb je došao 2008. godine. Studirao je na FER-u. Po zanimanju je magistar elektroenergetike. ‘Po srcu’ kuhar. A kuhanje je zavolio, kaže nam, još u djetinjstvu. Bila je to ljubav koja se oblikovala pod utjecajem baka i majke, no strast se dodatno raspirila odlaskom na studij. Živio je u stanu i imao je kuhinju u kojoj je pronalazio bijeg od stalne prehrane u menzi, a 2015. godine sve je uzdigao na jednu drugu, još ozbiljniju razinu. Naime, Vedran je tada pokrenuo svoj blog pod nazivom ‘Začinjeno s ljubavlju‘.
“U biti, moj život stane u taj naziv bloga. Zadnjih šest godina bavim se samo hranom, da li kroz fotografiju, kreaciju recepata, kuhanje na festivalima i eventima, radionice, a u svemu mi je partnerica supruga. Skupa snimamo, skupa vodimo radionice, sve radimo skupa. Mi smo par koji provodi 24 sata dnevno zajedno”, kaže nam Vedran, koji iza sebe ima i restoranskog iskustva. Bio je shvatio da to, u tom trenutku života, ipak nije bilo za njega, iako se jednog dana može vizualizirati u vlastitoj konobi jer, kako dodaje, više voli kuhati za druge, nego samo za sebe. Dotad, on i supruga caruju u studiju Kotluša o kojem smo svojedobno pisali.
Sve i dalje stoji, šali se Vedran, samo što ima više posuđa nego što je bilo, a i više opreme, a za ovo su ljeto, dodaje, zamislili neku laganiju radionicu sparivanja sira i vina kraćeg vremenskog trajanja po nešto nižoj cijeni. Vizualiziraju je kao ugodno druženje prije izlaska pa će se radionica, kako pojašnjava, održavati petkom, a namijenjena je ne samo Zagrepčanima, već i posjetiteljima glavnog grada Hrvatske.
No, malo se odmičemo od Kotluše i ponovno vraćamo na lice iza tog imena. Zanima nas, primjerice, koja mu je omiljena hrana? Jako voli i cijeni tradicionalnu hrvatsku kuhinju, kaže, no apsolutni mu je favorit azijska kuhinja. Relativno često, i to jednom do dva puta tjedno sprema jela inspirirana tom kuhinjom i voli eksperimentirati. Eksperiment možda ponekad ne uspije točno kako je zamislio, no jelo nikada nije nejestivo, dodaje.
“Stava sam da svi znaju kuhati samo se trebaju malo usuditi i ne bojati se, trebaju se malo osloboditi. Nemaju svi ista znanja i iste talente, ali realno ako pričamo o nekom bazičnom kuhanju kod kuće, svi mogu sve samo to trebaju željeti… Ako idemo u neke dubioze, naravno da je bitna kvaliteta namirnica, ali napravit ćeš super fino jelo i s domaćom rajčicom i rajčicom iz dućana”, poručuje.
Omiljeno mu je jelo upravo ono s početka teksta, ono koje mu je i obilježilo djetinjstvo, a to je punjena paprika. “Ona je broj jedan, uvijek i zauvijek. Štrukle jako volim, pite općenito, najviše možda sa sirom i špinatom, to je nekako ostalo od bake… Kako sam Slavonac tu je i neki čobanac, gulaš, naravno i fiš…”, priča Vedran, koji inspiraciju skuplja i na putovanjima. Tu su se on i supruga podijelili po zaduženjima.
“Ja istražujem što treba probati od hrane, a supruga znamenitosti. Ja istražim gastro scenu grada ili države, a ona sve ostalo. Zadnje smo bili u Istanbulu gdje je kuhinja slična kao kod nas i ima dosta utjecaja na nas, fino je i jako lijepo, dosta začinjeno… U Lisabonu je dosta drugačije, kuhinja se dosta bazira na ribi, bakalaru, no jedu i dosta mesa. Okusi su super“, prisjeća se.
Vedran kaže kako mu apsolutno nikada nije teško ni dosadno kuhati. “Mogao bih kuhati svaki dan cijeli dan”, tvrdi, a iako nema nekog specifičnog kulinarskog idola, puno prati strane i domaće kuhare te voli proučavati sve vezano uz hranu. “Više bih rekao da su mi uzori bake i mama, nego netko sa svjetske scene. Cilj mi je od malo napraviti puno, od skromnih namirnica napraviti jelo koje će oduševiti sve prisutne…”, sažima Vedran svoju kulinarsku magiju.
Kako biste okusili dašak iste, Vedrana smo zamolili da izdvoji nekoliko svojih ljetnih favorita, a to su redom: Punjene rolice od tikvica u umaku od mljevenog mesa, pita zeljanica, sočne punjene rajčice… Vedranove recepte možete pratiti na njegovom blogu, kao i na Instagram profilu.
JEDINSTVENA PRIRODA
PROSLAVA S PLEMENITIM CILJEM
VELIKI VODIČ ZA KRK
Supervoće!
TAKO JEDNOSTAVNO I FINO
SPREMITE OVAJ POPIS!
Mlječni proizvodi iz Like
Ukusno i zdravo
"BLJAK" MANIFESTACIJA
RAJ ZA PSE
POVOLJNO, DOSTUPNO I JAKO FINO
BOGATSTVO OKUSA NA TANJURU